Драма на „Бернабеу”: Атлетико остави Реал с празни ръце и вдигна Купата на краля (ВИДЕО+СНИМКИ)

Трима изгонени, три греди и три гола! „Дюшекчиите” обърнаха „кралете” и ги биха с 2:1 след продължения

Драма на „Бернабеу”: Атлетико остави Реал с празни ръце и вдигна Купата на краля (ВИДЕО+СНИМКИ)

Атлетико (Мадрид) спечели за десети път в своята история Купата на краля в Испания, налагайки се след продължения над градския съперник Реал с 2:1 на собствения му стадион „Сантяго Бернабеу”.

Така „дюшекчиите” успяха да прекъснат негативната си серия в столичното дерби и да победят „Белия балет” за първи път от 14 години насам, а освен това застрашиха сериозно един от рекордите на треньора на „кралете” Жозе Моуриньо.

Португалецът има трофеи във всяка една календарна година от 2002 г. насам, но сега единственият шанс 2013-та да не се окаже фатална за това негово постижение е той да се завърне в Челси и да спечели Суперкупата на Европа в началото на предстоящия сезон.

Иначе Специалния отново остави на пейката емблематиччния страж на Реал Икер Касияс, а неговия сънародник Пепе дори не попадна в групата за срещата, макар че в края й се забърка в сериозен скандал с наставника на Атлетико Диего Симеоне.

Двубоят стартира очаквано, като първите му 10 минути преминаха без особени опасности, защото още в началото „дюшекчиите” се прибраха в своята половина и показаха, че ще разчитат предимно на контраатаки.

Единственото сериозно положение в началната част на срещата се получи след удар на Кристиано Роналдо от далеч и последвал рикошет, но белгийският вратар на символичните гости Тибо Куртоа улови топката на голлинията и направи 21-ото си спасяване в турнира, изравнявайки се по този показател с досегашния рекордьор Хосе Мануел Пинто от Барселона.


Играещият под наем от английския Челси 21-годишен страж обаче бе безпомощен в 14-ата минута, когато Месут Йозил изпълни един корнер, а Роналдо успя да се измъкне от Диего Годин и с глава да прати топката с прехвърлящ удар в мрежата – 1:0.


Веднага след попадението Атлетико повиши оборотите и започна да задържа повече кълбото, а звездата на тима Радамел Фалкао често успяваше да се справи с няколко бранител на „Кралския клуб”. Точно след една такава ситуация в 34-ата минута се стигна и до изравнителното попадение.

Колумбиецът съумя някак си да се измъкне между двама съперници и изведе чудесно своя партньор в предни позиции Диего Коща, а той от своя страна преодоля съименника си Диего Лопес с шут по диагонала, който стражът успя само да отклони в страничната греда, но топката спря във вратата му – 1:1.



След това Атлетико отново се прибра в своята половина и три минути преди почивката можеше да допусне нов гол, след като Фабио Коентрао напредна отдясно и направи двойно подаване, а след рикошет топката се озова у Месут Йозил, който стреля от движение, ала ударът му от границата на наказателното поле срещна страничната греда.



Така почивката дойде при равенство 1:1, а след нея двубоят продължи да бъде двуостър. В 57-ата минута отново Куртоа трябваше да се намесва, след като не прецени добре едно центриране на Йозил от пряк-свободен удар и топката можеше да се озове в мрежата му, ако той не бе успял с върха на пръстите си да я извади в корнер. "Дюшекчиите" отвърнаха мигновено с красива атака и страхотен изстрел от воле на Фелипе Луиш, който обаче мина на сантиметри от гредата.

Секунди по-късно се стигна и до една от най-куриозните ситуации в срещата, след като Кристиано Роналдо проби отляво и пусна топката по земя, а от границата на вратарското поле Бензема я прати в мрежата, след което Месут Йозил стреля, но Хуан Фран изчисти кълбото от голлинията и така хвърли в екстаз своя треньор Диего Симеоне.

Малшансът на „Белия балет” обаче не спря дотук, тъй като в 67-ата минута Кристиано Роналдо изпълни отлично и изключително хитро един пряк-свободен удар, пращайки топката под стената от играчи, но тя за трети път спря в страничната греда и не пожела да влезе във вратата дори след последвалата добавка на Микаел Есиен.

Четвърт час преди края на срещата един пресилено отсъден фаул отстрана на рефера вбеси Жозе Моуриньо, който не сдържа нервите си и в крайна сметка бе изгонен да догледа мача от трибуните. След това двубоят се изнерви значително и спорните ситуации бяха повече от головите, което доведе до продължения.

Още преди началото на първото от тях Моуриньо направи тройна смяна в редиците на „Белия балет”, изваждайки от игра Карим Бензема, Лука Модрич и Фабио Коентрао, на чиито места се появиха съответно Гонсало Игуаин, Анхел ди Мария и Алваро Арбеола. Това обаче наруши ритъма на „белите” и именно заелият нетипичната за него позиция на десен бек Арбеола закъсня в 94-ата минута, което даде шанс на Диего Коща да излезе сам срещу вратаря на Реал, но ударът на бразилеца бе слаб и насочен право в тялото на Лопес.

Малко по-късно Серхио Рамос сгреши, опитвайки се да изчисти акробатично, но Есиен успя в последния миг да изчисти в корнер.

След неговото изпълнение обаче Арбеола отново допусна от неговата зона топката да бъде центрира, а Коке сложи топката на главата на Миранда, който изпревари Лопес и я прати в мрежата – 2:1.

Реал се опита да отговори и бе близо до изравняване малко по-късно, когато Игуаин стреля опасно от воле, но Куртоа се намеси блестящо и отрази удара на аржентинеца.

В 109-ата минута Тимо Куртоа за пореден път показа феноменалния си рефлекс, след като Ди Мария проби отляво и центрира към оказалия се сам срещу него Месут Йозил, но падайки 21-годишният страж съумя да избие топката в корнер и да опази крехката преднина на своите.

В 114-ата минута нервите на Кристиано Роналдо не издържаха след едно нарушение срещу него и той посегна да изрита свой опонент, за което получи директен червен картон.

Това доведе до сблъсъци между двата отбора и техните щабове. В тях се замеси дори наставникът на „дюшекчиите” Диего Симеоне, както невключеният в групата на Реал португалски бранител Пепе. Междувременно Тимо Куртоа бе ударен в главата от предмет, хвърлен от настанените зад него фенове на „Белия балет”.

В края на второто продължение пък от лагера на Реал имаха неоснователни претенции за дузпа, а впоследствие Габи също бе изгонен.

Всичко това обаче не успя да помрачи радостта на Атлетико и тимът триумфира с Купата на краля, печелейки я за четвърти път в пет финални сблъсъка с градския си опонент.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки