Обединенията са обичайни за ЦСКА

„Червените" дори са се родили след сливане на два клуба

Обединенията са обичайни за ЦСКА

Готвещото се обединение между ЦСКА и Литекс ще бъде поредното в историята на ЦСКА. Тези сливания започват още със самото основаване на „червените" - на 5 май 1948 година.

На този ден се обединяват Септември и военният отбор Чавдар, който малко преди това е прекръстен на ЦДВ (Централен дом на войската). Сливането е увенчано с името Септември при ЦДВ, което е и първото наименование на ЦСКА. Неслучайно за сформирането на новия клуб е избран тимът на Септември.

Това се прави, за да може, образно казано, с неговия „мандат" ЦСКА да получи право на участие в първа софийска дивизия, тъй като другият участник в брака - военният тим Чавдар, е бил във втора софийска дивизия. В новия клуб почти всички футболисти са от Септември. Този тим обаче не се оказва претопен и след няколко години отново се обособява самостоятелно и играе в долните дивизии, а през сезоните 1959/60 и 1960/61 стига дори до „А" група.

През 1949 година, след поредните реорганизации във футбола, се налага в отделните области от страната да се играят квалификационни турнири за попълване на новата „А" група. В софийския участват 8 отбора, като първите 5 придобиват право на участие в новата „А" група. ЦСКА завършва на 6-о място и следва да играе в „Б" група.

За да бъдат спасени обаче, „червените" са обединени с друг военен тим - Ботев (Пд), който е  победител  в пловдивския квалификационен турнир и се класира за „А" група. Партийните функционери решават, че през следващия сезон ще има само един обединен военен отбор, който ще участва в елита. Той се нарича ОНВ (отбор на народната войска). В него обаче на практика са включени всички играчи на ЦСКА, а от Ботев (Пд) идва само вратарят Георги Кекеманов. В крайна сметка Ботев продължава да си съществува, но чака още една година, за да се върне в „А" група. Това става през 1951-ва, макар „канарчетата" да са си го заслужили още през 1950-а, но заради неволите на ЦСКА прекарват един сезон по-дълго в „Б" група. Съперниците на „червените" пък ги бъзикат, че абревиатурата ОНВ би трябвало да означава „отбор насила влязъл”.

През 1964-та „армейците" се обединяват с друг столичен клуб - Червено знаме, под името ЦСКА. Червено знаме и слагат ръка върху базата и на този клуб. 5 години по-късно - в началото на 1969-а, при поредната реорганизация на физкултурното движение, „червените" за втори път в историята си са обединени със Септември, този път под името ЦСКА Септемврийско знаме. По същото време Левски се слива със Спартак (Сф). Този път идеята на футболните началници е чрез окрупняване на спортните дружества те да станат по-силни. Безспорно най-абсурдното събиране от този период е това между Славия и Локомотив (Сф) под името ЖСК Славия. Логично то се оказва и най-нетрайно и през 1971-ва двата отбора отново започват да съществуват самостоятелно. Септември и този път не е претопен завинаги от ЦСКА и години по-късно (сезон 1998/99) успя да се върне дори в „А" група за една година.

Здравко Гюров, в-к „Меридиан мач”

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки