Юноша на ЦСКА: Стоичков ще възкреси отбора

Намаляването на отборите беше наложително

Юноша на ЦСКА: Стоичков ще възкреси отбора
19-годишният талант Стефан Бакалски е играл в ЦСКА, "Цървена Звезда", Малта и "Локомотив" (София). Играл е и за юношеския национален отбор по футбол. През последната година той бе сполетян от изключително неприятни контузии, които съпътстват и друга млада надежда на "червените" - Антон Карачанаков.
 
- Стефчо, вярно ли е, че си взел решение да се откажеш от футбола?
 - Не съм се отказал футбола, просто явно не трябва да съм на терена. Има нещо, което не ми позволява да играя, може би и сам съм си виновен. Последните 18 месеца ми минаха по болници... Операции, инжекции, различен вид лечения дори и в чужбина. Първо беше лявото коляно, след което почнаха и двете да ме мъчат. Докторите в чужбина ми казаха, че такъв вид травма е много рядко срещана и много тежка... Но такъв е животът. Някои хора ще кажат, че се оправдавам, но само аз знам през какво минахме аз и моето семейство..

- Има ли надежда скоро да ви видим на терена?
- Надежда винаги има за всичко. Но все още се усещам, че не съм готов за игра. А след месец ще стана на 20 години. Не съм на 15 години, за да съм спокоен, че имам време. Трябва да се обърне много по-сериозно внимание на живота на тази възраст. Сблъскваш се с трудности, работа и трябва да почнеш лека-полека да си подсигуряваш бъдещето. Времето ще покаже... Но един ден аз ще бъда във футбола - дали като играч, дали като треньор или мениджър, но ще бъда... Защото това е моят живот. И няма да позволя да ми бъде отнет.

- Ти си играл дълго време за ЦСКА. Ще възкреси ли Христо Стоичков отбора?
- Да, време беше за промени, а това е най-доброто, което може да се случи за ЦСКА. Сточков е човекът, който не робува на имена, на комисионни и каквито и да било далавери. Той е мъж на място и казва всичко, каквото мисли. Той е легенда на този клуб. Всеки един фен на ЦСКА може да му е благодарен, че след всички глупости, които се пишеха за него, той остана тук и се върна в клуба. Само поклон пред него.

- Ще вдигне ли нивото на А-група фактът, че от този сезон отборите ще са 14, а не 16?
- Намаляването на отборите беше наложително. Виждате, че отборите в дъното накрая изнемогнаха и дори не завършиха първенството. Няма смисъл от протоколни мачове. За самия формат с плейофи не съм много голям привърженик, но кой съм аз, че да давам мнение. Щом така са преценили, предстои да разберем дали ще е за добро. Със сигурност новият сезон ще е доста интригуващ.

- Ще се класира ли националният отбор на световното първенство в Бразилия през 2014 г.?
- Искрено се надявам и мисля, че този отбор го заслужава. Едно голямо браво на Любо Пенев и на всеки, който е част от този колектив. Този отбор ще има успехи и то големи по мое мнение. И като единици са силни, и като колектив, което е по-важно, са още по-силни.

- Какво е мнението ви за конфликта между Стоичков и Боби Михайлов?
- Не ми изглежда правилно двамата да се карат по медиите. Но аз не съм постигнал една десета от това, което са направили те, и не мисля, че аз трябва да ги коментирам.

- Защо всеки втори футболист в България се стреми към имиджа на Валери Божинов, вместо да концентрира всичките си усилия на терена?
 - Не мисля така. Всичко е въпрос на характер. И вие медиите имате малко вина, защото един млад футболист като направи дебют, започват да го хвалят, все едно, че е спечелил Златната топка. А и животът в България много изкушава - леки жени, евтин нощен живот. За да успееш във футбола в днешно време, трябва да си отдаден само на това. Ако малко кривнеш встрани, после е трудно наваксването. Изпитах го на мой гръб и това е една от най-големите ми грешки.

- Преди време излизаше с една от най-хубавите и талантливи състезателки по художествена гимнастика - Елена Тодорова. Защо се разделихте?
- Да, излизах с Елена. Имахме хубава връзка и дотам. Във връзка със слуховете, които се пускат за мен, не се интересувам от тях. Над тези неща съм, всеки заслужава неговите 15 минути слава. От известно време излизам с момиче, с което се чувствам щастлив, както и тя, а това е най-важното.

- Как си представяш твоя живот след 10 години?
- Представям си го по-улегнал. Защото който не напредва всеки ден - изостава всеки ден. Искам да се развивам в сферата на бизнеса. И живот и здраве, ако Господ е рекъл - да се завърна във футбола независимо по какъв начин.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки