Рали Хеброс дава начало на първенството на България за 2013 г.

Състезанията се подновяват след рекордно дълга пауза от 229 дни

Рали Хеброс дава начало на първенството на България за 2013 г.
След рекордно дълга пауза от 229 дни, днес със старта на пловдивското рали Хеброс стартира първенството на България за 2013 г.
 
То ще започне там, където преди седем месеца и 17 дни приключи надпреварата за миналата година - алеите на панаирното градче край Марица. Подобно съвпадение едно рали да е финал на единия шампионат и начало на следващия се случва за първи път в хронологията на българския автомобилен спорт.
 
Рекордно дълга е и паузата между 41-ото и 42-ото издание на Хеброс, което през 2012 г., благодарение на младия си и амбициозен екип, бе върнато в Пловдив и по традиционните за това престижно рали от отсечки.
 
Днес в ранния след обед са административният и техническия преглед, след които ще стане известен и стартовият списък на първия от осемте кръга. В списъка има имена на пилоти, които най-вероятно ще отпаднат още преди административната контрола. До момента заявките стигнаха до 30, бройка която не се е събирала на старт повече от година.
 
През 2012 г. под тепетата стартираха 21 автомобила, а най-много участници се събраха на "Мабанол Сливен Рали" - общо 24 коли.
 
За втора поредна година Хеброс остава вярно на новата тенденция у нас, кръговете от националното първенство да се правят с редуцирани рамки - един пълен състезателен ден и обща дължина малко над 100 км. В условията на неблагоприятен финансов климат, това изглежда единствената компромисна схема, която да запаси ралитата от клинична смърт.
 
Доброто за началото на първенството е, че в Пловдив ще се съберат почти толкова чужди пилоти, колкото имаше на старта на рали България през юли 2012 г.
 
Пред една от най-компетентните публики в страната ще карат три турски екипажа, водени от победителя в първото от петте старта на балканското първенство рали Ескишехир (Тур) - Фатих Кара (ФИАТ Пунто S2000), както и два сръбски тандема, водени от дамата Йована Йованович (Фолксваген Поло).
 
Атракцията на Хеброс са никому непознатите състезатели от Република Корея Стив Чоу/Лии Ченг Куо (Рено Клио RS). Тук трябва да се отбележи, че те двамата не са същите корейци, които участваха в България и Мабанол Сливен Рали през 2012 г., когато за първи път южнокорейци се появи в първенството ни по рали.
 
Следвайки традицията от 2012 г., пловдивчани са подбрали общо четири трасета (всички по пътищата на Родопите), две от които се бягат по два пъти. Към тях се прибавя двойната атракция за публиката - специалните етапи Пловдив 1 и 2 (2.38 км) по алеите на Международния Пловдивски панаир.
 

С това изпитание Хеброс ще бъде открито днес в 21.38 ч., с него ще финишира надпреварата утре вечер в 19.30 ч. Между двете гонките в панаирното градче са осемте отсечки (101.93 км), а заедно с преходите дистанцията до финиша става 273,33 км. 

Алекс Маркес с нов договор с Дукати-Грезини

Испанецът заема десета позиция

В Нидерландия: Триумф на Дукати в MotoGP

Франческо Баная изпревари с 3.676 секунди съотборника си Хорхе Мартин

Нов рекорд за Цолов! За пръв път с две класирания в точките за уикенд (ВИДЕО)

Вижте подробности

Шесто място за Никола Цолов във Формула 3

В събота българинът завърши 13-и в спринта в Барселона

Никола Цолов тръгва трети на спринта в Барселона

Отлична квалификация за родния пилот

Топ автомобилите от Премиум рали акостират в “Св. Св. Константин и Елена”

Вижте подробности

Мартин Чой и тимът му влязоха в Топ 10 на Световния ендуранс шампионат по мотоциклетизъм

Вижте подробности

Официално: Марк Маркес ще се състезава за Дукати

Шесткратният световен шампион по мотоциклетизъм с договор за 2 години

Баная спечели Гран при на Италия в MotoGP

Съотборникът на Баная в отбора на Дукати – Енеа Бастианини взе второто място

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки