Камата: Феновете ще се върнат, да обичаш ЦСКА е нещо велико

„По-добър чужденец от Платини не е идвал в последните 15 г., ще градя отбора около него, Делев, Карачанаков и Марсиньо”

Камата: Феновете ще се върнат, да обичаш ЦСКА е нещо велико

Христо Стоичков даде интервю за News 7. В него той говори за бъдещето на отбора и своите изисквания към футболистите. Христо засегна и всички останали теми, които стоят на дневен ред в ЦСКА.





Г-н Стоичков, как се съгласихте да дойдете в ЦСКА?

- Всичко стана много спонтанно, тъй като треньорската професия е ветровита зона. Но все пак след разговора, който проведох с Гриша Ганчев и с приятели, които са свързани с ЦСКА, стигнахме до едно общо разбиране, че трябва да се върна там, откъдето съм тръгнал към големия футбол. Мога само да благодаря на Литекс и на всички хора в клуба. Там изкарах един от най-хубавите си периоди като треньор. Първо, защото можех да работя спокойно. И второ, защото наложих млади футболисти. Много малко треньори се решават да го направят сега. Повечето ги интересуват резултатите. Но политиката, която направи Литекс, мисля, че е една от най-правилните в последните 30 години.

Ще дойдат ли най-добрите футболисти от Литекс в ЦСКА?
- Мога да Ви отговоря след вторник-сряда. Няма да е коректно сега, ако не се договорят хората, които са седнали на маса да водят преговори. Оттук нататък каквото и да кажа, няма как да е коректно от моя страна. Знам много неща. Но докато не стане ясно от страна на клуба какво ще бъде бъдещето, аз нямам право да говоря. Защото все пак достойнството е много над футбола и над това кой как се казва. Какво ще решат двамата президенти, може само да се гадае. Георги Миланов и Николай Бодуров са страхотни футболисти, бъдещето на България и бъдещ гръбнак на отборите, в които ще играят. Но няма как да кажа "на всяка цена ми ги дайте". Само двамата президенти могат да кажат кой, кога и къде ще дойде да играе. Мен ме интересува това, с което разполагам. Сигурно ще има и нови футболисти. Но сега не бързам с това, защото искам тези, които в момента са в отбора, да не мислят за нищо друго освен за своята работа. Ама кой ще дойде, какъв ще бъде - играчите не бива да се затормозяват с това. Аз им казах още от първия ден - при мен няма титуляри и резерви. При мен титулярите са от понеделник до петък - всички футболисти. Събота и неделя е най-лесно. Хващам единайсет за ушите и им казвам "играйте". Аз не мога да кажа рали ще останат всички в отбора. Някои вероятно ще си тръгнат. Това ще мога да го Кажа в процеса на нашата работа, а и всеки си има договор. Не можеш да кажеш "Ти имаш договор, ставай и си отивай". Това не мога да го направя. Има си политика на клуба, която трябва да се спазва. Но крайните решения кой да дойде и кой да остане са ексклузивно мои. И това всеки го знае.

Известен сте с това, че Във всеки клуб, в който работите, налагате ред и дисциплина. Ще има ли санкции за футболистите при провинение и какви ще бъдат те?
- Те самите трябва да изтърпят първо себе си. Да покажат, че имат воля. Оттам нататък аз ще се заема с другото. Ако нямат воля - няма смисъл да стоят тук. Ще изисквам, когато се работи, да се мисли само за футбол - какво трябва да се направи по време на тренировка и на мач. На всички занимания трябва да са максимално концентрирани. Ние сме свикнали да чакаме събота и неделя, да вкараме един гол, да бием с 1:0 и да кажем "Ние сме най-добрите". Но ако не си тренирал през седмицата, нямаш никакъв шанс.

Ще накажете ли някой футболист, ако той например излезе по дискотеките преди мач?
- Преди мач?! Просто няма никакъв шанс да го пусна да играе!

Какво е бъдещето на Мишел Платини? Ще остане ли той в ЦСКА?
- Аз не познавам треньор, който иска да се откаже от най-добрия си футболист. Така беше и в Ловеч. Имаш определен брой футболисти, около които се базира отборът. В момента Мишел е водещият футболист в ЦСКА. Но това, че един футболист е водещ, не означава, че всички трябва да му се кланят и да му свалят шапка и да казват "Ние без теб не можем." Напротив, той трябва да се докаже, че е такъв. Защото той е много голям футболист. Не случайно има и спекулации, че може да заиграе за националния отбор. Но ако той е концентриран и си върши работата както знае и ако ние го мотивираме, мисля, че по-добър чуждестранен футболист от него не е идвал в последните 15 години в България, няма и да дойде. Защото виждате, че ги събираме накуп, стоварваме ги на аерогарата и ги пръскаме. Пък после кой където оцелее. Затова ще бъда безкрайно взискателен и прецизен към това кои ми се предлагат като футболисти. Не искам количество. От количество нищо не става. Един да е, но да е качествен. Тогава бих се съгласил да дойде.

А със Спас Делев как стоят нещата?
- Той ще израства. Трябва да расте малко, много е дребен (смее се). Нали знаеш дребните хора, които са управлявали света. Аз се надявам, че и той ще бъде една от водещите фигури в отбора. Човек с характер, със самочувствие. Ще подам на всеки ръка. Но да знаят, че мога да се дръпна.

Кога си дърпа ръката Христо Стоичков?
- На третия слаб мач. Защото всеки греши и има право да направи един-два слаби мача в годината. Но ако постоянно грешат, значи нещо куца. Нещо не е в правилната посока. Така че ще изисквам максимална концентрация от Делев, от Карачанаков, от Платини, от Марсиньо, от всички футболисти. Само тези три-четири имена казвам, защото отборът ще се базира около тях. Но като група естествено, че ще искам да имаме поне 22-ма полеви футболисти плюс вратарите. Да имаме конкуренция. Защото, когато имаш такава, треньорският процес става много по-лесен. Имаш повече избор и по-малко главоболия. Единият като е контузен, ще пуснеш другия и работата върви. Затова ще искам селекция, която да се базира на максимално конкурентни футболисти. Които да могат да се включат във всеки един момент от дългия сезон, който ни предстои. Да може всеки да бъде максимално свеж. Моята задача сега е така да подготвя отвора, че да излезем победители и от двата мача в Лига Европа, които ни предстоят. Ще чакаме жребия и за другия кръг. Също ще искам победи и в двата мача. Защото ставаш голям, когато побеждаваш постоянно. И ти си голям, когато свикнеш да побеждаваш. А когато си посредствен... биеш, падаш, на теб ти е все едно. Безразличието вече е навлязло в теб и ти не можеш да се промениш.



Вярвате ли, че ще успеете да върнете феновете на стадиона?
- Сигурен съм, че те ще се върнат. Аз го знам това. Защото да обичаш ЦСКА, е нещо велико. Който не е бил там, той не знае за какво става въпрос. Да обичаш истински един клуб. Да мислиш за него, да живееш с проблемите му перманентно. Много е лесно да обичаш, когато станеш шампион или вдигнеш купа. Всички се снимат и са радостни. Живей с проблема и тогава си голям. Когато подадеш ръка и мислиш, че и с малката помощ, която си дал, ще стане нещо по-добро за отбора. Тогава нещата наистина ще са там, където ЦСКА трябва да бъде. Ще има някои нови неща, които ще въведа в клуба. Те са свързани с нашата социална политика. Защото не може да свършва тренировката след час и половина, да се изкъпеш и да си заминеш. Чакай малко! Искаш да те гледат в събота и неделя, на стадиона да има 20-30 хиляди. Но тогава и ти също ще имаш едно такова задължение. Да посетиш детска градина, болница, да се срещнеш с деца, да отидеш в дом "Майка и дете". Хората да почувстват тази обич, която дават. Ти също можеш да бъдеш там, съпричастен с техните проблеми. Как на запад всичко това го правят?! Ама аз съм ходил така всяка седмица. Разделяха ни на групи, по двама и ходехме. Същото ще стане и тук в ЦСКА. Защото на тези места футболистите трябва да покажат, че са истински мъже.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки