Адвокат даден на прокуратурата заради бивш вратар на ЦСКА

Ивайло Петров е в основата на лишаването от права за срок от 10 месеца на адв. Петър Величков

Адвокат даден на прокуратурата заради бивш вратар на ЦСКА

Бившият вратар на ЦСКА Ивайло Петров е в основата на лишаването от права за срок от 10 месеца на адвокат Петър Величков.

Решението за това е окончателно и не подлежи на обжалване, пише „24 часа”. То е по дисциплинарно дело №2 от 2013 г. и е на Висшия дисциплинарен съд към адвокатурата. Председател е бил Йордан Митков, а членове Добрина Гърневска и Александър Попчев. На заседанието е присъствала и Ели Христова от ВАС.

Петров се е оплакал, след като на частен съдия-изпълнител е преведена сумата от 25 936,13 лева, които били от делото му срещу ЦСКА. 2500 лева бил хонорарът на Величков. Вместо обаче да даде остатъка на клиента си, той задържа цялата сума, под предлог че му водел 16 дела и бившият вратар му дължал над 37 000 лв. На първа инстанция Величков е бил наказан с порицание и глоба от 2 минимални работни заплати. В мотивите се изтъква, че той няма дисциплинарни наказания.

Главният секретар на Софийската адвокатска колегия Владимир Дончев обаче обжалва наказанието, защото според него така се поощряват адвокатите да „присвояват" труда на своите клиенти. Присъдата на адвокат Величков е влязла в сила на 26 април. Препис на решението е изпратено в районната прокуратура - София, за да се провери дали няма налице престъпление по член 206 от НК, който третира обсебването.
 

 

Решението на Висшия дисциплинарен съд:
 
ИЗМЕНЯ решение от 20.12.2С12 г,, постановено от четвърти състав из ДС при АК-София по дд,126/2012 по описа на съда, с което на дисциплинарно обвинения адв. Петър Величков са наложени две наказания: „порицание” и „Глоба” в размер на две минимални работни заплати по дисциплинарни обвинения за нарушение на чл. 132. т.2 от ЗА и чл. 132, т. 10: във връзка с чл. 40, ал. 1 и ал. 4 от Закона за адвокатурата.
 
НАЛАГА на Петър Петков Величков, адвокат от Софийската адвокатска колегия наказание «Лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок от десет месеца» на основание чл. 133, ал. 1. т. 4 от Закона за адвокатурата.
 
ОСЪЖДА  Петър Петков Величков, ЕГН , да заплати в полза на ВАС разноски за този инстанция в размер на 200 /двеста / лева разноски зз тази инстанция.
 

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки