Бурна радост в Таити: Шампиони сме!

Дебютантите в делириум след първия си гол на голям форум - 1:6 от Нигерия

Бурна радост в Таити: Шампиони сме!

Таити се радва на гола, с който загубата от Нигерия в Купата на Конфедерациите не е чак катастрофална - само 1:6. Дебютантите на голям форум на ФИФА вкараха (Джонатан Техау с глава), радваха се, празнуваха попадението с характерни жестове, наподобяващи каране на кану.
След попадението в официалния туитър акаунт на таитянската федерация се появи с големи букви: "Гоооол! Ние сме шампионите! Техау е герой!". Малко по-късно опияненият отговорник за вестите от централата в социалната мрежа добави: "Ваируа е по-добър от Меси". Е, чак пък толкова...

Марама Ваируа е просто единственият професионалист от 23-мата в таитянския състав на турнира. Останалите са фитнес инструктори, бизнесмени, има и един специалист в брането на кокосови орехи... Героят Техау (който между другото си вкара и автогол) е кажи-речи с цялото семейство на турнира в Бразилия. Двамата му братя Лоренцо и Алвин също са в състава, както и братовчедът Теануи, носещ същата фамилия.
Таити е 138-ми в световната ранглиста на ФИФА, а мечтата преди турнира бе да ... вкара гол. "Почти се разплаках - въздъхна трогнатият треньор Еди Етаета. - Велик момент, горд съм от играчите."

Колегата му Стивън Кеши похвали очевидно по-слабия противник: "Те се бориха като лъвове! Поклон пред това отношение. Ние имахме положения за два пъти повече голове, но изпуснахме...".

Нигерийският селекционер не свали цял мач огърлицата, която му подари преди началото предводителят на тима на Таити. Направил го, както сам призна, в знак на уважение към съперника. Всички нигерийски играчи получиха същия дар в мила церемония при ръкостисканията на двата отбора.

Таити затаи дъх в очакване на историческия мач. Страната (всъщност архипелаг с няколко острова и около 180 000 население) замръзна пред телевизорите, а правителството отмени традиционното си сутрешно заседание, за да види играта на героите. Мачът бе в 9 ч сутринта местно време и се предаваше във всеки бар из главния град Паетее, както и из плажовете на Бора Бора и околните острови. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки