Христо Стоичков: Не мога да допусна ЦСКА да се мота по "В" групите, където няма мрежа по вратите (ВИДЕО)

Ще се боря със зъби и нокти да се направи един читав и прозрачен клуб

Христо Стоичков: Не мога да допусна ЦСКА да се мота по "В" групите, където няма мрежа по вратите (ВИДЕО)
Новият собственик на ЦСКА Христо Стоичков даде първата си пресконференция в качеството си на такъв. След контролата срещу Светкавица, проведена в Етрополе, в която изпълняваше функциите на старши треньор, Камата застана пред медиите, за да разясни ситуацията около любимия си „червен” клуб.
 
Стоичков подчерта, че няма да допусне ЦСКА да се скита по селските групи, като ще бъде създадено ново дружество, което ще участва в „А” група. Но не пожела да навлиза по-дълбоко, оставяйки въпросът с евентуалното вземане на лиценза на Нефтохимик висящ.
 
Днес стана известно, че „Титан” прехвърля акциите на ПФК ЦСКА ЕАД на Христо Стоичков. Той заяви:
 
„Мога да кажа, че от днес всички акции са при мен от клуба. Предполагам, че сте прочели декларацията, която са пуснали от ръководството на Титан. В 7:15 получих акциите от клуба. Тази декларация показва, че клубът е в пълен фалит, няма накъде. Трудна е издръжката на клуба, на футболистите заплатите. Ситуацията е тежка. Вярно е, че през годините както Борисов така и Иванов са давали, но и са крадени, крадени до безочие. Днес последното, което научих, е, че Министерството на военните е завело някакво дело. Вчера друго дело за 30 000 - 40 000 евро и се отнемат 6 точки на ЦСКА. Просто дело след дело. Щом не може да се плаща, няма друга алтернатива. Оттук нататък има един път – да спасим ЦСКА. Вие знаете, че нито имам договор с ЦСКА, нито с Титан. Дошъл съм по воля за да помогна. Пътят е един – да се направи ново дружество, да се почне от нулата без никакви задължения и да се спасят четирите букви на отбора. През годините сме били свидетели на цифри. Поне аз през последните 30 години знам за четири пъти – Септемврийско знаме, Червено знаме… и ситуацията е една и съща. Ще имам разговори с хора, които искат да помагат на ЦСКА. Само мога да заявя, че хората, с които съм разговарял, са мои приятели, обичат ЦСКА, желаят ЦСКА да бъде велик отбор. Но трябва да се започне от нулата. Не мога да го допусна и няма да го допусна В група. Ще се боря със зъби и нокти да се направи един читав и прозрачен клуб.”
 
Лични приятели на Стоичков ще издържат ЦСКА, в това число Гриша Ганчев.
 
„При тая ситуация щом не могат да платят таксите към УЕФА, към БФС, не виждам друго спасение. Не мога да извадя 20 млн. евро от джоба си само да спася някой. Поемам този ангажимент и слагам името си напред, за да спася ЦСКА – с приятели. Това е моето желание. Оттук нататък разговорите ще продължат. Дали са ми уверение. Един подпис е нищо пред една честна дума. Моите приятели са казали, че могат да осигурят бюджет, с който може да разполагат футболисти, треньори, цялото ръководство 10 или 15 човека на работа ще бъдат обезпечени на всяко 1-во, 10-о и 15-о число. Бюджетът ще бъде толкова, че футболистите да станат сутрин и да дойдат при мен в съблекалнята.”
 
„Това което Ганчев е обещал, предполагам, че ще се изпълни. Някои от футболистите ще дойдат и оттам нататък искам един читав клуб, един прозрачен клуб. Знам, че ситуацията е много тежка и щом се получават тези неща, алтернативата е една.”
 
„Нито мога да спомена име, нито ще бъде коректно от моя страна. Това са адвокати, хора, с които съм работил във времето. Ще направя всичко възможно отборът да не пострада, феновете също. Не мога да допусна ЦСКА да се мота по В групите, където няма мрежа по вратите.”
 
„Не е нужно да казваме кой, кого и колко. Важното е, че дават пълната гаранция тези хора и бюджетът, който осигуряват, ще бъде достатъчен за мен и за всички хора, които ще са в клуба. Надявам се на 20-ти всички да са доволни - и фенове, и ние. Защото няма да е приятно да се играе във В група.”
 
Легендата на „армейците” ще държи на прозрачно управление на новия клуб.
 
„Акциите са тук при мен. Какво трябва да направи БФС? Не съм Ботев да играя със Сопот. Когато съм в професионалния футбол, съм там. Щом не може да се издържа отборът, не може да се плати 3,5 млн., за да се играе в УЕФА. А 35 млн. кой да ги даде за заеми? Искам клубът да бъде чист, прозрачен. Всеки да види какво се харчи. Феновете да видят какво се харчи. Не си мислете, че не съм видял какво се е харчило. Освен 20 км път, са похарчени и 600 000 евро.”
 
„Всеки ден излизат нови дела. Аз не мога да се явявам всеки ден на съдилища и да знам какви са тези дела. Работата е много сериозна. Ситуацията е много тежка. Тежка дотолкова доколкото всеки трябва да разбере. Оттук нататък се регистрира новото дружество и да се започне от нулата. Това е моето желание - да бъда чист пред този клуб, че няма задължения. Защото с тези дела няма изплуване никога. С бате Паро не си лягаме до 5, 6 ч сутринта.”
 
„Каквото мога, с всички сили ще го направя за ЦСКА. Но няма да позволя клубът да отива в долни дивизии.”
 
„127 човека няма да работят, това може да бъде спокойни.”
 
„Ще държа всеки да вижда какви пари и за какво се харчат – като Байерн, като Манчестър Юнайтед и т.н.”
 
На въпрос дали той ще бъде треньор или ще се наеме друг, Стоичков отговори:
 
„Имам 1 месец време. Първо нека се учреди новият клуб. Има адвокати, специалисти. Оттам нататък треньорството е най-лесно. Познавам много хора, които са работили много добре. Но 127 човека да получават заплата…
 
Паро Никодимов получава пълната власт като спортен директор, обяви Стоичков.
 
„Той ще бъде човекът, който ще се занимава с цялата спортна дейност. Това е възможност един ден да върна един жест към него. Кой ще бъде изпълнителен и финансов, кой секретар, шофьор, домакин, доктор, това е най-лесното. Това се решава от днес за утре. Но спортен и изпълнителен директор са най-важните хора.”
 
„Всички неща, които е направил Гриша Ганчев, са ненадминати. И Кирил Домусчиев също. Дай Боже и ние да намерим хора, които да направят нов стадион.”
 
„Не виждам какви пречки може да има с БФС. Конфликтът (с Борислав Михайлов) е едно, работата е друго. Трябва да вървят тези неща. Щом сме професионален клуб, какви конфликти?!”
 
„Футболистите ще си получат всичко дължимо. Не може когато ти работиш, да не получаваш.”
 
„Годините са го показвали, че ЦСКА е клуб с публика. Имам само 1 молба към вас. Подкрепяйте момчетата, трудно ще бъде, на мен ще бъде трудно, на хората, около мен ще бъде трудно. Но когато имаш начертан път, нищо не закъснява. И Ювентус са играли във втора лига, и Милан. Имало е отбори, големи отбори също са минали през този период. И какво е странното? И в Испания има отбори, които са минавали през този период. Историята остава, ние не можем да зачеркнем историята. Да гледаме реално на нещата, които се случват около нас – честно, откровено и реално. Това, че една година няма да се играе в Европа… Ми няма да се играе, какво да направим? Но аз няма да допусна марката ЦСКА да не играе в Европа. Това аз няма да го допусна, докато съм жив. По-спокоен и по-разумен не мога да бъда. Ако са ме разбрали феновете… Ще се направи една среща с тях, за да им се обясни, ако нещо не им е ясно. Аз пак повтарям, не са виновни само Борисов и Иванов. И преди тях са виновни, защото тези дългове не са през тези 5 години. От 20 години има сметки.”
 
„Защо трябва да вземаш лиценза на Нефтохимик? Айде сега - ако… Ще играем с Локо Пд в първия кръг!”, завърши с усмивка на лицето Стоичков, след което беше бурно аплодиран.  
 

Коментар на Аспарух Никодимов: „Бях сигурен, че той е единственият човек, който може да се справи с тази ситуация. Хората, които имат пари и могат да му имат доверие, че той ще харчи техните пари разумно, така и нашата публика, която знаете какво отношение има към него. Затова той е тук. Затова тази папка е в него и той ще решава съдбата на този клуб.”   




 

ОФИЦИАЛНО: Турицов преподписа с ЦСКА!

Защитникът остава при "армейците" за още 2+1 години

Стипич: Оптимист съм, трябва да изчистим някои детайли

"Скоро ще има новини около Турицов", заяви той

ЦСКА на Стипич продължава да гази в контролите (ВИДЕО)

"Армейците" надвиха с 3:0 Берое

Футболист с много интересна история може да смени Финландия с България (видео)

Алекс Маса преговаря с клубове от Втора лига

Крило от тунизийската Лига 1 преговаря с български клубове

Мумен Рахмани има солиден опит в елита на Тунис

Четирима „моряци“ се борят за едно титулярно място

Вижте кои са те

Добри новини в Локо София: Ивайло Найденов остава

Звездата на тима преподписа за още 12 месеца

Шефът на „соколите“ обяви важна новина за легенда

Ясно е бъдещето на Пламен Гетов

Кайзерслаутерн отряза ЦСКА за нападател

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки