Родословието на ЦСКА е по-сложно от кралско

Историята на "червените" е богата на сливания, обединения и всякакви промени

Родословието на ЦСКА е по-сложно от кралско
Новият ЦСКА, който би трябвало да дойде на мястото на сегашния, когато той фалира, изглежда, ще има след името си числото 1923. Това е годината, която на този етап "червените" смятат за рождена на предшественика на Централния спортен клуб на армията.

Точно от мястото, където днес е стадионът на ЦСКА "Българска армия", тръгва футболът в София. През лятото на 1909 година там се събират момчета, които учат в турския колеж "Галатасарай" и там попиват първите уроци в играта.

Така още тогава се появява "Футбол клуб" на Сава Киров. След около година обособява и втори отбор за София - "Отборът на Матинката", с водач Иван Матинчев и главен организатор Благой Балъкчиев. Това са двата отбора, които играят помежду си през 1910 и 1911 г. Някъде през юни същата година "Отборът на Матинката" се премества на поляните около Руски паметник и играе там до септември същата година. 
На 5 март 1913 година в София се учредява официално първият спортен клуб "Клуб Футбол", като към отбора на Матинката се присъединяват кварталният клуб "Оборище" и още няколко по-малки отбора от квартала. Учредители на клуба стават студенти, преподаватели, учители, офицери, лекари, служители и други пълнолетни граждани на София.

ГРАФИКАТА ВИЖТЕ ТУК

През пролетта на 1919 година "Клуб футбол" се обединява с "Атлетик" под името "Софийски Атлетик клуб". На 4 ноември 1923 година той се обединява със "Слава" под името АС-23, като първоначално се е изписвал "Атлетик-Слава", пише "Труд".

На 9 ноември 1944 г. АС-23 се обединява с "Шипка-Победа" и "Спартак" (бивш "Цар Борис III") в "Чавдар". За това има официален документ в държавния архив. Всичко обаче се прави от временни ръководства. Тогавашният председател на АС-23 генерал-майор Димитър Айранов е арестуван и пратен за 15 години в затвора от Народния съд, а почетният шеф генерал-лейтенант Костантин Лукаш е разстрелян.

Този протокол доста години бе крит от комунистическата власт, за да не се направи връзка между ЦСКА и една "профашистка" организация. Документът бе открит едва в началото на този век от Силвестър Милчев. И там са подписите на хората, които са извършили сливането.
През февруари 1948 година "Чавдар" се обединява със спортния колектив към Централния дом на войската или ЦДВ. И на 5 май 1948 година той, "Септември" и легендарният "Спортист" (кв. "Хаджи Димитър") правят "Септември при Дома на народната войска", който е и първообразът на днешния ЦСКА.
 
Историята е доста прозаична - ЦДВ изпада, а "Септември" влиза в първа столична дивизия. И още в първия си сезон тимът става шампион.
Първият провинциален отбор, който спасява ЦСКА, е "Ботев" (Пловдив) или по-точно военният му предшественик. През 1950 година се провежда квалификационен турнир за новата "А" група, като само първите пет отбора от столицата се класират напред. След като "червените" вече са трън в очите на останалите, "Левски" и "Академик" правят 1:1 в последния си мач, за да ги изхвърлят зад борда. За това свидетелства самият Васил Спасов-Валяка. Договорката е направена в столичния хотел "Славянска беседа". Явно някой обаче е издал заверата и военните действат светкавично. На мястото на единствения отбор, който има право да участва в елита - този от Пловдив, се създава "Народна войска", който остава в София и става правоприемник на "червените".
Последните три основни трансформации са свързани с две обединения и едно разформироване. Първото е съюзът с "Червено знаме" от 1962 г. 6 години по-късно заедно с "Левски-Спартак", ЖСК "Славия" и "Тракия" (Пд) на бял свят се появява и ЦСКА "Септемврийско знаме", след като има ново обединение със "Септември".

Тимът става "Средец" през 1985 година, когато е разформирован заедно с "Левски", който приема името "Витоша". За разлика от "сините" новият клуб е натирен от стадиона, забранено му е да тренира там. Офисите се преместват на столичния булевард "Александър Стамболийски", а мачовете отиват на стадион "Септември". 4 години продължава битката за връщането на името, докато се появи ЦФКА "Средец". След 10 ноември 1989 г. са върнати любимите на "червените фенове" четири букви ЦСКА. Последните преименувания са по икономически причини - първо на бял свят се появява ПФК ЦСКА АД, а сега наред е ЦСКА 1923. 
ОФИЦИАЛНО: ЦСКА 1948 подписа с Алекс Божев

Юношеският национал направи дебюта си за тима в контролата със Струмска слава

Официално: Юноша на Локо (София) подписа първи професионален договор

Ерик Манолков парафира с тима

Бившият халф на Черноморец (Бургас) Сайду Дембеле преговаря с клубове от efbet Лига и Втора лига

Той може да играе на всяка позиция в халфовата линия

Официално: Хебър представи още две нови попълнения

Вижте и кои са те

Трансферен удар! Добруджа привлече Румен Руменов от Спартак (Варна)

Добричлии направиха голяма бомба

Дунав победи Лудогорец II след обрат в контрола

Русенци спечелиха с 2:1, след като преди това губеха в резултата

Иван Василев си тръгва от Локомотив (София)

Той е успял да намери човек на когото да продаде клуба

Черноморец (Бургас) смачка дубъла си в приятелски мач

Тимът постигна успех с 10:2

Новият вратар на Левски проведе първа тренировка с тима

Матей Маркович вече се готви с отбора

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки