42 години безсмъртие (ВИДЕО)

На този ден през 1971 година в автомобилна катастрофа загиват незабравимите Георги Аспарухов и Никола Котков

42 години безсмъртие (ВИДЕО)

Днес, 30 юни, е една от най-черните дати в историята на българския футбол. През 1971 година, на моста Витиня, на път за Враца, при автомобилна катастрофа загиват незабравимите Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков. 

Преди 42 години, двамата славни играчи тръгват за юбилейния мач  по случай 50-годишнината на Ботев (Враца), но така и не стигат до него. Днес, 42 години по-късно феновете не са забравили Гунди и Котков и продължават да говорят за тях, и да ги почитат.

„Георги Аспарухов стои в челната ранглиста на спортистите на България. Той беше от онези обаятелни личности, които с високото си спортно майсторство и нравствени добродетели, гражданското си поведение и непрекъснат стремеж към съвършенство, бяха и са пример за подражание. С него са свързани най-ярките успехи на българския футбол. Спомените, разказани от негови съвременници, съкварталци, съученици и съотборници за техните лични контакти с Гунди приживе, ни повеждат по жизнения му път, разкриват онези черти на този истински герой - трудолюбие, високи нравствени пориви, патриотизъм, скромност."


"Годините се нижат, но онези, които са се наслаждавали на играта му, няма да го забравят. Георги Аспарухов, когото всички ласкаво наричаха Гунди беше един обикновен, весел и жизнерадостен момък, който е пример за подражание, а неговото умение – като основа за изграждане на високи критерии за майсторство, по което да оценяваме и сега, а и в бъдеще класата на тези, които останаха и ще дойдат след Гунди. Онова, което е останало от него е вече само споменът”, пишат от Национален клуб “Гунди”.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки