Само 25% от отборите ни в Европа са от София

Тазгодишното участие на българските отбори в евротурнирите със сигурност ще остане в историята поне с две неща

Само 25% от отборите ни в Европа са от София
Тазгодишното участие на българските отбори в евротурнирите със сигурност ще остане в историята поне с две неща. Първото е доста срамно. А именно това, че дори след изтеглянето на жребия за първия предварителен кръг, не се знаеше ще имаме ли четвърти участник след събитията, които се случиха в ЦСКА през лятото. Заради „червените" за малко да загубим един представител, който в урните фигурираше без име, а просто като Номер 3 (България). Освен с този факт, още преди нашите клубове да са излезли по терените на Европа (а както ще се наложи на Левски и Ботев - и на Азия), е ясно, че ще има нещо невиждано. И то е, че само един от евробойците ни ще е от София. След доброволната абдикация на ЦСКА, Левски единствен ще защитава честта на столицата ни в Европа. Това означава, че само 25% от участниците ни ще са от най-големия ни град.  Това е най-ниският процент за всички времена. Откакто родните отбори играят в турнирите под егидата на УЕФА, е имало и други сезони, в които е имало само един тим от София. Въпреки това процентът пак е бил по-висок, защото сме имали по-малко евроквоти от четирите, с които разполагаме в момента. Така например между 1956-а и 1960 година в Европа играе само ЦСКА, тъй като турнирите за КНК и УЕФА не съществуват. Вторият от тях е учреден чак през 1971 година.
 
На практика едва от 42 години насам можем да правим някакви реални съпоставки за нашите евроучастници, тъй като преди това те никога не са били повече от два. Тук не броим отборите, включили се в Купата на панаирните градове. УЕФА не включва активите на тимовете, играли в него в общата им статистика на евромачовете. За сметка на това пък в Нион отчитат всички срещи в турнира Интертото между 1995 и 2008 година, тъй като за този период чрез него можеше да се стигне до участие в Купата на УЕФА.
 
Най-мощното присъствие на софийски клубове в Европа е през сезон 1982/83. Само тогава имаме 4 от 4 (или 100%) евроучастници от столицата. Левски, ЦСКА, Славия и Локомотив обаче не се представят добре. Само ЦСКА частично измива срама като успява да елиминира един съперник - френския Монако след 0:0 като гост и 2:0 след продължения в София. Славия отпада от Сараево (2:2 и 2:4 след продължения), Левски от Севиля (1:3 и 0:3) и Локомотив (Сф) от ПСЖ (1:0 и 1:5).
 
Предстои да видим как ще се представят нашите отбори през настоящия сезон, когато софийското присъствие е рекордно малко и се изчерпва само с Левски.

    

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки