1. Novsport
  2. БГ Футбол
  3. Петър Курдов: Ники Митов е "сготвен", искат да си изтрият осраните задници с него

Петър Курдов: Ники Митов е "сготвен", искат да си изтрият осраните задници с него

"Люпко Петрович е пияница, Силва е най-слабият нападател от години, а съставът се определя от комисионни"

Петър Курдов: Ники Митов е "сготвен", искат да си изтрият осраните задници с него
Големият нападател на Левски от началото на 80-те години Петър Курдов изригна пред „Меридиан Мач" по ад­рес на случващото се на „Герена". Гой разкритику­ва политиката на клуба, действията на Наско Сираков и определи като „сготвен" треньора Ники Митов. „Писна ми, дори сега запазвам благопри­личие", често уточнява­ше Курдов по време на разговора.

Г-н Курдов, как ви се видя Левски в мача с Иртиш?
- Убедих се за поре­ден път, че футболисти­те, които останаха от миналия сезон, а и тези, които привлякохме през паузата, са отчайващо слаби. Възрастният ми дядо е на 82 години и по време на мача с Иртиш ме попита: „Абе, къде са българчетата на тере­на". Дълго време ги из­дирвахме, за да откри­ем, че са трима-четирима. И това, при положение че се бием в гърди­те, че в ДЮШ на „Гере­на" и „Раковски" трени­рат 650 деца. Е, къде са тези деца, питам аз?

След това 0:0 какви са шансовете за ре­ванша?
- Всичко може да се случи, все пак топката е от женски род. Изиграха се 90 минути на „Гере­на", а остава още толко­ва в Казахстан. Много се надявам, че Левски ще продължи, защото иначе ще бъде огромен провал. Видя се, че шефовете на Левски са си направили грешно смет­ката. Имаме предвид из­казванията на Наско Сираков, който каза многозначително: „Как­ви са тия Иртиш?", пре­ди мача. Голям лаик е този, който си мисли, че Иртиш е слаб отбор. Там играят футболисти, ми­нали през руската шко­ла. Тежа заблуда е, че мачът в Павлодар ще бъде лек.

Усетихте ли промяна в Левски на всички нива в сравнение с миналия сезон?
- С риск да бъде обви­нен, че защото синът ми не е в Левски си позво­лявам по-остър език, ще кажа няколко истини. Крайно време е да спрем да се заблужда­ваме, че на „Герена" не­щата вървят в правилна посока. Няма как това да стане, а една от ос­новните причини за е фактът, че Наско Сираков и Тодор Батков не могат да се понасят. Двамата демонстри­рат пред общественост­та привидна любов, но за тези, които сме наяс­но с нещата, това е страшно смехотворно. И друго, ще цитирам фут­болно величие като Иван Вуцов, който обя­ви, че на Левски му трябва сериозен тре­ньор. Резултатът не за­късня - пияницата Люпко Петрович се появи на „Герена". Ники Митов ве­че е „сготвен", а това трябва да е ясно на всички. Той има много недостатъци, за да води Левски. Да, той е млад и навярно способен чо­век, но биографията му е смехотворна. Меко ка­зано, е срамно той да е треньор на „сините". Левскарче е, но има още много хляб да изя­де, за да е достоен за този пост. По-важният въпрос обаче е кой го назначи и защо го оста­ви след миналогодиш­ния провал?! Някой иска да си изтрие осрания задник с Ники Митов. Кой е той? Нека си признае, но затова се искат големи топки. Много хора се чудят, какво се случва на „Ге­рена".Сираков да не бъде страхливец и да свали сините очила. Трябва да каже исти­ната за Левски.

Онзи ден Люпко Петрович гледа мача с Иртиш от ложите на „Герена"...
- Естествено, че този пияница Люпко ще гле­да от ложите. Вероятно Сираков го епоканил. Вече се чакат алъш-веришът, комисионите... Ето, Наско обяви, че енаясно стова кои футбо­листи не стават за Левс­ки. Няма случайни не­ща.

С други думи, тран­сферите на чужденци­те на „Герена" ви изг­леждат съмнителни, така ли?
- Големите клубове дават десетки милиони за селекция. Те да не са балами, че хвърлят тол­кова пари. Добрите фут­болисти струват скъпо. Ние обаче обикаляме Европа да събираме ментетата й на „Герена", за да ядат хляба на на­шите деца. Не може та­ка. Направих си труда да изчисля колко юно­ши на Левски играят в „А" и „Б" група в момен­та. Цифрата е 48! Става така, че нашите момче­та са отритнати от род­ния си клуб, а комисионните определят голяма част от състава. Това трябва да се пре­сече. Трябва да се за­почне някаква кампа­ния. Сега е модерно в България да има стач­ки... Питам аз - къде са саратниците на Сира­ков? Говоря за хората, които играеха заедно с него и го направиха този Сираков, който сега има статута на легенда. Без нас кой щеше да е сега той?! Имаше един - Ни­ки Илиев, но доколкото разбрах, вече не работи на „Герена". Кабинетът му дори е запечатан. Има много кадърни хо­ра, които са минали през Левски. Къде са те сега. Тоя клуб да не е на майката и бащата на Сираков?

И все пак как гле­дате на варианта Люп­ко Петрович да поеме Левски?
- Направо съм ужасен от подобна възможност. Люпко е перманентно пиян. Знам това добре, защото, докато той беше на „Герена", аз водех дублиращия отбор. Тога­ва Мъри Стоилов и Геор­ги Тодоров му водеха тренировките, защото той не се отделяше от чашката. Тоя иска минимум 50 000 долара зап­лата. Вие знаете ли кол­ко кадърни хора биха работили на „Герена" за половин милион на го­дина? Ако докарат Пет­рович, нещата ще изля­зат тотално извън контрол.

Да се върнем на мача с Иртиш. Не мис­лите ли, че проблеми­те дойдоха от липсата на качествен напада­тел?
- Това се очакваше, защото на „Герена" оста­наха тези двамцата от миналия сезон. - Силва и Карвальо. Сигурен съм, че по-слаб нападател от Силва не е имало никога на „Герена”. Колкото до африкане­ца - този младеж си поз­воли да плюе по българ­ския футбол, което за мен беше краят му в Левски. Видях много добре как Карвальо се изплю, преди да бие не­кадърно дузпата. Явно него Левски не го вълну­ва, а някои се опитват да го изкарат герой. Ра­достен съм поне от но­вината, че ръководството се опитва да ги про­даде.

Стана няколко пъти дума за „синята" шко­ла. Може ли Левски да тръгне по стъпките на Литекс и да изгради отбор от юноши?
- Естествено, че може. Това е пътят, но явно на някои хора не им се ис­ка. Направи ми впечатление, че от „Герена" всички сочат с пръст Литекс и ги покриват с ап­лодисменти, но правим грешките от миналата година. Левски трябва да спре с тази демаго­гия. Задава се 100-годишният юбилей. Иво Тонев обяви, че ще бъ­дем шампиони, и то ня­колко сезона подред, но нещо не станаха неща­та.

Каква оценка дава­те на новите попълнения Кевин Бру и Рамон Лопес, който игра малко срещу Иртиш?
- Няма да бъде честно от моя страна да им слагам оценки след един мач. Колкото и да ми се иска да кажа ис­тината, ще замълча. Вижда се, че двамата имат футболни данни, школувани са. За да са на „Герена" обаче, тряб­ва да са поне два пъти- по-добри от българите... Дано не съм прав за тях.

Трябваше ли феновете да започнат с скандиранията „остав­ка" по адрес на Ники Митов още след пър­вия мач?
- Тези викове са в ре­зултат на провала през миналия сезон, факт е, че Левски изпусна тит­лата и купата по срамен начин. Какво още трябваше да се случи, за да дойде сериозен треньор на „Герена”. Какво още трябва да загубим? Емил Велев човекът стана шампион, а го изхвърлиха като мръсно коте. При Мъри Стоилов стана същото. Сега обаче Ники Митов е фаворизиран и бутан, без да има футболни причини за това. Пак казвам - държат Митов, за да си изтрият осраните задници с него. Той вече е „сготвен". Друго какво може да си по­мисли човек, като гледа фактите.

Кой трябва да е треньор на Левски?
- Не искам да давам еднозначен отговор на този въпрос. Ще кажа само, че от бившите футболисти има доста­тъчно кадърни хора. Трябва на „Герена" да се събере левскарско ядро на 50-годишни хора, а зад тях да застане някой от големите - Васил Методиев - Шпайдела или Иван Вуцов. Шапка свалям на Стойчо Мла­денов. Той когато е в ЦСКА, събира около се­бе си само истински цесекари.

Тони Здравков бе­ше назначен за шеф на „синята" школа. Ще се справи ли?
- Тони е сериозно момче, мъжкар, потомс­твен левскар. Той има сериозни познания и аз аплодирам това назна­чение. Той е в състояние да направи необходими­те промени. Дано да го оставят да работи сам, а не да му подсказват...

Не мога да не попи­там за мнението ви за случващото се в ЦСКА.

- Никога не съм вяр­вал, че нещо подобно може да се случи с ЦСКА. Много ме е яд, че употребиха Стоичков. Как можа Ицо да се поддаде по акъла на разни хора, които го из­ползваха по най-гроз­ния начин. Идеята клу­бът да фалира и по този начин да спести 12-13 000 000 лева към длъж­ниците си е безумна. Тук държавата е длъжна да се намеси, и то по ре­шителен начин, за да остане ЦСКА там, къде­то им е мястото. 

Интервю на Димитър Димитров, "Меридиан мач"

Илиан Илиев: Не се чувахме цяла седмица с Илиан (ВИДЕО)

Нямаше с какво да се изненадаме с ЦСКА

Томаш с критики към атаката на ЦСКА (ВИДЕО)

И треньорът на "червените" приключи с изказванията към Генчев

Пламен Илиев: Това е духът на Черно море (ВИДЕО)

Вратарят похвали атмосферата на "Тича"

Пиргов със скандални разкрития за Любо Пенев

.Треньорът на Локо (Пд) се появил 30 минути преди мач с Берое

Рибарски: Знаехме, че ще имаме шансове и ги оползотворихме

Треньорът на Крумовград похвали играчите си, че са издържали физически

Непоклатим! Любо Пенев отказва да си тръгне от Локо (Пд)

Когато се наложи, ще дам коментар по други теми.

НА "ТИЧА": Много битка и драма - 0:0 (ВИДЕО)

Отмениха гол на ЦСКА заради засада

Тревога: Спартак Вн има пари за още два мача

Павлин Николов е осигурил финанси за Септември София и Локо София

В Левски още търсят вратар

"Сините" се оглеждат за заместник на Пламен Андреев