Новият Лудогорец или старият Берое

Старозагорци готови за втора сензация след триумфа за купата

Новият Лудогорец или старият Берое

Финалът за Cynepкупата между Лудогорец и Берое ще бъде не прос­то мач преди старта на еврокампанията на двата съперника. Цена­та на успеха ще донесе нещо повече от прес­тиж за победителя. Шампионите имат въз­можността да вземат пета купа в рамките на само две години, нещо, което ЦСКА (купа и Суперкупа 2011 г.) и Левски (титла и Суперкупа 2009 г.) не постигнаха за пет. Триумф на Берое пък ще нареди момчета­та на Петър Хубчев до най-големите легенди в историята на клуба. Доскоро заралии се лутаха в зоната на изпада­щите и не влизаха в сметките на никой, а се­га са на прага да прибе­рат два трофея в рам­ките на 2 месеца. Нещо, което постигнаха за 97 години...


Везните от сблъсъци­те между двата тима обаче са категорично наклонени в полза на ор­лите, които имат 4 ус­пеха, един от които след продължения за ку­пата. Старозагорци все още чакат своя миг да влязат под светлината на прожекторите. Те са успявали да измъкнат единствено равенство от двукратния шампи­он, но то дойде в пос­ледния мач през пролет­та.

В момента обаче разградчани не изглеждат особено убедителни и затвърждават отстъп­лението си спрямо пър­вата си година в А гру­па, докато целите на Берое и амбицията му за успехи все повече рас­тат. Затова силите по­не на първо четене са изравнени.

През лятото със­тавът на Ивайло Петев се подсили с четирима нови - Даниел Абало, Фабио Еспиньо, Христо Златински и Мишел Платини. Ако последните два­ма са добре известни, то за другите все още не се знае от какво тес­то са и дали стават за големи неща или ще са поредните легионери, които бързо ще се ка­чат на обратния само­лет за родината си. Въп­реки солидната селекция тепърва тимът трябва да изгражда своя нов гръбнак, тъй като Гулдан, Генчев и Гъргоров вече ги няма и това си пролича в контролите.

В Берое нещата откъм селекция и при­казки са далеч по-скром­ни и премерени. Петър Хубчев запази ядрото от футболисти и ще може да разчита на съ­щите играчи, които матираха Левски на Нико­лай Митов във финала за купата. Заралии взеха само един нов до момен­та - Благой Макенджиев, но той няма да хване ръ­ка поне на старта зара­ди Иван Караджов. Ста­розагорци обаче продъл­жават да са симпатич­ният отбор, който вър­ши чудеса от храброст. Макар и практикувани­ят от тима футбол да е предпазлив и с едно на­ум, то той им носи го­лям успех.

Именно в играта се корени основната разли­ка в двата клуба. Дока­то Лудогорец иска да държи топката и да прилага нещо като „тики-така", то Берое е на другата крайност - бър­зи и ефективни контра­атаки.

Ивайло Петев смята да хвърли в мача две от новите попълнения - Фабио Еспиньо и Мишел Платини. Първият ос­тави много добри впе­чатления в последните две контроли с Петролул (1:4) и с Металург Донецк (0:0). Най-веро­ятно португалецът ще започне като партньор на Светослав Дяков в средата на терена. Дру­гият вариант за поста е Христо Златински, но почти сигурно той ще остане на резервната скамейка. При това по­ложение по крилата ще действат Мирослав Иванов отляво, а отдясно - Михаил Александров, който ще бъде предпо­четен пред Иван Стоя­нов. Очаква се въпреки лошото си кондиционно състояние на върха на атаката да започне Ми­шел Платини. В ролята на плеймейкър зад него ще действа Марселиньо. В защитата на шампио­ните Витор Витиня ще замени счупилия костици на дясната ръка Йордан Минев. При това по­ложение Кайсара ще иг­рае като десен бек.

От своя страна Петър Хубчев също има големи проблеми за реша­ване. Наставникът няма да може да разчита на Алберто Лоузейро и най-вероятно на Елио Мартинс. Първият пропуска мача, а вторият по-ско­ро ще е резерва. Почти сигурно местата им в титулярната единайсеторка ще бъде заети от Игор Джоман и Амир Саюд, който ще действа точно зад Венци Хрис­тов. Нападателят ще бъде подкрепян в предни позиции от Георги Андо­нов и Давид Каядо.

Разградчани ще имат на своя страна и тради­цията, тъй като в 70 процента от сблъсъците Суперкупата е печелена от шампиона. От­делно в трите провин­циални финала до мо­мента нито веднъж до­тук носителят на купа­та не е триумфирал. Лудогорец има възмож­ност да стане първият тим извън София, пече­лил отличието два пъ­ти.
 

Днес, 20:30 часа
Национален стадион „Васил Левски”
Пряко по БНТ1
Цена на билетите: 10 лева


Вероятни състави:

Лудогорец: Вл. Стоянов, Кайсара, Мантула, Моци, Витиня, Дяков, Еспиньо, Александров, Марселиньо, М. Иванов, Платини;
Старши треньор: Ивайло Петев

Берое: Караджов, Крумов, Стойчев, Иво Иванов, Пенев, Елиаш, Джоман, Каядо, Саюд, Андонов, В. Христов.
Старши треньор: Петър Хубчев

Главен съдия: Георги Йорданов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки