1. Novsport
  2. Волейбол
  3. Фантастична България отвя Полша с 3:0! (СНИМКИ+ВИДЕО)

Фантастична България отвя Полша с 3:0! (СНИМКИ+ВИДЕО)

Българите изиграха много силен двубой и постигнаха победа с 3:0, след която са много близко до класиране за финалите на Световната лига

Фантастична България отвя Полша с 3:0! (СНИМКИ+ВИДЕО)

Националният отбор на България по волейбол спечели с 3:0 (25:21, 25:21, 25:21) срещу Полша в среща от група "А" на Световната лига. Нашите национали изиграха много силен двубой, като се представиха по-силно от поляците и заслужено се поздравиха с победата.

Атмосферата в зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта във Варна също бе страхотна, а след тази победа българският национален отбор е много близко до класиране за финалите на Световната лига в Аржентина. Утре от 9:50 часа Бразилия е домакин на САЩ в друг мач от нашата група, а от 21:00 часа България отново играе с Полша.



В момента България е на второто място в групата с актив от 17 точки. Полша се свлече до четвъртата позиция и остава с 13 точки. Лидер е Бразилия с 19, а Франция е на третото място с 15. САЩ има 12 и е на петата позиция, а шестият Аржентина е с 10 точки.



България взе първата точка в мача след успешна атака на Соколов, но поляците бързо изравниха (1:1). България отново поведе, но Цветан Соколов прати топката в аут след изпълнението на сервиса и отново се стигна до равенство (2:2). Последваха две последователни точки от блокада за поляците и гостите поведоха с 4:2. България намали на 3:4, а след отлична блокада на Виктор Йосифов нашите национали изравниха – 4:4. Българите поведоха с 5:4 след атака на Тодор Алексиев, но Полша спечели две поредни точки, втората от които дошла след ас на Бартош Курек (5:6). България изравни, а след това се стигна и до ас на Виктор Йосифов, след който нашите национали отново поведоха – 7:6. Първото техническо прекъсване дойде при резултат 8:7 в полза на България. Поляците изравниха, а след това успяха и да поведат с 9:8. България изравни (9:9), но след това се стигна до две поредни точки за Полша. При резултат 10:13 в полза на Полша нашите национали успяха да намалят до 12:13, но след това се стигна до нови две точки за поляците и те поведоха с 15:12. Втората техническа пауза дойде при резултат 16:14 в полза на Полша. След прекъсването последваха нови силни минути за българите, които успяха да изравнят до 16:16 след атака на Цветан Соколов и аут на Курек при атаката му. Последва успешна блокада на българите и нашите национали поведоха – 17:16, а след това България достигна до нова точка и поведе с две - 18:16. Играчите на Камило Плачи продължиха да се представят силно и в следващите минути и увеличиха преднината си до три точки 20:17. Силните изяви на нашите национали продължиха и те успяха да увеличат аванса си до четири точки. При резултат 24:21 в полза на България поляците сбъркаха при организирането на атаката и по този начин България спечели гейма с 25:21 и поведе с 1:0. 



Вторият гейм започна с успешна атака на Цветан Соколов и нашите национали поведоха с 1:0. При последвалата атака на поляците Соколов се отчете с отлична игра при блокадата и България увеличи атаката си на две точки. Якуб Ярош прати топката в аут при атаката и българите поведоха с 3:0. Светослав Гоцев прати кълбото в аут след изпълнението на сервиса и поляците взеха първата си точка в гейма. Последваха две грешки на Тодор Алексиев – при атаката и при посрещането, и равенството бе възстановено – 3:3. Виктор Йосифов атакува успешно и даде аванс на България – 4:3. Цветан Соколов изпълни отлично сервис, а поляците не се организираха добре при посрещането и така България поведе с 5:3. Полша намали на 4:5, но Цветан Соколов отбеляза шеста точка за българите. Поляците отбелязаха пета точка, а след това Жигадло се отчето с добра игра при блокадата и гостите успяха да изравнят. При последвалото разиграване Георги Братоев бе блестящ на блокадата и България поведе със 7:6. Полша изравни, но след това Цветан Соколов бе безпощаден в атака и първото техническо прекъсване дойде при резултат 8:7 в полза на България. Поляците отново успяха да изравнят, но Тодор Алексиев даде аванс от 9:8 за българите. Последва атака в аут на Бартман и България поведе с 10:8. Цветан Соколов блокира по отличен начин атака на Бартман и авансът на нашите национали се увеличи на три точки – 11:8. Поляците атакуваха успешно и намалиха на 9:11, но Светослав Гоцев не сбърка при атаката и направи резултата 12:9. Цветан Соколов отново бе блестящ на блокадата при атаката на Бартош Курек и така България поведе с 13:9. При следващото разиграване Курек не сбърка при атаката и Полша намали на 10:13. България спечели 14-та точка след атака на Валентин Братоев. Цветан Соколов изпълни безпощаден сервис, а поляците не посрещнаха добре и резултатът стана 15:10 за България. При следващото изпълнение на сервис Соколов прати топката в аут, но след това Бартман също сбърка от сервис и така второто техническо прекъсване дойде при резултат 16:11 за България.

Двата тима си размениха по една точка, а след това се стигна до безкомпромисна атака на Цветан Соколов за 18:12. Последва 19-та точка за България, но след технично отиграване на Бартман поляците намалиха на 13:19. Последва успешна атака за България за 20:13, но след това Бартош Курек реализира 14-та точка за Полша. Цветан Соколов обаче не остави шансове при последвалата атака и отново даде аванс на България от седем точки - 21:14. Полша отново върна една точка, но след това Валентин Братоев отбеляза 22:15. Последваха две поредни точки за поляците и те намалиха на 17:22. Виктор Йосифов обаче се отчете с много добра игра в атака и направи резултата 23:17. След това се стигна до грешка на Георги Братоев и резултатът стана 18:23. Последва неразбирателство в отбора на България и поляците намалиха до 19:23. След това обаче Валентин Братоев не остави шансове на гостите при атаката и направи резултата 24:19. Братоев прати топката в аут при изпълнението на сервиса, а след това Курек се отчете с отлична атака за 21:24. При последвалата контраатака на поляците топката закачи антената, което значеше, че България печели 25-ата си точка, а по този начин и гейма с 25:21. Така резултатът стана 2:0 в полза на нашите национали. 

 

Началото на третия гейм бе равностойно, а при резултат 3:2 в полза на Полша се стигна до две отлични последователни отигравания на Виктор Йосифов и така българите поведоха с 4:3. При следващото разиграване Валентин Братоев изпълни отличен сервис, а при контраатаката Виктор Йосифов отново бе безкомпромисен и направи резултата 5:3. В следващите минути силните изяви на нашите национали продължиха и те успяха да увеличат аванса си на три точки след страхотна атака на Цветан Соколов – 7:4. Първото техническо прекъсване дойде при резултат 8:5 в полза на България. Последваха равностойни минути, а при 10:7 за българите Валентин Братоев бе безпощаден при блокадата и нашите национали поведоха с четири точки – 11:7. Поляците намалиха на 8:11, а след това Косок отбеляза нова точка за Полша и резултата стана 9:11. Валентин Братоев обаче атакува успешно и направи резултата 12:9. Георги Братоев бе великолепен при блокадата при атака на Бартош Курек и нашите национали поведоха с 13:9. Бартман се отчете със страхотна атака за 10:13, но след това се стигна до точка за България и 14:10. Полша намали на 11:14, но Тодор Алексиев атакува успешно за 15:11. Курек отбеляза за 12:15, но след това Георги Братоев се отчете с отлична изява и така втората техническа пауза дойде при резултат 16:12 в полза на България. Мозджонек атакува успешно за 13:16, а след това се стигна и до добра игра при блокадата за Полша и гостите намалиха до 14:16. При атаката на Бартман при следващото разиграване обаче Соколов игра страхотно при блокадата и България поведе с 17:14. След това Соколов бе безкомпромисен и при атаката и резултатът стана 18:14. Соколов се отчете с нова отлична игра при блокадата и авансът на българите набъбна до пет точки – 19:14. Полша намали на 15:19, но след това Светослав Гоцев атакува безкомпромисно за 20:15. Последва успешна атака на Бартман, а след това и негов ас и така поляците намалиха до 17:20. След това обаче Цветан Соколов бе за пореден път безкомпромисен при атаката и направи резултата 21:17. Полша намали до 18:21, но Цветан Соколов отново не остави шансове на гостите при следващото разиграване – 22:18. Последва точка за поляците (19:22), но Тодор Алексиев атакува успешно за 23:19. Полша намали на 20:23, а след това Джизга блесна с ас – 21:23. При следващия сервис на Джизга обаче той прати топката в мрежата и България поведе с 24:21. Последва грешка при организирането на атаката на поляците и така България взе и следващата точка, за да спечели гейма с 25:21 и мача с 3:0.



Състави: 

България: Георги Братоев, Светослав Гоцев, Тодор Скримов, Виктор Йосифов, Тодор Алексиев, Цветан Соколов, Теодор Салпаров – либеро;

Селекционер: Камило Плачи

Полша: Пьотр Новаковски, Бартош Курек, Якуб Ярош, Михал Ручияк, Лукаш Жигадло, Марчин Мозджонек, Павел Заторски – либеро;

Селекционер: Андреа Анастази.