1. Novsport
  2. Други спортове
  3. Колоездачен ас на "Цар Симеон 1898" участва в две дисциплини на европейския младежки олимпийски фестивал

Колоездачен ас на "Цар Симеон 1898" участва в две дисциплини на европейския младежки олимпийски фестивал

Младият колоездачен ас на пловдивския велоклуб "Цар Симеон 1898" Николай Генов ще участва в две дисциплини – индивидуално бягане по часовник и на критериум, на стартиралия Международен европейски младежки олимпийски фестивал на спорта в холандския град Утрехт

Колоездачен ас на "Цар Симеон 1898" участва в две дисциплини на европейския младежки олимпийски фестивал

Младият колоездачен ас на пловдивския велоклуб "Цар Симеон 1898" Николай Генов ще участва в две дисциплини – индивидуално бягане по часовник и на критериум, на стартиралия Международен европейски младежки олимпийски фестивал на спорта в холандския град Утрехт. 
Ники бе избран за титуляр в представителния ни тим, заедно с национала от КК "Бургас" Нягол Няголов, в жестоко "сито" измежду общо 12 наши млади колоездачи.

Генов и Няголов стартират своето участие  утре – 16 юли, в 13,30 часа, за когато е предвидена дисциплината индивидуално бягане по часовник. На 18 юли -  четвъртък, също в 13,30 часа  двамата ще се пуснат в критериума по улиците на Утрехт. 

Както е известно, освен Генов, още един от младите таланти на пловдивския колоездачен клуб "Цар Симеон 1898" бе повикан в националния юношески отбор на България. Това е Адриян Беев, който обаче остана резерва за европейския младежки олимпийски фестивал и не замина за холандския град Утрехт. Генов бе предпочетен, заради отличната си спортна форма, в която се намира. Той спечели 3 шампионски титли на държавно лично-отборно първенство на шосе за юноши в Казанлък преди две седмици. В индивидуалната надпревара Нико направи голямо състезание и отвя конкуренцията. Той блесна още в дисциплината индивидуално бягане по часовник на 10 километра. 16-годишният пловдивчанин кара като лъв и безапелационно финишира първи по тежкото трасе, пред съотборника си от "Цар Симеон 1898" Адриян Беев. Трети в "часовника" остана Нягол Няголов от КК "Бургас". 

В общия старт Генов отново доказа, че се намира в отлична спортна форма. Талантливият пловдивчанин бе безупречен по близо 54-километровото трасе, с много добро тактическо "бягане" той се откъсна от основната група и отново убедително изкова първото място, с цели 45 секунди аванс пред втория - Онур Татар от КК "Лястовица" - Казанлък. После Генов и  Беев бяха в основата и на отборната шампионска титла на "Цар Симеон 1898" се показаха отлични тактици, "работеха" активно за отборната шампионска титла и я спечелиха убедително, на  4 минути пред основните си конкуренти - отбора на "Хемус-Троян" и  казанлъшкия "Лястовица", с 6.19.38.

Така за близо месец Николай Генов спечели първо купа „Загорец” в Нова Загора, а после и колокритериума в столицата за купа "Димитър Котев".

Иначе Генов и Няголов тръгнаха за големия спортен форум Холандия направо от едномесечния лагер на националите, който се проведе в Белгия. Тренировъчният камп на най-добрите наши млади колоездачи там на практика бе основна подготовка за олимпийски фестивал на спорта, което е едно от най-важните спортни събитие за млади таланти, в което спортисти от цял свят се състезават в различни видове спорт. 33-ма български спортисти заминаха европейския младежки спортен форум в Холандия, като надпреварата ще продължи 21 юли. Нашата делегация се води от генералния секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов. 

Световният спортен фестивал за млади спортисти и тази година ще събере над 2 000 спортисти от Европа.Младите ни състезатели ще стартират в 6 вида спорт - лека атлетика, колоездене, спортна гимнастика, джудо, плуване и тенис. 

Форумът ще премине под патронажа на ЮНЕСКО и в него ще се пуснат отбори и индивидуални спортисти, които ще се състезават в 13 вида спорт. Големият спортен форум тази година в Холандия предхожда предстоящите през август 2014 година Летни олимпийски младежки игри, които се провеждат на всеки 4 години, а догодина техен домакин ще бъде китайският град Нанкин.

Изненада! Отмениха световния рекорд на Цанко Цанков

Преплува ли в крайна сметка Цанко 120 км по Дунав?

Стилияна Николова: Подобно нещо няма как да се забрави

Два месеца след Олимпиадата тя отново е в залата

Сестри Стоеви стигнаха полуфинал на международния турнир в София

На 1/2-финалите ще играят още Михаела Чепишева/Цветина Попиванова и Таня Иванова/Гергана Павлова

Антон Коджабашев за втори път фалира българските щанги

Насар оглави опозицията, която да спасява спорта

Карлос Насар тръгва да спасява федерацията по вдигане на тежести

Олимпийският шампион обеща, че ще направи всичко възможно

Официално: Признаха световния рекорд на Цанко Цанков

Две седмици след историческото плуване на Цанко Цанков от 120 километра без спиране в река Дунав, днес сутринта постижението беше официално ратифицирано от авторитетната Асоциация за световни рекорди

Глушков участва в откриването на спортна площадка в Кърджали

Имате изключително богата спортна база, обяви министърът на младежта и спорта

24-ти лекоатлетически пробег „Варна“ се провежда тази събота

Заявки за участие са подали 102 атлети от почти всички спортни центрове в страната

Зам.-министър Андонов: Спортът ни прави по-здрави, по-организирани и по-добри

Заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов присъства на спортен празник в Нова Загора, част от #BeActive Tour