Наско Сираков: За първи път от 5 години инвестираме в треньор, а не в играчи

Тази инвестиция е съдбовна, вярва силният човек на "Герена"

Наско Сираков: За първи път от 5 години инвестираме в треньор, а не в играчи
- Господин Сираков, как приехте звучния казахстански шамар - отпадането от непретенциозния "Иртиш" още в първия предварителен кръг на Лига Европа? Ще го превърнете ли в лакмус за радост за 100-годишнината?

- Вярвам, надявам се и искам да е така. Шамарът е болезнен. Но все пак е поредният в последните години - нищо ново под слънцето. С идването си преди месец заявих, че ще променя изцяло мисленето и работата в "Левски". Затова съм изключително доволен, че срещнах пълно разбиране от Тодор Батков и Иво Тонев за вземането на единствения ни правилен ход към тази промяна. За първи път от 5 години инвестираме в треньор, а не във футболисти, които да сменяме на всеки 6 месеца. Тази инвестиция е съдбовна. Изключително съм доволен от избора на Славиша Йоканович. Доведохме на "Герена" страхотен професионалист, който разбира футбола. Доведохме роден победител. Вярвам, че с него ще постигнем това, което искаме. Малко по малко отборът да почне да се развива в правилната посока.

- Финансово сериозна ли е инвестицията на "Левски"?

- И финансово е сериозна. Но най-важното беше не да мислим само за парите, а да прозрем, че си струва да привлечем човек, който може да води "Левски" в правилната посока. Имам пълно доверие във възможностите на Славиша, когото познавам от доста време. Знам мисленето му, начина на работа, доста хора ще бъдат изненадани.

- И все пак - скъп треньор ли е Йоканович?

- Ние в "Левски" направихме сериозни финансови усилия, но си заслужават. Имахме крещяща нужда да инвестираме в треньор. Убеден съм, че тази финансова инвестиция ще се изплати много повече от идващите знайни и незнайни футболисти последните години.

- Трудно ли убедихте двукратния шампион с "Партизан" като треньор и бивш играч на "Челси" да поеме "Левски"?

- За него поемането на "Левски" е предизвикателство. Затова благодаря на Тодор Батков и Иво Тонев, защото тримата заедно направихме абсолютно всичко възможно, за да убедим Славиша да стане старши треньор.

- Да вярваме ли, че инвестицията е дългосрочна предвид едногодишния договор?

- Това, че договорът е за една година, не означава нищо. И от двете страни приехме, че през месец декември ще седнем и ще преговаряме за удължаването на договора. И ако двете страни са доволни една от друга, няма да има никакъв проблем. Затова приемам инвестицията за дългосрочна. Вярвам, че Славиша може да работи дълго време на "Герена".

- Той ли беше вариант №2 след Станимир Стоилов?

- Не може да се каже, че той е бил вариант №2. Но аз исках при всички положения да опитам да зарадвам феновете на "Левски" с поканата към Мъри Стоилов. Знаех, че ще е адски трудно заради еуфорията, която цари в Пловдив от неговата работа. Но бях длъжен да опитам. Но още в началото казах, че имаме и други варианти. Най-нормалното е да работиш по няколко варианта, защото отпадне ли един, ще имаш нужда от нови два-три дни. И можеше изборът да се проточи, а ние вече нямахме време за губене и компромиси.

- Вероятно и на Мъри Стоилов му е било доста трудно да откаже на любимия клуб и на добрия си приятел Наско Сираков, как реагира той?

- Беше му тежко, той беше поставен пред голяма дилема и голямо напрежение. Не съжалявам, че съм вкарал напрежение именно около него, защото се чувствах длъжен да опитам да го върна в името на "Левски" и феновете. Мъри избра да бъде треньор на "Ботев" (Пловдив). На този етап въпросът е приключил.
 - Откъде се познавате вие със Славиша Йоканович?

- Чрез мои приятели. Бяхме заедно и на бенефиса на Синиша Михайлович в Нови Сад. Следил съм му и кариерата от много дълги години. Затова и съм уверен, че той е точният човек.

- Доста дори далечни от каузата "Левски" хора бяха пред инфаркт след това 0:2 от "Иртиш", точно след скандално загубената титла. Как вие изживяхте фиаското в Казахстан?

- Да кажа, че съм го преживял много спокойно, няма да е истина. Но от това, което виждах през последния месец, не бях изненадан. И предупредих и треньорите, и футболистите, че мачът в Казахстан ще е много тежък и много трудно ще прескочим този наглед лесен съперник. Ядосах се, но не бях изненадан. Този мач дойде много навреме, за да сменим на 180 градуса клубната политика. А и сега имаме това време.

- Можете ли да поставите "Иртиш" в топ 3 на европровалите на "Левски"?

- Далеч съм от мисълта да правя такива аналогии. За мен всеки провал на "Левски" е провал с главно "П". Моята работа е да се стремя да свеждам тези провали до минимум. През годините съм доказвал много пъти, че мога да го правя.

- Новият треньор ли ще взема решенията за ненужните, или има някои като отстранения Влади Гаджев, като Карвальо, Даниел Димов, които вече сте се разбрали с него, че напускат "Левски" след провала?

- Новият треньор ще има пълното право да се запознае с качествата на всеки един играч, да прецени кой може да бъде нужен на "Левски". Ако той прецени, че някой му трябва - ще остане. Но засега Влади Гаджев продължава да тренира с юношите.

- Достатъчен ли е само треньорът за трофей за юбилея?

- При всички положения ще трябват и играчи. Но този път няма да бързаме, ще гледаме да водим играта и да не бъркаме.

- Разбрахте ли се със Славиша Йоканович за чакания защитник - ще има ли думата той за него, или ще доведете някого от вече набелязаните?

- Ако съм имал някой твърдо набелязан, до момента да е в "Левски". Знаем, че това е приоритет №1 на нашия отбор. Продължаваме да търсим. Ако се спрем на нещо, то ще бъде консултирано и със Славиша, защото той ще работи с този футболист.

- Как ще коментирате факта, че няма да има "сини" фенове на мача срещу "Ботев" (Пловдив) в първия кръг на "А" група заради бойкот на привържениците?

- Аз съм също толкова разочарован, колкото и феновете. И приемам многото шамари, които получи "Левски" в последно време. Но слагам и това към големите шамари. Не приемам такава реакция, категорично не приемам това да се слагат стюарди, които да не допускат фенове в сектора. Фенове, които са дошли по своя воля да подкрепят "Левски". Кой си ти, че да забраняваш на някого да дойде да подкрепя любимия си отбор? Като какъв забраняваш? Кой си ти?

- Ще търсите ли диалог с феновете, за да разберете това масово мнение ли е, или просто спусната директива?

- Нямам намерение да се ровя и да задълбавам в тази история. Аз съм убеден, че след 3 месеца ще върна феновете на "Герена".

- Видяхте ли през изминалия месец и други неща за изкореняване?

- Приоритет №1 беше да намерим добър, качествен треньор. Този проблем вече е решен. Малко по малко почваме да си градим и подреждаме нашата къщичка.

- Каква ще е съдбата на досегашния треньор, ще предлагате ли друг пост на Николай Митов?

- На този етап не. Сега имам среща с мениджъра му и приключваме този въпрос.

- Остават ли Елин Топузаков и Мариан Христов?

- Те ще водят отбора до неделя и след това ще обсъждаме и тяхното бъдеще.

- Като член на изпълкома и фактор в българския футбол, как ще коментирате обявяването на БФС в нелегитимност?

- Имам изключително много проблеми в "Левски", за да се занимавам и с футболния съюз. За тази работа трябва да мисли Боби Михайлов.

- Очакваха се сблъсъци Сираков - Стоичков в "А" група, но в крайна сметка Сашо Томов, кръг от бизнесмени и Стойчо Младенов се захванаха с ЦСКА, който остава в първенството без фалити и търсене на вратички в законите, как ще коментирате развръзката?

- Изключително малко ме интересува какво се случва в ЦСКА, защото при нас нещата не са добре. За да гледаме в чуждата градинка, първо трябва нашата да е полята, наторена и засята добре. И чак тогава да хвърляме по едно око в чуждата.

- След като и вие, и съпругата ви Илияна Раева отпразнувахте половинвековни юбилеи, планирахте почивка. Но вие се върнахте да спасявате "Левски", а тя пък влиза в политиката, основавайки партия "Обединена България", ще помагате ли с нещо?
 

- Ще я подкрепям напълно. Но в политиката как да се меся? Аз съм директор в "Левски". Знам, че ако аз съм всеотдаен в нещо, Илияна е два пъти по-всеотдайна във всичко, с което се захване. И винаги ще има моя гръб, както аз имам нейния. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки