Допинг лабораторията - на прокурор

"Назначих две проверки на антидопинговия център, които откриха много сериозни нарушения, включително и финансови разминавания", обяви спортният министър Мариана Георгиева на заседанието на кабинета днес.

Допинг лабораторията - на прокурор
"Назначих две проверки на антидопинговия център, които откриха много сериозни нарушения, включително и финансови разминавания", обяви спортният министър Мариана Георгиева на заседанието на кабинета днес.
 
Докладите с проверките ще бъдат дадени на прокуратурата. За центъра бяха похарчени над 9 млн. лева, но още няма акредитация по изискванията на световната антидопингова агенция (ВАДА).

"Няма план за пробите и за лабораторните анализи, няма отчетност, няма ценоразпис за тези услуги, което е същностната дейност", започна да изрежда нарушенията Георгиева в отговор на въпрос на "Труд".

Според проверката на инспектората на МС законът за обществените поръчки, по който е направено оборудването в размер на над 5 млн. лева, е нарушен във всичките процедури. "Няма вътрешни правила за реда за прилагането на закона, директорът е подписвал анекси, без да е имал право при изпълнение на поръчките", допълни министър Георгиева.

Тя каза още, че за миналата година има разминаване между представено като извършени проби и анализи и документите за подобна дейност. Разликата е 171 проби, за които е съобщено на комисията, че са извършени в Гърция и са платени, но няма документи. Центърът няма назначен юрист, а са сключвани граждански договори. Няма и публикувани правила за съставяне на допинг екипите и за сертификациите на лицата, които да членуват в тези екипи. В тях членуват едни и същи лица, при това в роднински връзки със служители в антидопинговия център, без необходимите сертификати. Бюджетът само за 2012 г. е с 13 корекции.

Идеята за построяването на Националния антидопингов център в комплекс "Диана" в столицата лансира бившият спортен министър Свилен Нейков. Строителството започна през август 2011 г., като се предвиждаше да глътне 8,5 млн. лева. От тях 3,5 млн. са за строеж на сградата, която включва още възстановителен център и кабинети за функционални изследвания. Апаратурата струва 5 млн., щатните бройки бяха 18. Могат да се правят и кръвни тестове.

На откриването на първия етап от изграждането и реконструирането на сградата на центъра присъстваха бившият премиер Бойко Борисов и бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков. Нейков тогава обяви, че амбицията му е страната ни да има модерен център, който да се нареди до развитите страни с нормална политика на възстановяване в спорта.

"Изпатихме си достатъчно от липсата на лаборатория, трябва да покажем резултати, а държавата да стане гарант в борбата с допинга", каза още Нейков.

Д-р Виолета Заркова, шеф на центъра: 
Възразих срещу съкращения и това е реакция

"Не мога да си обясня какво се случва. Разбрах от медиите, че министър Георгиева е говорила за допинг лабораторията - коментира шефката на центъра д-р Виолета Заркова. - Аз съм в болнични, а доскоро бях и в болница. Най-вероятно това, което се случва, е реакция на моето несъгласие, изразено писмено и аргументирано, със съкращаване на щатните бройки в антидопинговия център. С новия устройствен правилник ни бяха отнети 7 работни места и с моето възражение намаляха на 5. Тоест спасихме две бройки. Срещнах се с министър Георгиева, но не съм имала възможност да обясня в детайли принципите на работа на центъра. Затова съм изненадана, че вместо такава среща бе назначена първа проверка на нашата дейност, след това втора, а в момента тече и трета. Протоколи от резултатите на първите две проверки не са ми предоставени. Категорично заявявам, че нарушения в нашата работа няма.

 

Всички документи за международната акредитация на центъра са предоставени на Световната антидопингова агенция (ВАДА). В момента с бройките, които останаха, на практика лабораторията няма да може да работи нормално. Защото има изисквания, които са задължителни. Например една положителна проба да се обработи последователно от два екипа. А ние нямаме вече два екипа. В лабораторията има нова техника за 5 милиона лева и за нея трябва да има съответният брой специалисти. А в момента това не може да се случи." 

Министър Глушков спаси още една програма

Министърът на младежта и спорта осигури 1 милион лева за програмата „Спортен час“

Fibank с още една стъпка напред в намаляването на въглеродните емисии върху околната среда

Вижте подробности

Решават след месец за електронни спортове на Олимпиада

Вижте подробности

Със „Супер кредит“ от Fibank всяка мечта вече е на една ръка разстояние

Вижте подробности

УЕФА оцени високо наш съдия за еврофинал

„Чувствам се горд от това“, коментира Радослав Гидженов

С близо 20% спад в продажбите на тотото след срива на системата

Касиерките в готовност за напускане заради лоши условия на труд

Министър награди Илиан Илиев за заслуги във футбола и спорта

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също отличи специалиста

Кралев: 200% увеличание на парите за спортните клубове в България ще бъде основен приоритет за ГЕРБ-СДС

Красен Кралев анализира пред спортната общност във Варна случващото се и това, което трябва да се направи в бъдеще

KРИБ и НСА подписаха споразумение за сътрудничество

Аз лично съм съпричастен с мисията на Националната спортна академия, обяви Кирил Домусчиев

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки