1. Novsport
  2. - Национален отбор
  3. Всички национали здрави, Пенев доволен

Всички национали здрави, Пенев доволен

Румъния и Унгария спасяват плейофа

Всички национали здрави, Пенев доволен

Всички футболисти от националния ни тим са здрави. Това установи лекарският щаб, който видя на живо цялата група, обявена от Любо Пенев. Единствено леко неразположение имат Станислав Манолев и Йордан Минев.

Първият получи контузия преди 10 дни в мач на втория отбор на ПСВ Айндховен. Близнака пък не играе от две седмици. И двамата обаче тренираха наравно със своите съотборници. Както е известно, аут за двубоите с Армения и Чехия са дълготрайно контузените Тодор Неделев и Георги Илиев. Вчера националите направиха първа тренировка в пълен състав.

Тя се проведе на спортният комплекс в Правец. Това е последният лагер за възпитаниците на Любослав Пенев от груповата фаза на световните квалификации. Както е известно, второто ни място в групата минава през победи над Армения и Чехия, но въпросът е дали това ще ни осигури заветното участие в плейофа.

Както е известно, осем от деветте подгласника в групите определят още четири участника на финалите, докато най-слабият втори отпада от надпреварата. Класирането между въпросните отбори се прави на базата на спечелените точки, като се вадят спечелените срещу последния тим в групата.

Това означава, че към момента „лъвовете“ имат 7 точки и при още две победи ще съберат 13. Добрите новини за момчетата на Любо идват от Група D, където за второто място се борят Унгария, Турция и Румъния. Ако маджарите станат подгласници на Холандия, то те ще имат сигурни 11 точки срещу първите пет отбора в групата. Таванът им е 14, но предвид трудното гостуване на „лалетата“ ще е цяло чудо да съберат повече от 12. Турция към момента е със 7 точки за баражното класиране и почти сигурно ще спечели три с Естония. Остава им домакинство на Холандия и дори при три точки за комшиите имаме своите шансове.

Тогава кой е по-напред ще се решава от головата разлика, постигната срещу първите пет отбора в групата. Нашата е 5:5, докато тази на турците е 7:7, което означава, че не всичко е изгубено. Третият претендент от Група D Румъния пък играе с Андора и Естония и добере ли се до втората позиция ще може да събере максимум 13 точки от мача с бившата съветска република.

Головата разлика на власите обаче е 9:12 и трудно ще ни настигнат предвид очакването, че ние ще имаме поне +2 при минимални успехи с Армения и Чехия. В Група Е пък националите ни могат да изпреварят втория тим, при положение че той не е Исландия, а Словения или Кипър, които имат съответно 6 и 5 точки за баражното класиране.

Наш национал: При Илиан Илиев енергията в отбора е различна

„Трябва да изплуваме от тинята“

„Отбор на надеждата“ с 4 точки във втория ден на Homeless World Cup

Българският тим загуби с дузпи от Англия след 6:6 и разби Германия с 9:2

„Отбор на надеждата“ с тежък жребий

Вижте съперниците на тима ни в Homeless World Cup 2024

БФС с важно съобщение за мача със Северна Ирландия

Вижте подробности

Юношите с нова победа в Германия

Този път над Вестфалия, отново с 2:0

Александър Димитров: Разочаровани сме

„Футболистите дадоха максимума“, заяви селекционерът на младежите

Жалко: Младежите няма да играят на Евро 2025 (ВИДЕО)

България допусна домакински обрат в битката за второто място

Топят България пред УЕФА

Проблеми за БФС след позитивните резултати

БФС вече приема заявки за билети за Северна Ирландия

Срещата в Белфаст е на 15 октомври