Доц. д-р Недялка Кръстева: Ще изследваме до 3000 допинг проби годишно

В новата модерна сграда на Антидопинговия център, където е и лабораторията, на ул. "Никола Габровски" в София, се влиза трудно

Доц. д-р Недялка Кръстева: Ще изследваме до 3000 допинг проби годишно

В новата модерна сграда на Антидопинговия център, където е и лабораторията, на ул. "Никола Габровски" в София, се влиза трудно. В унисон с традиционната дискретност на всичко, свързано с допинг проверките и борбата със забранените стимуланти в спорта. Но центърът и лабораторията работят. Това е и поводът за разговора с доц. д-р Недялка Кръстева, изпълнителен директор на Антидопинговия център от два месеца.

 
- Д-р Кръстева, колко време и колко работа остават, за да получи лиценз супермодерната ни допинг лаборатория?
- Вече сме в крайната фаза. Преди това са били ремонтът, обзавеждането, оборудването. В момента работим като изпитателна лаборатория и всички проби, които изследваме, се дават за анализ и на друго място и от Световната антидопингова агенция (ВАДА) контролират резултатите. В момента документацията ни е абсолютно готова, чакаме само външен одитор, за да ги внесем в нашата Национална агенция по акредитиране на лабораториите. Като получим сертификат, зависи от позицията на ВАДА как ще подходи към молбата ни за акредитация на лабораторията. Надявам се до средата на следващата година да получим и разрешение да изследваме проби тук като сертифицирана от ВАДА лаборатория. Или поне като контролирана лаборатория, чиито резултати се проверяват още веднъж. Каквото и да се случи, това ще ни даде възможност да работим.

- Какъв е капацитетът на новата лаборатория?
- Тя е с възможно най-модерната апаратура и ще може да изследва около 3000 проби годишно. Това всъщност е и целта ни.

- А тези проби как ще пристигат - ВАДА ли ще ги пренасочва към нас или самите организатори на състезания?
- Всеки организатор на голямо състезание преценява къде да изпрати пробите си. Като и цените варират. Надявам се при нас да е по-евтино, което да ни позволи да привличаме контрола на страни като Молдова, Украйна, Беларус, където няма подобна лаборатория. Има обаче в Румъния и Гърция. А турската беше затворена и в момента тече процес по възстановяване на нейните правата.

- С други думи, и при допинг контрола има пазар, така ли е?
- На практика е така. При нас възнаграждението за труда на хората е ниско и това ще направи самите проби евтини. Все още не сме правили точни изчисления, но вероятно при капацитет от 3000 проби годишно едната не би трябвало да струва повече от 100 евро. В Гърция примерно е 130 евро. От тях обаче сериозна част ще са пробите, които правим по наша инициатива на състезания у нас. Те годишно са около хиляда. Отделно получаваме и заявки за проверки на други състезания, пак у нас, които не са в нашия план. Контролът там се плаща от този, който го е поръчал.

- А разполага ли лабораторията с необходимите специалисти, за да извършва качествено работата си?
- Да, нашите специалисти са много добри. Друг е въпросът, че към момента имаме само един екип, който изследва проби. А по изискванията на ВАДА, когато лабораторията заработи официално, екипите трябва да са минимум два. Защото е наложително, ако резултатът е положителен и се наложи отваряне на втората проба "Б", то задължително трябва да бъде направено от друг екип. Това се прави, за да се избегнат напълно възможностите за някаква манипулация, влияние, зависимост или да има макар и минимален шанс за конфликт на интереси. Получих уверенията на министър Мариана Георгиева, че до края на годината ще разполагаме с необходимите щатни бройки, за да формираме още един екип. Това ще стане с приемането на устройствения ни правилник.

- Значи ли това, че в един момент лабораторията би могла да излезе на самоиздръжка? Защото в момента е в бюджета на спортното министерство?
- Точно това означава, но няма как това да се случи веднага. Уточнявам обаче, че лабораторията е само част от Антидопинговия център. Има си собствен директор, каквото е изискването на ВАДА с оглед конфиденциалността на работата, избягването на конфликт на интереси и въобще, за да има необходимата сигурност в работата. Все пак материята е деликатна и специфична и правилата са изключително строги.

- Към момента пробите, които се вземат в България, се изследват в Гърция, нали?
- Да, ние правим само паралелни изследвания, но още не можем да обявяваме резултатите от тях. Понякога дори получаваме съзнателно замърсени проби, за да се установи колко прецизно работим. Възможностите на апаратурата са да засича съставки с минимална концентрация до шестия знак след десетичната запетая.

- И все пак какво точно е допинг, д-р Кръстева? Само това, което е в списъка на Световната антидопингова агенция, или и това, което действа като допинг, но не е забранено все още...
- Най-общо казано, допинг е неспазването на комплекс от правила, които са задължителни за определена група хора - в случая става дума за спортистите. Освен това почти всички забранени стимуланти са вредни за здравето, да не говорим, че са много вредни и за морала. 

- Предстои конгрес на Световната антидопингова агенция, който ще приеме и нов антидопингов кодекс...
- Да, през ноември в Йоханесбург ще се обсъждат и ще бъдат приети много новости в борбата с допинга. Най-важната промяна е, че всяко първо прегрешение вече ще се наказва с лишаване от състезателни права за 4 години, досега санкцията е 2 години.

- Каква ще е ползата за българския спорт, когато лабораторията заработи пълноценно?
- Тук, на наша територия, ще може да правим повече планови проверки. Ще разширим и техния обхват, което вече няма да ни струва толкова скъпо. Така контролът ще стане по-чест, по-всеобхватен и на практика резултатите от него би трябвало да са все по-малко и по-малко български спортисти и треньори да посягат към допинга. Разчитам, че Антидопинговият център ще оказва съдействие и консултации на треньорите по отношение на различни медикаменти и препарати - дали те съдържат забранени субстанции и дали са безвредни, или имат някакви негативни ефекти от приема им. Защото е сигурно, че в елитния спорт няма как да няма и медикаментозно възстановяване. Въпросът е обаче то да е само в правилата и да е безопасно за здравето на спортистите.

- Досега говорим за контрола, но не е ли по-важна превенцията за вредата от употреба на допинг?
- Факт е, че все по-млади и по-млади спортисти биват засичани в употреба на непозволени стимуланти. Затова и в момента работим по европейски проект в пет училища в столицата и страната, където се изнасят лекции, разяснява се какво е допинг на децата и какви последици има от неговата употреба. 

- Но има и други сфери извън спорта, в които се употребява допинг, и то съвсем свободно.
- Да, така е. В много фитнес зали се предлагат хранителни добавки с анаболни стероиди. Има организирани спортни занимания в дисциплини, които са извън юрисдикцията на Световната антидопингова агенция и МОК. И там употребата на допинг е безконтролна за съжаление. А към момента у нас няма закон, който да го забранява. Има страни - като Италия например, където самото притежание на допинг вече е криминализирано. Да не говорим за търговията със стимуланти. Затова планираме и първата национална конференция по проблемите на допинг контрола, която ще е след около година.
Виктор Попов: Черно море беше детската ми мечта, готов съм за трансфер

Крайният бранител иска да продължи кариерата си в чужбина

Стипич: Ние сме голям клуб, трябват ни нападатели

Треньорът на ЦСКА коментира успеха над Крумовград и отстраняването на Де Нойер

Стамен Белчев: Юношите още нямат ниво да играят за ЦСКА

„Нужно е търпение“

Херо: България не е далеч от нивото на Евро 2024

Димитър Димитров посочи своите фаворити в Германия, очаква приятна изненада от Дания

Керкез: Марибор е фаворит (ВИДЕО)

"Ние ще се подготвим и имаме своите шансове", коментира жребия треньорът на Ботев (Пд)

Любо Ганев: Успяхме да въведем правила, които всички да ги спазват

„Целта бе да се обиграят възможно най-много млади състезателки“

Любо Пенев: Разбрах се бързо с Крушарски (ВИДЕО)

Локо (Пд) представи новия си треньор и щаба му

Спалети: Трябва да движим топката по-бързо

"Искам по-зла и агресивна Италия"

Ангел Червенков: Мислех, че ЦСКА ще вземе българин за треньор

Той останал изненадан от пристигането на Томислав Стипич

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки