1. Novsport
  2. Европейски футбол
  3. Христо Стоичков връчва "Златната обувка" на Меси

Христо Стоичков връчва "Златната обувка" на Меси

Един идол на Барселона ще награди друг идол на каталунците на стилна церемония

Христо Стоичков връчва "Златната обувка" на Меси
Христо Стоичков е избран да короняса футболист №1 в света Лионел Меси като най-добър голмайстор в Европа за изминалия сезон. На най-известния българин е отредена стратегическа роля в днешната церемония по награждаването на аржентинския гений. Камата трябва да му връчи “Златната обувка” на изисканото 30-минутно тържество в Барселона, което ще се излъчва пряко по две испански телевизии от 13,30 часа наше време.

“Избрахме Стоичков да награди Меси, защото той е идол на “Барселона” и голям голмайстор, а освен това е добър приятел на Лео”, разкри журналистът Луис Рохо от мадридския вестник “Марка”. Всекидневникът е организатор на награждаването като член на съюза на Европейските спортни медии (ЕСМ), който излъчва лауреата на “Златната обувка”. Представител на България в ЕСМ е “Труд”.

Стоичков за втори път ще короняса Меси като цар на голаджиите в Европа. През 2010 г. той зарадва аржентинеца с първата му “Златна обувка”, а сега ще му поднесе третата.

Самият Христо е печелил същата награда две десетилетия по-рано като играч на ЦСКА с 38 шампионатни попадения, колкото имаше и Уго Санчес (“Реал” - Мадрид). Сега Меси печели отличието за рекорден трети път с 46 гола.

За награждаването днес е ангажирана ВИП залата в старата пивоварна на “Ещрела Дам” в Барселона, която сега е паметник на архитектурата. Логично най-силно присъствие ще регистрира футболното семейство “Барселона”. Меси се очаква със своята приятелка Антонела, бащата Хорхе и брата Матиас. Майка му Селия Мария вероятно ще наглежда едногодишния Тиаго Меси-младши.

Кавалерът на “Златната обувка” ще бъде придружен в залата от много съотборници - Жерар Пике, Шави, Сеск Фабрегас плюс треньора Херардо Мартино-Тата. От предишния дриймтим на “Барса” освен Стоичков ще се появят Хосе Мария Бакеро и Карлос Решак, помощник на архитекта на звездния отбор от 90-те години Йохан Кройф. На въпрос дали е на лов край Елена, както се пише от някои медии, или в чужбина, Камата отговори в свой стил. “Не съм виновен, че някои още бъркат Балкана и салама с Барселона и хамона!”

“Златната обувка” е награда, печелена от трима българи. Освен последния носител Стоичков тя е украсявала витрините на Петър Жеков (36 гола за ЦСКА през сезон 1968-1969) и Георги Славков (31 гола за “Тракия” през сезон 1980-1981).

Във вечната ранглиста по нации България е на пето място по лауреати на “Златната обувка” с тримата победители. По 4 награди са отивали в Аржентина, Румъния и Холандия, а на върха е Португалия с шест.
Краев с цял мач в Португалия (ВИДЕО)

Каза Пия и Витория въртят хикс

Сензация в Ла Лига! Осасуна вкара 4 на Барса (ВИДЕО)

Каталунците безсилни в Памплома

Сосиедад отнесе Валенсия и се измъкна от опасната зона (ВИДЕО)

Реал с 3:0 в „Ла Лига“

Ливърпул оглави класирането в Англия (ВИДЕО)

След 2:1 над Уулвс

Фаворитите за титлата в Германия не се победиха (ВИДЕО)

Байерн и Байер с 1:1 в Мюнхен

Лийдс гази в Чемпиъншип, Груев с нов силен мач (ВИДЕО)

Българският титуляр с 90 минути при 3:0 над Ковънтри

В Италия: Юве на върха след класика и рекорд (ВИДЕО)

Влахович вкара 2 бързи гола пред празните трибуни в Генуа

Абърдийн и Димитър Митов с 6 от 6 в Шотландия (ВИДЕО)

Българският вратар с цял мач при успех с 2:1, отборът му е на върха

ОБЗОР: Шешко поведе РБ Лайпциг към разгром (ВИДЕО)

Щутгарт взе точка с човек по-малко, резултати и класиране в Бундеслигата