1. Novsport
  2. БГ Футбол
  3. Левски поиска да бъде присъдена служебна загуба на ЦСКА в първото Вечно дерби за купата

Левски поиска да бъде присъдена служебна загуба на ЦСКА в първото Вечно дерби за купата

Отборът на Левски поиска от БФС да присъди служебна загуба на ЦСКА в дербито между двата тима от осминафиналите на турнира за Купата на България, което се игра на 16 ноември (събота) и завърши при нулево равенство

Левски поиска да бъде присъдена служебна загуба на ЦСКА в първото Вечно дерби за купата

Отборът на Левски поиска от БФС да присъди служебна загуба на ЦСКА в дербито между двата тима от осминафиналите на турнира за Купата на България, което се игра на 16 ноември (събота) и завърши при нулево равенство.

На официалния си сайт „сините” публикуваха становище, изпратено до Спортно-техническия Комитет на БФС, в което обясняват мотивите си за това свое желание. 

От Левски искат на "червените" да бъде присъдена служебна загуба поради факта, че полузащитникът на ЦСКА Ивайло Чочев не се е отзовал на поканата на младежкия национален отбор на България и не е бил освободен от "армейците", а междувременно е играл за ЦСКА срещу "сините" в дербито миналата събота. В становището "сините" апелират към БФС да спази правилниците на ФИФА и УЕФА и да присъди служебна загуба на "червените". 

Ето и становището на Левски, което Novsport.com публикува без редакторска намеса:

СТАНОВИЩЕ

на 
„Професионален Футболен Клуб Левски“АД, изпратено до Спортно – техническият Комитет на Български Футболен Съюз

„ Уважаеми Господа, 

Състезателят Ивайло Чочев бе повикан с повиквателна от БФС от 08.11.2013г. за подготвителния лагер и за участие в юношеския национален футболен отбор до 21 години на Република България за официалните футболни срещи срещу Дания на 15.11.2013г. и срещу Словения на 19.11.2013г.

Вместо да се яви за участие в горепосочените срещи  и да се отзове на поканата, както е длъжен, последният не бе освободен от клуба си и я игнорира, и като междувременно взе участие като титуляр в представителния мъжки футболен отбор на ПФК ЦСКА ЕАД във футболната среща от 1/8 финалите на турнира „Купа България“, проведена на 16.11.2013г. от 15:15ч.

Горепосочените факти са ви ноторно известни и не се нуждаят от доказване. 

С осъществяването им е извършено грубо нарушение на чл. 3, т.1 от Анекс 1 от  Правилника за статута и трансфера на играчи на ФИФА и следва да се приложат предвидените рестрикции и дисциплинарни мерки, заложени в чл. 5, респективно чл. 6 от Анекс 1 на същия правилник.

Съгласно Чл.5 от Анекс 1 от горецитирания правилник : „ ...... състезател, който е бил повикан от своята Асоциация за някой от представителните й отбори, няма право да играе за клуба, в който е регистриран по време на срока, за който е бил освободен или е трябвало да бъде освободен съгласно разпоредбите на този Анекс. В допълнение, това ограничение върху участието в мачове на клуба се удължава с пет дни в случай, че състезателят не е пожелал или не е бил в състояние да се отзове на поканата, независимо от причината“.

Съгласно чл. 6, т.2 от Анекс 1 от посочения правилник,  всеки мач , в който е участвал въпросният състезател  за периода, описан в чл. 5 от Анекс 1, за която не е бил освободен следва да се обяви за загубен служебно от неговия клуб, независимо от крайния резултат. 

Горецитираните разпоредби имат пряко, непосредствено и задължително действие за БФС като асоцииран член на ФИФА. Те са приложими и на основание параграф 2 от Заключителните разпоредби на Правилника за статута и трансферите на футболистите на БФС, доколкото липсва уредба  за тези случаи в правилниците на БФС.

С оглед горното е очевидно, че следва да се произнесете като присъдите служебна загуба за отбора на ПФК ЦСКА ЕАД  в мача  от 1/8 финалите на турнира „Купа България“, проведена на 16.11.2013г. от 15:15ч.

Настояваме да изпълните задълженията си като приложите повелителните относими норми. 

Всяко друго решение би било в крещящо противоречие с основните принципи, залегнали в правилниците на ФИФА и УЕФА.

Освен това ще се създаде прецедент, който ще гарантира безнаказаност за клубовете, които отказват да освобождават състезатели за националната формация. 

Не на последно място в случай, че не присъдите служебна загуба в горецитираната среща ще бъде нарушен и принципа за равнопоставеност на клубовете, доколкото нашият клуб осигури както винаги до сега участието на всички свои състезатели , повикани в националните отбори.“

Илиан Илиев: Не се чувахме цяла седмица с Илиан (ВИДЕО)

Нямаше с какво да се изненадаме с ЦСКА

Томаш с критики към атаката на ЦСКА (ВИДЕО)

И треньорът на "червените" приключи с изказванията към Генчев

Пламен Илиев: Това е духът на Черно море (ВИДЕО)

Вратарят похвали атмосферата на "Тича"

Пиргов със скандални разкрития за Любо Пенев

.Треньорът на Локо (Пд) се появил 30 минути преди мач с Берое

Рибарски: Знаехме, че ще имаме шансове и ги оползотворихме

Треньорът на Крумовград похвали играчите си, че са издържали физически

Непоклатим! Любо Пенев отказва да си тръгне от Локо (Пд)

Когато се наложи, ще дам коментар по други теми.

НА "ТИЧА": Много битка и драма - 0:0 (ВИДЕО)

Отмениха гол на ЦСКА заради засада

Тревога: Спартак Вн има пари за още два мача

Павлин Николов е осигурил финанси за Септември София и Локо София

В Левски още търсят вратар

"Сините" се оглеждат за заместник на Пламен Андреев