1. Novsport
  2. - Национален отбор
  3. България (U19) домакин на елитния кръг за Евро 2014

България (U19) домакин на елитния кръг за Евро 2014

Юношеският национален отбор на България до 19 години (родени след 1 януари 1995 година) попадна в компанията на Чехия, Швеция и Италия в група 2 на елитния кръг за Евро 2014 в Унгария

България (U19) домакин на елитния кръг за Евро 2014

Юношеският национален отбор на България до 19 години (родени след 1 януари 1995 година) попадна в компанията на Чехия, Швеция и Италия в група 2 на елитния кръг за Евро 2014 в Унгария. Нашият тим ще е домакин на потока, като мачовете ще бъдат на 24-ти (срещу Чехия), 26-ти (срещу Швеция) и 29-ти май 2014 г. (срещу Италия). В предишния етап на квалификациите отново приехме двубоите на своя територия, като събрахме пет точки от срещите със Словакия, Гърция и Албания.

Само победителят във финалното подреждане ще се класира за шампионата на Стария континент. Два от отборите, срещу които „лъвовете“ на Александър Димитров ще се изправят, вече са имали сблъсъци с този набор на националния ни тим. На 23 септември 2011 г. България направи 0:0 с Швеция в първия квалификационен кръг за Евро 2012 до 17 години, а впоследствие и двата състава продължиха до елитната фаза на елиминациите.

Като част от подготовката за първия квалификационен кръг до 19 години тази есен записахме поражение с 0:1 в гостуване на италианците. Мачът се игра на 6 септември.

Няколко от момчетата, родени след 1 януари 1995 година, пък се изправиха срещу Чехия в елитния кръг за Евро 2013 за родени през 1994 г. в началото на лятото. Двубоят тогава бе в Португалия и завърши 1:2.

„Познаваме съперниците. Труден жребий, но при всички положения е по-добре, отколкото да сме в група 5 с Испания, Германия и Дания. Да си призная, очаквах да имаме за съперници испанците, немците и италианците, но познах само за единия от тези отбори. Така или иначе, няма лесни мачове. За нас беше задължително да се класираме за елитния кръг и успяхме да свършим работата си, с което показахме и възходящата линия в представянето на всички национални отбори на България. Сега никой не може да ни забрани да се забавляваме и да мечтаем в следващите срещи. Заедно с ръководителя на ДЮФ към БФС Пламен Михов, заместник-изпълнителния директор Тервел Златев и президента Борислав Михайлов обсъдихме и имахме няколко идеи за това как диалогът с клубовете да стане още по-добър. Без тях ние не можем да продължим да се развиваме, но аз съм оптимист, че ще имаме пълното им съдействие и разбирателство, а и виждам, че напоследък президентите на клубовете все по-често изтъкват, че националният отбор и интерес е над всичко останало. Едно силно представяне на елитния кръг може да повиши не само цената на футболистите, но и да допринесе за израстването на имиджа ни като нация и като класа.

Стискам палци да успеем да се съберем в пълния си вид, да няма контузени играчи в подготвителния период или пък по време на официалните мачове. Имахме доста кадрови проблеми в първата квалификационна фаза, съпътстваха ни контузии, имахме и футболисти, които бяха призовани при младежите. Разчитам на помощта на всички клубни треньори, ръководители и президенти, ще търся тяхното съдействие, както и това на селекционера на „А“ националния тим Любослав Пенев, който винаги е бил до нас и с готовност ни е помагал.

Радвам се, че сме взели и домакинство, защото у дома и стените помагат. Не трябва да пропускаме този шанс да покажем стойността си, да демонстрираме, че продължаваме да имаме таланти, въпреки че се говори, че те са все по-малко. Отговорността за клубния и националния футбол е много голяма. Сега сме сред 28-те най-добри отбора в Европа, Дай Боже през лятото в Унгария да сме чсст и от Топ 8“, каза Александър Димитров пред официалния сайт на БФС.

Наш национал: При Илиан Илиев енергията в отбора е различна

„Трябва да изплуваме от тинята“

„Отбор на надеждата“ с 4 точки във втория ден на Homeless World Cup

Българският тим загуби с дузпи от Англия след 6:6 и разби Германия с 9:2

„Отбор на надеждата“ с тежък жребий

Вижте съперниците на тима ни в Homeless World Cup 2024

БФС с важно съобщение за мача със Северна Ирландия

Вижте подробности

Юношите с нова победа в Германия

Този път над Вестфалия, отново с 2:0

Александър Димитров: Разочаровани сме

„Футболистите дадоха максимума“, заяви селекционерът на младежите

Жалко: Младежите няма да играят на Евро 2025 (ВИДЕО)

България допусна домакински обрат в битката за второто място

Топят България пред УЕФА

Проблеми за БФС след позитивните резултати

БФС вече приема заявки за билети за Северна Ирландия

Срещата в Белфаст е на 15 октомври