Левски и ЦСКА разчистват сметките днес

Фо-Поре отпадна от групата, Стойчо се чуди за атаката, Левски ще търси ранен гол

Левски и ЦСКА разчистват сметките днес

Левски и ЦСКА ще се захапят днес за трети път в последните два месеца. Ситуацията в двата гранда отдавна не е цветуща и този, който триумфира днес, ще поеме глътка въздух и ще влезе с по-високо настроение през новата година. При тази криза и това не е малко.


Когато сини и червени са на терена, винаги мирише на барут, напрежението е в несравними с останалите мачове граници, адреналинът достига най-високите си нива. Без съмнение и този път ще бъде така. Крайният победител от днешният сблъсък, нито ще спечели титлата, нито ще бъде фаворит за купата. Но поне ще поизмие негативните впечатления, натрупани през годината. Откъдето и да го погледнем, предстоящото дерби е с огромна стойност и за двата клуба и може да предопредели насоката на част от нагряващите процеси. Особено в Левски. Досега през годината двата отбора изиграха три дербита, като си поделиха по една победа, а един мач завърши наравно. Така че днес сметките между вечните съперници за 2013 година ще бъдат окончателно разчистени.

За да се класират на четвъртфинал и да спасят сезона, в който ще бъде отбелязана 100-годишнината на клуба, левскарите ще трябва да атакуват. Защото ги устройва единствено победа. Целта пред тима ще е да действа като срещу Литекс и Лудогорец. Тогава сините отбелязваха рано гол и след това стигаха до успеха с прибрана игра и контраатаки. Срещу армейците ще се опитат да сторят същото. В тактическата идея на отбора е залегнал натиск в първите 10-15 минути. Идеите обаче са едно, а реализацията им съвсем друго нещо...

Антони Здравков трябва да реши кой да играе на мястото на избягалия Нуно Пинто, а това му дава доста поводи за размисъл. Най-логично изглежда той да пусне като ляв бек Пламен Димов.

През този сезон той игра по десния фланг на ариергарда, както и като полузащитник. Ако заложи на Димов, то на Сухия няма да му се наложи да прави никакви размествания в другите зони. Ако реши обаче да прати Орлин Старокин на бека, то Здравков ще трябва да коригира халфовата линия. Рокади в защита пък го чакат ако се спре на Станислав Ангелов за заместник на Пинто. Отбраната и средната линия обаче се справят на ниво в последните мачове - Левски записа 4 поредни победи в А група и допусна само едно попадение. Затова по-скоро Сухия няма да прави драстични размествания и да разбърква постове.

На вратата ще е Пламен Илиев. Пред него ще са Дъстли Мулдер, Даниел Димов и Станислав Ангелов. Карето халфове ще е съставено от Гаджев, Старокин, Борислав Цонев и Ларсен Type, а напред ще са Родригес и Макриев. Възможно е Левски да пробва две схеми в хода на мача. При 4-2-3-1 по крилата ще са Гари и Type, Гаджев и Старокин ще са в центъра, а Боби Цонев зад Макриев.

Основната дилема пред треньора на ЦСКА Стойчо Младенов е свързана с атаката. Треньорът ще избира между три варианта за върха на нападението. Това са Мартин Петров, който е фаворит за поста, Сидибе и изненадата Косоко. По-скоро Екзекутора на Ливърпул ще спре избора си на Мартин, който започна като титуляр и в първия мач за купата. Сега обаче Петров е в много по-добра физическа форма и би трябвало да се представи на по-високо ниво. Косоко също е много интересен и нестандартен вариант и има аргументи, които да го направят титуляр.

Другата дилема, но по-малка, ще бъде в отбрана. Жереми Фо-Поре отпадна от групата, тъй като все още не е напълно възстановен от травмата, която получи срещу Литекс (0:0). Най-вероятно негов заместник на левия бек ще бъде Апостол Попов. Той игра на тази позиция и срещу Пирин ГД (2:0). При това положение Венци Василев ще заеме неговото място отдясно на отбраната. При такъв вариант ЦСКА ще добие още повече мощ при играта в двете наказателни полета, тъй като Василев успешно се включва при статични положения и нерядко бележи голове.

Другата опция пред Стойчо за поста на Фо-Поре е да върне там Милисавлевич, а сърбинът да бъде заменен по крилото от Мартин Петров. ЦСКА отново ще разчита много на статичните положения и ходовете от втора позиция на най-добрия си играч Емил Гъргоров.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки