1. Novsport
  2. БГ Футбол
  3. Иван Иванов бе провъзгласен за футболист №1 на България за 2013 година +ВИДЕО

Иван Иванов бе провъзгласен за футболист №1 на България за 2013 година +ВИДЕО

Стойчо Стоев бе избран за треньор номер едно, а Симеон Славчев за най-прогресиращ млад състезател

Иван Иванов бе провъзгласен за футболист №1 на България за 2013 година +ВИДЕО

 Иван Иванов (Базел) е най-добрият футболист на България за 2013 година. Той спечели най-голямата награда на церемонията „Футболист на годината”.

Подгласник на бранителя остана капитанът на българския национален отбор Ивелин Попов (Кубан). Трети е моторът в халфовата линия на Лудогорец Светослав Дяков (Лудогорец)

"Не очаквах тази награда, имах си свой фаворит. Имах тайни надежди да бъда отново в тройката. Моят фаворит беше Ивелин Попов. Посвещавам наградта на моята покойна майка, която винаги е била до мен. Исках да благодаря на треньорите си, на моите съотборници в Партизан и Базел. Пожелавам весели празници на всички българи. Да изкарат хубави мигове със семействата си и новата година да бъде по-успешна за българския спорт”, заяви Иван Иванов, когато излезе на сцената, за да получи наградата си.

Веднага след церемонията той допълни пред "ТВ7": "Не съм емоционален, но се развълнувах като разбрах, че съм първи. Изключително съм горд, това е едно признание за моя труд. Накрая поздравих моите треньори в детско-юношеските години. Важно е да не забравяш откъде си почнал. Това е върхът в България в индивидуален план. Големи футболисти са печелили тази награда и се радвам да се наредя до тях. Не знам кой ми е идол. Всички момчета предпочитат нападатели и халфове, но аз имам пристрастия към защитниците и имам най-ярък спомен от Трифон Иванов, Петър Хубчев и Георги Димитров-Джеки. Най-тежкият ми период беше при преминаването в Базел. Имаше голяма сага и първият месец в Швейцария ми беше много труден. Адаптацията беше малко по-тежка и ми беше най-трудно тогава".

Челната десетка за „Футболист на годината 2013:

1. Иван Иванов (Базел - 289 точки)
2. Ивелин Попов (Кубан - 266 т)
3. Светослав Дяков (Лудогорец - 78 т.)
4. Владислав Стоянов (Лудогорец - 65 т.)
5. Георги Миланов (ЦСКА Москва - 62 т.)
6. Тодор Неделев (Ботев Пловдив/Майнц - 37 т.)
7. Александър Тонев (Астън Вила - 18 т.)
8. Димитър Бербатов (Фулъм - 17 т.)
9. Емил Гъргоров (ЦСКА - 13 т.)
10. Симеон Славчев (Литекс - 11 точки)

За най-красив гол
бе определен този на Цветомир Цонков от Нефтохимик срещу ЦСКА XVIII кръг на "А" група. Халфът на „шейховете” обаче не присъства на церемонията и затова неговата награда получи треньорът на тима Костадин Джамбазов.

„Благодаря за тази награда от името на Цецо, който обаче няма възможност да присъства на церемонията, защото е извън страната. Затова аз благодаря от негово име”, заяви наставникът на Нефтохимик.

Трима състезатели на шампиона Лудогорец пък бяха номинирани за най-добър чужденец в „А” група. Името на победителя в категорията бе съобщено лично от собственика на разградчани Кирил Домусчиев, който взе наградата от името на Марселиньо. Подгласници на бразилеца станаха неговите съотборници Роман Безяк и Върджил Мисиджан.

Българските фенове пък определиха за най-добър футболист в „А” група Тодор Неделев, който от тази зима смени пловдивския Ботев с германския елитен Майнц 05

За най-прогресиращ млад състезател пък бе избран Симеон Славчев (Литекс), който обаче не пропусна възможността да отличи и останалите номинирани в тази категория - Тодор Неделев (Ботев Пловдив) и Ивайло Чочев (ЦСКА).

„Благодаря за наградата. Аз обаче искам да кажа, че всеки от нас тримата заслужаваше този приз. Познавам Тошко и Ивайло от малък и бих желал да ги поздравя”, заяви талантът на Литекс.

Награда за развитие на българския футбол съвсем логично бе връчена на Ботев (Пловдив) за новата база, с която „канарчетата” се сдобиха в квартал Коматево.

За най-добър вратар в "А" група пък бяха номинирани Владислав Стоянов (Лудогорец), Георги Петков (Славия), Пламен Илиев (Левски) и Георги Китанов (Черно море), като напълно заслужено с прозвището се окичи стражът на българския шампион Влади Стоянов, който попадна и в идеалния отбор на груповата фаза в турнира Лига Европа.

„Тази награда значи много за мен. Това е една сбъдната моя мечта, но искам да благодаря и на моите съотборници от Лудогорец, защото без тях нямаше да заслужа този приз. Пожелавам весели празници на всички”, коментира българският национал.

За защитник номер едно в „А” група пък бе избран Валентин Илиев от ЦСКА, който изпревари в оспорвания вот Илия Миланов (Литекс) и Йордан Минев (Лудогорец).

Последва наградата за най-добър полузащитник в „А” група, която бе връчена от Даниел Боримиров и заслужена от Светослав Дяков (Лудогорец), чийто подгласници бяха Владимир Гаджев (Левски) и Симеон Славчев (Литекс).

„Много съм щастлив, че аз получавам тази награда. Според мен в българското първенство има много силни халфове и за мен е чест, че именно аз съм определен за най-добър. Благодаря на моите съотборници и на всички, които ме подкрепят”, заяви националът.

За приза най-добър нападател спориха Венцислав Христов (Берое), Тодор Неделев (Ботев Пловдив) и Мартин Камбуров (Локомотив Пловдив), като именно последният спечели наградата, макар да не бе в София, за да си я получи.

В категорията най-добър треньор попаднаха българският селекционер Любослав Пенев, Ивайло Петев (АЕЛ) и Стойчо Стоев (Лудогорец). Именно последният бе избран за номер едно сред специалистите, като почетното второ място заслужи Любо Пенев, а Ивайло Петев остана трети.

„Благодаря за тази награда. Благодаря и на собственика на клуба за прозорливостта да назначи точния човек”, каза с усмивка Стойчо Стоев, след което не пропусна да изкаже благодарност на своя щаб, на футболистите, на медицинския екип, а така също и на ръководството на Лудогорец.

Илиан Илиев: Не се чувахме цяла седмица с Илиан (ВИДЕО)

Нямаше с какво да се изненадаме с ЦСКА

Томаш с критики към атаката на ЦСКА (ВИДЕО)

И треньорът на "червените" приключи с изказванията към Генчев

Пламен Илиев: Това е духът на Черно море (ВИДЕО)

Вратарят похвали атмосферата на "Тича"

Пиргов със скандални разкрития за Любо Пенев

.Треньорът на Локо (Пд) се появил 30 минути преди мач с Берое

Рибарски: Знаехме, че ще имаме шансове и ги оползотворихме

Треньорът на Крумовград похвали играчите си, че са издържали физически

Непоклатим! Любо Пенев отказва да си тръгне от Локо (Пд)

Когато се наложи, ще дам коментар по други теми.

НА "ТИЧА": Много битка и драма - 0:0 (ВИДЕО)

Отмениха гол на ЦСКА заради засада

Тревога: Спартак Вн има пари за още два мача

Павлин Николов е осигурил финанси за Септември София и Локо София

В Левски още търсят вратар

"Сините" се оглеждат за заместник на Пламен Андреев