Венци Стефанов: Славия ще има и след 100 години, само малоумник може да помисли, че ще изпаднем

За Стефан Велков ще бъде полезно да остане при нас до лятото, казва босът на "белите"

Венци Стефанов: Славия ще има и след 100 години, само малоумник може да помисли, че ще изпаднем
Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде интервю за „Труд”:

Изминалата година не бе като други­те за „Славия". Как я усетихте?
- Разбира се, че беше специална година. Такъв юбилей, както се казва, се случва веднъж на сто години! Отбе­лязахме го подобаващо. И се надявам поне от тържествата славистите да са останали доволни и горди.

Как се управлява клуб на сто години?
- Единствено „Славия" у нас знае точно исто­рията си и има пълните исторически сведения за нея. Без да се заяждам, но ние поне сме сигурни кога празнуваме точно сто години. Как се упра­влява ли? Не е лесно сега на никого във футбола, независимо дали клубът му е на 3 години или на сто.

Какво е бъдещето?
- Мога да говоря за „Славия" - нас още поне сто години ще ни има!

Важен детайл за оптимизма ви е стадио­нът, нали? Докъде стигнаха нещата?
 - Стадионът ще стане. Сигурен съм в това. Още в първите месеци на тази година чакаме договорката и старт на проекта. След финализирането на преговорите и документацията с германците проблеми няма да има. Това е базата за стабилното бъдеще на клуба, но имаме и други планове.

Ще има ли фенове за стадиона? Трибуни­те на стадион „Славия" съвсем оредяха...
- Така е, не може да се отрече. Но да се притеснявам, няма смисъл. Виждаме, че има оттегляне от стадионите, не само от нашия. За другите не мога да говоря, а в случая с феновете на „Славия" - и аз имам вина. Най-вече, защото отборът не е на това място, на което искат да го виждат запалянковците. И където името на клу­ба задължава да сме.

Завиждате ли на ЦСКА, „Левски" или пловдивските отбори, които имат повече фе­нове на мачовете?
- Не им завиждам. Лошо е когато агитките са вредни за отбора и клуба си. Нашите само подкрепят играчите. Случва се големи агитки да носят и сериозни глоби на клубовете си. Но нещата се променят, сега е така заради лошите условия на стадионите. На новия, който ще построим, всички биха идвали с радост, не само феновете на „Славия". Биха водили и семействата си, а не да чупят и да буйстват.

Не ви ли притеснява, че на новия стадион може да играе отбор, който да не е в „А" група?
- За изпадане не ми е и минавала мисъл. Само малоумен човек може да си го помисли. "Славия" няма да изпадне.

Казахте, че имате вина пред феновете за състоянието на тима. Трима сменени треньо­ри за годината не са ли малко множко?
- Така е. И моя грешка е, но имаше и липса на късмет в определени моменти, както и външни фактори. Исках млад треньор да води отбора и да се развива. Виждате, че и тримата за 2013-а са такива. Асен Букарев и Мартин Кушев имат качества и ще видите, че ще ги развият. Случи се съвпадение на обстоятелства, лош момент на неподходящото място.

Млади треньори... А какво става с младите таланти на отбора? Ще има ли още като Сте­фан Велков в първия тим на „Славия"?
- Винаги съм мечтал наш футболист да играе пак в голямо първенство, в голям отбор. Имахме такива, но напоследък не се получава. Стефан е много добро и умно младо момче, освен, че е отличен футболист. Не бързаме заникъде с неговия трансфер, но самият факт, че го гледаха „Ювентус", „Манчестър Юнайтед", „Челси" и „Ар­сенал", говори достатъчно. Също и куп руски отбори. Хората се интересуват, което не значи задължително, че ще го вземат. Но е признание.

Има ли подписи или поне договорка за него с някой от желаещите?
- „Юнайтед" поиска първа опция при евентуа­лен трансфер, но още нищо не сме подписвали. Може да остане и при нас до лятото. Даже съм убеден, че това е добър вариант, защото къде другаде на 17 години ще му дадат шанс да играе редовно с мъжете? А ако продължава така, тези клубове няма да го изпускат от очи.

Много треньори и футболни хора у нас сочат за най-сериозен проблем крачката от юношеския към мъжкия футбол. Така ли е?
- Нямам рецепта за това. Радуканов, който сега води „Славия", ми каза същото. Преходът е много специфичен. Трябва да имаш високи из­исквания, да искаш много от тях в юношеските тимове. Когато това се изпусне, в първия тим е трудно да се навакса. На 23-24 години не можеш да учиш един играч на основни неща.

Харесва ли ви формулата на „А" група?
- Моето виждане е за 16 отбора, така е в страните около нас в сходни условия. Но само ако отборите имат възможност да завършат се зона, да има гаранции за това. Сега пак има опасност някои да не продължат. А когато клу­бовете се заклатят финансово, прибягват до нечестни маньоври.

Например?
- Нека кажем - заиграване по некоректен на­чин с футбола. Говоря за симулативна игра.

Как ви звучи конгрес на БФС на Свети Валентин?
- За мен по-скоро ще е на Трифон Зарезан!

А позицията на „Славия" каква ще е?
- Искам да видя кандидатите за президент. И да им видим програмата. Тогава ще решим.

Със сегашното ръководство на БФС има­те съглашение за стадиона. Ако евентуално има ново, не се ли опасявате от усложнения в негативен план за вас?
- Нищо не би ме учудило, защото сме в Бълга­рия . Тук действа максимата „Не аз да съм добре, нека Вуте да е по-зле". България ще има ста­дион, с който да се гордее. Като гледам Македо­ния какъв стадион има, направо яд ме хваща. В Гана видях какъв стадион има. Е щом ние в XXI век нямаме стадион като Гана!

Преди време бяхте инициатор за специа­лизиран телевизионен канал за „А" група. Жива ли е тази идея?
- Предлагахме го на няколко медии и имахме готов проект. Но в кризата всичко замръзна дотам. Все още мисля, че това е печелившият модел - платен канал. Не съм се отказал.

С какво ще се помни 2013-а? С мача, с който спряхте „Левски" за титлата, или праз­ненствата за стогодишнината на „Славия"?

- Второто е далеч по-значимо. Първото просто показа на някои хора, че не се слага тиганът, когато рибата е още в морето. Докато празнен­ствата за юбилея ми донесоха огромна радост и удовлетворение. Огромна благодарност на Об­ществения комитет „100 години „Славия", който беше генератор на идеи и свърши много работа. Случиха се много неща - грандиозен концерт в Зала 1 на НДК, специална пощенска марка, паметна плоча до Руски паметник, награди за футболистите от БФС и от „Славия", и за спорти­стите от спортното министерство. Има решение за високи държавни награди на Димитър Ларгов, Александър Шаламанов и Васил Етропол­ски... Вашият колега в „Труд" Николай Кръстев написа страхотна книга (б.а. - „Хрониките на Славия"), предстои да излязат още две книги -алманах „100 години Славия" и „Един век футбол в бяло" с автор Камен Огнянов... Разбрах, че ще има и диск с песни за „Славия". Все събития, които направиха юбилея ни незабравим. 

Антоан Стоянов тренира с Левски в Правец

През миналия сезон той беше под наем в Емполи

Светослав Диков се присъедини към Локо София

Таранът се завръща обратно в "Надежда"

Левски с вход свободен за следващата контрола

"Сините" се изправят срещу Септември на 29-ти юни от 18:30ч

Йордан Юруков започва работа в ЦСКА

Бившият халф на "армейците" ще е треньор в клуба

Порой отложи контролата на Черно море с Ботев (Враца)

Сблъсъкът в Тетевен няма как да се изиграе, заради обилен валеж

НАЙ-НАКРАЯ! Добри новини в Локо София

Любенов остава в "Надежда"

Ботев Пд пусна билетите за Лига Европа

"Канарчетата" приемат Марибор на 11 юли

Шеф на ЦСКА: Селекцията се прави по по-различен начин

Близо сме до някои футболисти и водим преговори, обяви Филип Филипов

И нов в Левски се прицели в титлата

Най-важната цел е да станем шампиони, обяви Алдаир

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки