Сашо Томов: Дълговете на ЦСКА са 15 млн. лева, но с продажбата на акциите те ще бъдат изплатени

Минималната сума, която се иска от новия спонсор, е 1 ми­лион евро годишно, без премиите, обясни гуруто на "Армията"

Сашо Томов: Дълговете на ЦСКА са 15 млн. лева, но с продажбата на акциите те ще бъдат изплатени
Идеологът на проме­ните в ЦСКА Алек­сандър Томов даде интервю за "Тема Спорт", в което говори за актуал­ни теми около клуба.

Г-н Томов, ЦСКА затвори една от най-тежките годи­ни в историята си. Как бих­те оценили представянето на отбора през есенния полусезон и четвъртото мяс­то в класирането?
- През юни 2013 г. ЦСКА бе­ше доведен до предумишлен фалит - оставен без играчи, без средства и с огромни дъл­гове. Ще мине време и исто­рията ше покаже, че спасе­нието на ЦСКА е било много смела и същевременно дръзка операция от мен и моите колеги. Сега мога да кажа, че въпреки безобразията на бившите собственици управлението на ЦСКА е поставено на здрава основа. Едновременно изплащаме огромни стари дългове, закриваме съдебни дела, поддържаме развитие­то на клуба и правим смела селекция. Що се отнася до класирането, смятам, че се­гашното 4-то място не бе­ше очаквано от никого през юли или август. Можехме да бъдем и 3-ти даже 2-ри, ако не бяха някои съдийски злоу­потреби и злощастни мачо­ве.

Признавате ли за своя грешка, че доведохте Мамади Сидибе и Браян Хауърд в ЦСКА? Как ще се раздели­те с тях? Ще има ли ком­пенсации за предсрочно прекратените договори?
- На 10 юни 2013 година в ЦСКА имаше трима футбо­листи и трима-четирима юноши. Нямахме отбор, ня­маше подготовка. Ето защо се обърнахме само към игра­чи, които към този момент бяха останали без отбори. Трябва да благодаря на всички, включително на Браян Хауърд , Мамади Сидибе и Бруно Морейра, че помогнаха в труден момент, за съжале­ние те не се адаптираха ус­пешно, поради което договорите им бяха предсрочно прекратени. Естествено там, където са предвидени компенсации, те ще бъдат изплатени от клуба.

Докъде стигнаха прего­ворите с новия спонсор, чи­ето лого трябва да бъде на екипите? Може ли вече да назовете неговото име и колко пари ще влязат в ка­сата на клуба? Вие обявих­те цел от минимум един милион евро на сезон, но май ще останете на 25 % разстояние от нея?
- Мога да кажа, че сме на финалната права в прегово­рите за нов генерален спон­сор на клуба. Минималната сума, която се иска от новия спонсор на клуба, е един ми­лион евро годишно, като в тази цифра не влизат премиите, които спонсорът може да добави за всички спортни постижения на клуба.

Лоурънс Дейвис участва ли във финансирането на ЦСКА и по какъв начин въоб­ще той помага на клуба?
- Всички в армейския клуб сме благодарни на г-н Лоурънс Дейвис, че в един много тру­ден момент той стана пред­седател на Надзорния съвет. Неговото име означава дове­рие за бъдещето на ЦСКА и в замислената схема за превръ­щането на клуба в акционер­но дружество. Благодарение на г-н Дейвис много кредито­ри ни направиха разсрочване, а други се отказаха от свои­те задължения. Очаквам г-н Дейвис да окаже голяма подк­репа в мащабната реконструкция на стадион "Бълга­рска армия" и базата в Панча­рево.

Колко са задълженията на ЦСКА към днешна дата?
- Към края на май 2013 година официалните задължения на ЦСКА са били около 35 милиона лева, към октомври 201Зг. са 18 милиона, а към де­кември около 15 милиона. Около 2 милиона лева задълже­ния са покрити от сегашните акционери. Други 8 милиона лева са обезпечени с неспортни имоти на ЦСКА. Трябва да благодаря на всички кредито­ри, сред които и много бивши футболисти на ЦСКА, които проявиха разбиране и с пове­дението си намалиха или разсрочиха своите вземания. След продажбата на предвидени­те 3 милиона акции очаквам по-голямата част от дългове­те да бъдат окончателно изплатени.

Ще останат ли в ЦСКА ве­тераните Мартин Петров, Тодор Янчев, Валентин Или­ев и Емил Гъргоров и през следващия сезон?
- Валентин Илиев, Емил Гър­горов, Тодор Янчев и Мартин Петров станаха ядрото, около което ЦСКА беше възстановен. В такива трудни моменти тяхната преданост към ар­мейския клуб се оказа сплотяваща за един нов колектив. Заслугите на тези четирима играчи, към които бих доба­вил и Апостол Попов и Томас Черни, са високо оценени от нашето ръководство. Всич­ки те ще играят, докато мо­гат, а някои от тях могат и да се включат към бъдещото треньорс­ко ръководство.

Отборът е на прага да остане без титла за реко­рдна шеста година. Как си обяснявате това и на как­во се дължи?
- Когато аз бях за последно 6 клуба през 2007 година, от­борът спечели 31-ата си шампионска титла с разлика от 16 точки. След това в продължение на 5 години ЦСКА е управляван така, че да не спечели шампионска титла. Имаше съмнения за продадени титли, имаше странно загубени мачове. Клубът умишлено беше во­ден към фалит. Всички прихо­ди през последните пет го­дини от клуба са отивали в Титан, а всички разходи са оставяни за ЦСКА. Затова се е получил този колосален дълг, който сега всички ние плащаме и който ни тежи неимоверно. И все пак аз не смятам шампионската тит­ла за решена. Предстоят плейофи, които са най-важна­та част от шампионата. Шампионската титла ще се реши в преките двубои меж­ду първите няколко отбора.

Може ли да се повтори 2008 година, когато ЦСКА остана без лиценз?
- През 2008 година ли­цензът беше отнет незакон­но, формалната причина бе "неплатени данъци в размер на 600-650 хил. лева". Когато две години по-късно бе напра­вена за първи път от десе­тилетия проверка, НАП констатира, че "ЦСКА е единственият клуб, който е плащал данъци върху всички възнаг­раждения на футболисти и треньори. Са­мо този факт доказа, че ли-'цензът е от­нет незаконно". Организираните срещу мен съдеб­ни процеси бяха прекратени и от Софийския апелативен съд, и от Со­фийския градски съд. Надявам се такива бе­зумия в българския футбол повече да няма. От тях губят всички, вклю­чително и Българският футболен съюз.

Левски има сериозни задължения. Вие знаете ли как се финансираше сини­ят клуб през последните две години и кой е собственик?
- Смятам, че не е добре представители на едни клу­бове да се бъркат в управ­лението на други клубове. Във футболните среди упо­рито се говори, че прияте­ли на бившия премиер се домогват до пълен контрол върху Левски, но аз нито мо­га да потвърдя това, нито да отрека подобен факт. В крайна сметка това е рабо­та на самия Левски.

Как ще коментирате думите на Александър Чакмаков, който каза, че през лятото вие сте отказали "ЦСКА Завинаги" да поеме управлението на клуба?
- Не вярвам Сашо да е казал тези думи. Истината е, че през май-юни 2013 година никой не искаше да поеме отговор­ността за клуба. Бившите собственици разпродадоха отбора. Отказаха се от Лига Европа. Беше решено ЦСКА да отиде във В група. Според мен това щеше да доведе до края на ЦСКА. Ос­вен мен тогава в битката за неговото спасение бяха Александър Тодоров, Стой­чо Младенов, Иво Котев, Румен Атанасов, Лъчезар Николов и много други.

Защо не позволявате на "ЦСКА Завинаги" да за­почне ремонт на базата в Панчарево?
- Досега никой не ми е отправял конкретни пред­ложения за ремонт на база­та в Панчарево. Ако такъв проект се появи, сигурен съм, че всички ще научат за него.

Кога ще започнат ре­монти на Панчарево, ако изобщо има такива?
- Сегашното ръковод­ство на ЦСКА работи вър­ху проект за генерален ре­монт на стадион "Българс­ка армия" и създаването на спортно-тренировъчен комплекс в Панчарево. Има заявен инвеститорски ин­терес. Преди това обаче трябва да се реши въп­росът със статута на две­те бази. Надяваме се на по­ложително становище от правителството, което вече беше заявено.

На този етап само Боби Михайлов е кандидат за нов президент на БФС. Ще го подкрепите ли? Остана само месец до конгреса и би трябвало да сте наяс­но с позицията си?
- Българският футбол се нуждае от дълбоки и сери­озни реформи. Ако Борис­лав Михайлов предложи те­зи реформи, това ще бъде добре. До момента, не съм чул друг кандидат да е обявил своите намерения.

Как си обяснявате фак­та, че за последните си три домакински мача от есента - с Локо Сф, Пирин ГД и Любимец - ЦСКА про­даде общо едва около 1500 билета?
- Главната причина за това е, че тези мачове се играят през изключително студено време и при изклю­чително неблагоприятни условия. По-хубабо е мачо­вете да се играят през пролетта и лятото, от колкото през декември.

Как виждате ЦСКА до­година по това време?

- След една година ЦСКА ще бъде, както винаги е бил, водещ претендент за шампионската титла на България. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки