1. Novsport
  2. Европейски футбол
  3. Хеттрик на Ето'о окончателно отказа Манчестър Юнайтед от титлата (ВИДЕО+СНИМКИ)

Хеттрик на Ето'о окончателно отказа Манчестър Юнайтед от титлата (ВИДЕО+СНИМКИ)

Челси победи шампиона с 3:1, а Моуриньо остана без загуба срещу Мойс със стотната си победа във Висшата лига

Хеттрик на Ето'о окончателно отказа Манчестър Юнайтед от титлата (ВИДЕО+СНИМКИ)
Челси надигра Манчестър Юнайтед с 3:1 на „Стамфорд Бридж” със страхотен хеттрик на Самуел Ето’о в голямото дерби от 22-ия кръг на Висшата лига и на практика уби и последните надежди на шампионите да защитят титлата. След по-силно начало за отбора на Дейвид Мойс, Ето’о откри в 17-ата минута и това промени хода на целия мач. Ето’о удвои до почивката и веднага след подновяването на играта оформи забележителен хеттрик преди резервата Хавиер Ернандес да вкара почетен гол за „червените дяволи”. Юнайтед завърши мача с 10 души след много грубо нарушение на Неманя Видич, който с двата крака връхлетя върху Еден Азар без никакъв шанс да играе за топката и директно бе изгонен.

Победата на Челси изглежда много важна по отношение на битката за челните места в Англия. Водещите три отбора – Арсенал, Манчестър Сити и Челси се откъснаха пред преследвачите. Арсенал е лидер с 51, Сити има 50, а Челси – 49. Ливърпул е на 6 точки от Челси с 43, а Юнайтед остана на седма позиция с 37 и вече цели 14 точки го делят до върха след седма загуба за сезона.

В Западен Лондон бяха продължени и две традиции. Жозе Моуриньо никога не е губил у дома във Висшата лига, а Дейвид Мойс си остана без нито победа срещу Моуриньо във Висшата лига. Победата бе под номер 100 за португалеца във Висшата лига.

Преди мача имаше доста изненади в двата състава. Моу бе избрал Ето’о пред Торес за върха на атаката, но това се оказа най-гениалното му решение. Давид Луис играеше като опорен халф до Рамиреш, а Лампард, Мата и новото попълнение Неманя Матич бяха резерви, като сърбинът направи повторен дебют за „сините” в края на мача. От другата страна Мойс остави на пейката Кагава и Флетчър, като заложи на Уелбек на върха на атаката и Валенсия, Йънг и Янузай зад него.

Манчестър Юнайтед започна много по-силно мача и натисна. Серия центрирания и статични положения обаче не донесоха сериозна голова заплаха за Петър Чех.

Челси обаче поведе при първата си добра възможност и това изцяло промени настроението и хода на мача. Ето’о взе топката вдясно от наказателното поле, остави Фил Джоунс на земята с финт и стреля, топката рикошира в протегнатия крак на Карик и параболично прехвърли Давид Де Хеа в далечния ъгъл за 1:0. Голът дойде изцяло благодарение на рикошета, но Ето’о домакините нямаха нищо против и поведоха.

Дани Уелбек изпусна чист шанс да изравни в 38-ата минута. Янузай, който бе най-активен за гостите, проби отляво и достави ниска топка, Тери се размина, но Уелбек не успя да стреля добре и прати право в Чех под натиска на Аспиликуета.

Челси отговори с бърза контра, подета от Вилиян, бразилецът пусна за Азар, който продължи за Ето’о, ударът на камерунеца рикошира и Оскар опита акробатична странична ножица, но прати в аут.


„Сините” избухнаха втори път в последната минута на първата част. След изчистен корнер Рамиреш изведе Гари Кейхил, централният защитник пусна ниско за Ето’о и от няколко метра камерунецът бе точен за 2:0.

Дейвид Мойс не направи смени на почивката, а Ето’о окончателно повали шампиона с трети гол.

Иванович стреля с глава след корнер на Вилиян, Де Хеа изби инстинктивно топката, но от непосредствена близост Ето’о опъна мрежата за 3:0. Самуел Ето’о стана едва четвъртият играч, който бележи хеттрик срещу Манчестър Юнайтед във Висшата лига.

Евра се контузи и бе заменен от Крис Смолинг и това доведе до рокади в отбраната на Юнайтед, като Рафаел заигра отляво, а Смолинг застана на десния фланг. Малко по-късно Чичарито замени незабележимия Ашли Йънг в опит на Мойс да засили атаката.

Именно Ернандес внесе малко напрежение пред Чех с добро центриране, но нямаше кой да засече. После вратарят на Челси вбеси Жозе Моуриньо с много рискован финт срещу Чичарито точно пред голлинията, но все пак успя да изчисти.

Челси опита да намали оборотите и Юнайтед използва това, за да върне един гол. Фил Джоунс шутира от добра позиция в наказателното поле, а отлично пласираният Хавиер Ернандес доказа, че знае как да действа пред вратата и отклони от няколко метра в мрежата за 3:1.
Това бе първи гол, който Челси допусна през новата 2014 година във всички турнири.

Веднага след него Самуел Ето’о обра овациите на публиката и на негово място се появи Фернандо Торес. Неманя Матич записа дебют за Челси след завръщането си в клуба в 86-ата минута, когато замени Вилиян.

Опитите на Юнайтед да върне интригата бяха неуспешни и това изнерви „червените дяволи”. Неманя Видич с двата крака се вряза в Еден Азар и бе изгонен директно не толкова за самото нарушение, а по-скоро защото го направи абсолютно умишлено, без никакъв шанс да играе с топката.

В последните секунди и Рафаел направи грубо влизане с двата крака срещу Иванович, но бе пожален от Фил Дауд, който сложи край на дербито, в което Челси спечели напълно заслужена победа.

Челси - Манчестър Юнайтед 3:1
1:0 17' Ето'о
2:0 45' Ето'о
3:0 49' Ето'о
3:1 78' Ернандес
Сосиедад отнесе Валенсия и се измъкна от опасната зона (ВИДЕО)

Реал с 3:0 в „Ла Лига“

Ливърпул оглави класирането в Англия (ВИДЕО)

След 2:1 над Уулвс

Фаворитите за титлата в Германия не се победиха (ВИДЕО)

Байерн и Байер с 1:1 в Мюнхен

Лийдс гази в Чемпиъншип, Груев с нов силен мач (ВИДЕО)

Българският титуляр с 90 минути при 3:0 над Ковънтри

В Италия: Юве на върха след класика и рекорд (ВИДЕО)

Влахович вкара 2 бързи гола пред празните трибуни в Генуа

Абърдийн и Димитър Митов с 6 от 6 в Шотландия

Българският вратар с цял мач при успех с 2:1, отборът му е на върха

ОБЗОР: Шешко поведе РБ Лайпциг към разгром (ВИДЕО)

Щутгарт взе точка с човек по-малко, резултати и класиране в Бундеслигата

Райо и Леганес взеха по точка

След равенство 1:1

Арсенал изравни Сити на върха с голове в 94-та и 99-та минута (ВИДЕО)

"Топчиите" стигнаха до успеха срещу Лестър в самия край