1. Novsport
  2. - Левски
  3. 141 години от гибелта на Васил Левски

141 години от гибелта на Васил Левски

"Синият" клуб почита паметта на Апостола на свободата

141 години от гибелта на Васил Левски

26-кратния шампион на България Левски София почете паметта на Апостола на свободата - Васил Левски със специална историческа бележка, публикувана в официалния сайт на "сините". 

 

Днес се навършват 141 години от гибелта на Васил Левски. За поколения българи той е Апостола на свободата. Идеолог и организатор на българската национална революция. Роден е като Васил Иванов Кунчев на 18 юли 1837 г. в Карлово, но в историята ще остане като Левски. Съвременниците го описват като буден и красив младеж, роден лидер. Животът му минава през много перипетии, а за подвизите му още приживе се разказват легенди.



Васил Левски е обесен от турските власти, преди да навърши 36 години. Макар и толкова млад, той вече е създал огромна мрежа от революционни комитети. Авторитетът му е толкова голям, че успява да привлече за каузата най-успелите и образовани българи - от учители и духовници до търговци и заможни земеделци. Заветите и проповядваната идеология на Апостола пък го поставят сред най-великите му съвременници в Европа.



ПФК Левски има честта, гордостта и огромното морално задължение да носи името на най-достойния българин.