Битката за Пловдив стана дерби без дом

Намирането на стадион за изиграване на Ботев - Локо стана пъзел, който трябва да бъде нареден час по-скоро

Битката за Пловдив стана дерби без дом
Пловдивското дерби остана без дом. Дисциплинарната комисия на БФС наказа Ботев с лишаване от домакинство, което остави големия мач да се скита из глухи улици.

По обяд във вторник Дисципът на БФС обяви санкцията заради ударения треньор на Локо (Сф) Стефан Генов на базата на "канарчетата" в Коматево. Два часа по-късно стартира заседание на спортно-техническата комисия. Там очакваха Ботев да предложи стадион за битката с Локо (Пд) в неделя от 14 ч.

Но вариант нямаше. И БФС очаква по регламент до едно денонощие да бъде назован отговарящ на изискванията стадион от наказаните.

Вариантите?

На първо място дисципът на БФС да промени решението си и да накаже Ботев с мач без публика. Тогава дербито ще е в "Коматево".

Ако БФС не промени решението си, трябва да се намери друга арена. Сондажи между шефове на пловдивските съперници минаха и през идея мачът да е в дома на "Локомотив" в парк "Лаута". Но как Локо да е гост на своя терен?

"Пълна пародия и безумие - отсече Велин Терзиев от фенклуба на "смърфовете". - Няма как Ботев да е домакин в нашия дом, а ние да сме натикани в клетката за гостите."
 
"Явно някой иска да създаде допълнително напрежение, идиотия е такова предложение", добави Божидар Божилов от "жълто-черния" фенски лагер.

По регламент "Лаута" е възможност. Ако съперниците са от един град и в него има друг лицензиран стадион, той трябва да бъде използван. Но няма как да се стигне до разбирателство между клубовете.

Във вариант №2 се превърна националния стадион "Васил Левски". Но управата там е категорична - няма как да се подготви за такъв сблъсък. В четвъртък на арената в София е двубоят "Лудогорец" - "Валенсия" от Лига Европа. А в събота там е вечното дерби ЦСКА и "Левски".
На стадиона в момента текат спешни ремонти с монтиране на седалки, счупени на последния сблъсък на "сини" и "червени". С други думи - арената не може да приеме трети мач за 4 дни.

Полицията също има свое мнение по въпроса - не желае враждуващите агитки да пътуват едновременно към друг град, което ще е предпоставка за ексцесии по магистрали и бензиностанции.

От Пловдив твърдят, че са отпаднали вариантите с Бургас, Сливен и Стара Загора.

Решението за място на мача остава висящо до сряда в 16 ч, когато "Ботев" трябва да направи предложение, което БФС да одобри. Последната дума е именно на спортно-техническата комисия, която има правото да постанови къде да се играе мачът - например на "Лаута".

"Не е нормално клубовете да бъдат наказвани с 4000 и 10 000 лева, а виновният за хулиганство да бъде санкциониран от съда с 300 лв. - негодува Станимир Стоилов, треньорът на "Ботев". - Час по-скоро от стадионите трябва да изчезнат телените огради. Не отглеждаме зверове, а футболни запалянковци."

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки