1. Novsport
  2. Зимни спортове
  3. Пет града кандидатстват за зимната олимпиада през 2022 година

Пет града кандидатстват за зимната олимпиада през 2022 година

Градът-домакин на ХХІV зимни олимпийски игри ще бъде определен на 31 юли 2015 г.

Пет града кандидатстват за зимната олимпиада през 2022 година
Пет града заявиха намерение да бъдат домакини на ХХІV зимни олимпийски игри през 2022 година. Краков (Полша), Осло (Норвегия), Алма Ата (Казахстан), Лвов (Украйна) и Пекин (Китай) подадоха нужните документи до изтичането на крайния срок 14 март 2014 г. 

Това на практика е и първата фаза от дългата и сложна процедура по определяне на бъдещата олимпийска столица. Петте града кандидати качват всички свои документи на интернет сайтовете си. Сега работна група ще разгледа подробно кандидатурите и през юли т.г. ще реши кои от тях ще продължат във Фаза 2.

След януари 2015 г. президентът на МОК ще определи работна комисия, която между февруари и март 2015 г. ще посети градовете и ще изготви подробни доклади.

Градът-домакин на ХХІV зимни олимпийски игри ще бъде определен на 31 юли 2015 г. по време на Сесията на МОК в Куала Лумпур. Ако бъде одобрен Пекин, това ще е първият случай в олимпийската история един град да домакинства на летни и на зимни игри. През 2018 г. бялата олимпиада ще бъде в южнокорейския зимен център Пьонг Чанг.