Георги Славчев: Играчите на Левски и ЦСКА да разберат, че това е дерби, а не махленска история

Публиката е малко, защото няма зрелище, отчита бившият играч на "сини" и "червени"

Георги Славчев: Играчите на Левски и ЦСКА да разберат, че това е дерби, а не махленска история
Бившият халф на Лев­ски и ЦСКА Георги Славчев се съгласи да коментира предстоящото вечно дерби, което е пето за сезона. Той е разочарован от моментното състояние на двата отбора и затова смята, че трибуните остават празни. Славчев иг­ра със синята фланелка це­ли 10 години и е печелил 4 титли и 2 купи, а при „чер­вените" за един сезон лику­ва с всички отличия на вътрешната сцена.

Какво очаквате от престоящото дерби?
- Очаквам да е по-добро от предиш­ното. Тази година има много дербита между двата отбора. За съ­жаление на феновете не се получават ма­чове на ниво. Дано този път има повече голове и трибуните да ликуват. Привържени­ците на ЦСКА и Левс­ки имат високи очак­вания от любимците си, но нещата не се получават.

Ще се справи ли главният съдия Ге­орги Йорданов? Помните какво се случи преди седми­ца...
- Смятам, че съди­ите се коментират прекалено много. Трябва да обърнем повече внимание на самите футболисти. Показателно е колко малко публика ходи на този мач. Преди години нямаше праз­но място по трибуни­те. Сега - 7-8 хиляди зрители. На какво прилича това? Докато нещата продължават по този начин, ЦСКА и Левски ще тънат в посредственост.

Това е пети мач за сезона между ЦСКА и Левски. Гу­бят ли интерес фе­новете?
- Не губят интерес със сигурност. За все­ки е ясно, че ултрасите живеят за този сблъсък. Ако самите футболисти се вземат в ръце, нещата и по трибуните ще се про­менят. За това дерби основното мерило са феновете. Типичен пример е Лудогорец. Играят силни мачове, доведоха именити от­бори и хората напъл­ниха стадиона. ЦСКА и Левски трябва да вземат пример от тях.

Какъв е макси­мумът за Левски през този сезон?
- С оглед на това, което показват „сини­те" в последните ма­чове, се наблюдава малко израстване. Трябва агресивен футбол и желание. Проблемите, които съпътстват Левски последните години, дават своето отраже­ние. Ако не се проме­ни нещо, не ги чака нищо добро. За Купа­та на България засега се движат добре, но има още много вода да изтече, докато се доберат до трофей.

Докъде ще стигнат силите на ЦСКА в това първенство?
- Те са горе-долу на нивото на Левски. ЦСКА е разтърсен от проблеми. Като цяло и двата отбора не вярвам да са фактор през това първенство. Тези клубове винаги се борят за шампион­ската титла и не тряб­ва да се отписват. Все пак Лудогорец и Литекс показват добри игри и се съмнявам да допуснат изнена­да. Техните ръководс­тва дават всичко от себе си и резултатите са видни.

Какви според вас са плюсовете и минусите на „черве­ни" и„сини"?
- Не мога да комен­тирам ЦСКА и Левски в детайли. Със сигурност не са във форма. Състоянието, в което сме свикнали да ги виждаме, е коренно различно. Не е лесно да се намерят плюсо­ве. Разчита се на ин­дивидуалните изяви.

Бихте ли отличи­ли някои играчи от двата отбора?
- Не смятам, че има футболисти от двата клуба, които да изпъкват. Играчите трябва да осъзнаят, че носят фланелките на най-титулуваните отбори в България. Начинът, по който го правят сега прилича на махленска исто­рия.

Кое дерби от ва­шата кариера няма да забравите?
- Спомням си поч­ти всички мачове, в които съм взел учас­тие с екипа на един от двата клуба. Дер­битата бяха на високо ниво. Получаваха се интересни мачове из­пълнени с обрати и зрелище. Трибуните бяха пълни, а дерби­тата бяха съпътствани с безброй положител­ни емоции.

Защо последни­ят мач между двата отбора беше толко­ва нервен?
- По принцип не е нормално такова по­ведение от професио­нален футболист. Вместо да си за при­мер, ти си изнервен. Когато изпълнителите са слаби, нещата не се получават. ЦСКА и Левски имат играчи, които не заслужава да са в тези отбори. Вечното дерби има специален заряд и ако не го разбираш, не става.

Стойчо Младе­нов ли е в основата на успехите за ЦСКА?
- Стойчо Младенов е доказан специа­лист. Треньорското ръководство се справи с работата си, но няма успехи, феновете искат тро­фей. Има още много какво да се желае. ЦСКА е в труден момент, но Стойчо и Нанков успяват ня­как си да се справят. Най-важното е, че привържениците подкрепят отбора.

Треньорската криза ли е причи­ната за проблемите в Левски?

- Не съм сигурен, че е това. Не може да отречем, че чес­тите смени на тре­ньорите дават свое­то отражение. Тук ръководството тряб­ва да се вземе в ръ­це. Собственикът е необходимо да иг­рае ролята на обе­динител. Ако Тодор Батков управлява с размах, няма да има проблеми. Когато даден треньор поеме Левски, е необходи­мо време, за да пос­тигне резултати. Ше­фовете трябва да му осигурят спокойст­вие и подкрепа. 

Шеф на ЦСКА: Селекцията се прави по по-различен начин

Близо сме до някои футболисти и водим преговори, обяви Филип Филипов

Амос Юга поднови тренировки

Капитанът на ЦСКА е пред завръщане

Християн Петров взе номера на своя идол

Вижте подробности

Димитър Евтимов: Подготовка върви много добре

„Получи се доста ползотворна контрола, Крумовград има силен състав“

ЦСКА с 2 от 2 при Стипич (ВИДЕО)

„Червените“ пак биха с 2:0, този път Крумовград в Банско

От ЦСКА: Тренировките продължават с настроение и мотивация (ВИДЕО)

„Червените“ продължават с двуразовите занимания в Банско

ЦСКА тръгна за Банско без Юга и Турицов

Вижте всички, които взе Томислав Стипич

Шопов хвали талант на ЦСКА

Халфът говори след мача с Беласица

Стипич лаконичен за селекцията в ЦСКА

Фокусиран съм върху футбола, призна хърватинът след 2:0 над Беласица

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки