1. Novsport
  2. БГ Футбол
  3. Никола Джугански: Лошото е, че точно Литекс и Лудогорец се оплакват от съдиите

Никола Джугански: Лошото е, че точно Литекс и Лудогорец се оплакват от съдиите

Преди два месеца имае среща и всички бяха доволни от реферите, не знам какво толкова се промени, казва шефът на съдиите

Никола Джугански: Лошото е, че точно Литекс и Лудогорец се оплакват от съдиите
Никола Джугански отново е на топа на устата. Този път заради грешките на Никола Попов в мача за Купата на България  между Литекс и Лудогорец (1:2). След срещата Кирил Домусчиев и колегите му от Ловеч Трифон Попов, Величко Дихонов и Стой­чо Стоилов си спретнаха словесна воина, като едните казва­ха, че Литекс е подпиран, а дру­гите - че Лудогорец е най-бутаният отбор в България. За този случай, а и за всички реферски грешки от началото на 2014 г. „Меридиан Мач" реши да потър­си шефа на Съдийската комисия.

Г-н Джугански, въпреки че ма­човете се възоб­новиха преди по-малко от месец, вече доста от клубо­вете се оплакаха от съдиите. Как бихте коментирали послед­ния случай след Ли­текс - Лудогорец 1:2?
- Аз няма да комен­тирам съдийството на Никола Попов в Ло­веч и няма да изпадам в детайли за спорните ситуации. Ис тината е, че той допус­на някои грешки, заради което ние от Съ­дийската комисия не сме доволни. Ако в БфС пос­тъпят жал­би от Литекс и Лудо­горец към не­го, шансът той да почива е голям. Мога да кажа че Нико­ла Попов наистина сгреши в някои ситуации, но грешките не бяха в полза на единия или другия от­бор.

Да, но видяхте каква словесна престрелка се полу­чи между шефовете на двата клуба...
- Лошото е, че точ­но от първите два отбора имат оплаквания към съдийството, не само за последния мач по­между им, а като цяло през сезона. Едва ли ако те бяха ощетявани постоянно, щяха да заемат тези позиции. Аз мога да ви уверя, че няма никаква тенденциозност в отсъжданията на съдиите. Това е истината.

Какво бихте ка­зали на футболните ръководители, които след всеки мач ко­ментират арбитрите?
- Какво да им кажа? Преди 2 месеца проведох­ме специална среща, на която присъстваха представители на всички клу­бове, както и ние - членовете на Съдийската комисия. От клубовете бяха доволни и искаха да продължаваме по същия начин. Е, не мога да разбера как за 2 месеца нещата се промениха толкова много.

Напоследък мно­го ви атакуват, лично вас?
- Да, знам за какво говорите. Все пак жи­веем в България. Мно­го добре осъзнавам откъде идват тези ата­ки и кой стои зад тях. В подробности обаче не искам да изпадам, но ги имам предвид.

След първото Вечно дерби за годи­ната и от Левски, и от ЦСКА се изказаха против Георги Кабаков, който вдигна 16 картона. Какво е ва­шето мнение за него­вото съдийство?
- Когато за час и половина трябва да вземеш над 100важ­ни решения, е нор­мално да има грешки. Според мен обаче Ге­орги Кабаков се спра­ви в онзи мач. Вижте, той е допуснал някои неточности, но те не са били в едната или другата посока.

Досега най-доб­рият ни оефер Георги Йорданов свиреше поч­ти всяко дерби  в кръга. След разде­лянето на първа и втора седмица обаче вече има по две дербита в кръг. На кого ще ги пове­рите?
- Освен Георги Йорданов имаме още много добри съ­дии. За рефери на дербитата ще бъдат назначавани Станис­лав Тодоров, Нико­лай Йорданов и дру­ги.

Да, но от ЦСКА изразиха позиция, че не искат Тодо­ров, Николай Йор­данов и Таско Тас­ков да им свирят.
- Така е, но през този сезон Таско Тас­ков получи мач на ЦСКА (б.р. - първия двубой с Хасково за Купата на България, завършил 6:2). Така че ние не можем да се съобразяваме толкова много с клу­бовете. Очаквайте до края на сезона и Станислав Тодоров да свири някоя от срещите на ЦСКА.

Има ли съ­дии, в чия­то честност се съмнявате?
- Не, няма такива съдии. Уверен съм, че всички български ре­фери са честни и нико­га не помагат на един или друг отбор. Нор­мално е да има греш­ки. Това е истината. Но те никога не са били умишлени.

В последния кръг Георги Йорданов отново бе безг­решен на ЦСКА -Левски 1:0...
- Така е. Той се справи с този мач.

А Николай Йор­данов, който ръково­ди Ботев - Локо (Пд)?
- Според мен и той се справи. Видяхте, че след мача нямаше се­риозни оплаквания от двата клуба.

Тепърва предсто­ят големите дербита в „А" група. Има ли възможност някое от тях да бъде повере­но на чуждестранен съдия?
- За момента няма такива идеи, а и пре­зидентът на БФС Бо­рислав Михайлов е дал пълна свобода на Съдийската комисия. Ние имаме доверие на българските съдии. Надявам се и зная, че те ще се справят с тежките мачове.

Ако все пак клу­бовете поискат чуж­дестранни рефери?
- Ще се проведат разговори, ще бъде уведомен БфС и евен­туално след това ще се вземе решение.

Вие какво си по­желавате от съдиите до края на сезона?
- Аз си пожелавам те да свирят на ниво. Знам, че имат качест­вата да го направят. 
Илиан Илиев: Не се чувахме цяла седмица с Илиан (ВИДЕО)

Нямаше с какво да се изненадаме с ЦСКА

Томаш с критики към атаката на ЦСКА (ВИДЕО)

И треньорът на "червените" приключи с изказванията към Генчев

Пламен Илиев: Това е духът на Черно море (ВИДЕО)

Вратарят похвали атмосферата на "Тича"

Пиргов със скандални разкрития за Любо Пенев

.Треньорът на Локо (Пд) се появил 30 минути преди мач с Берое

Рибарски: Знаехме, че ще имаме шансове и ги оползотворихме

Треньорът на Крумовград похвали играчите си, че са издържали физически

Непоклатим! Любо Пенев отказва да си тръгне от Локо (Пд)

Когато се наложи, ще дам коментар по други теми.

НА "ТИЧА": Много битка и драма - 0:0 (ВИДЕО)

Отмениха гол на ЦСКА заради засада

Тревога: Спартак Вн има пари за още два мача

Павлин Николов е осигурил финанси за Септември София и Локо София

В Левски още търсят вратар

"Сините" се оглеждат за заместник на Пламен Андреев