Честта на Юнайтед срещу шампионските амбиции на Сити

Дейвид Мойс опитва да вкара "дяволите" в евротурнирите, докато Пелегрини се цели в титлата

Честта на Юнайтед срещу шампионските амбиции на Сити
Преди днешното дерби на Манчестър, чиито предни две издания бяха загубени от Юнайтед, ето кои са слабос­тите и силните страни на тимовете, които могат да се окажат ключови в търсе­нето на победата.

Алваро Негредо срещу Фил Джоунс


Манчестър Юнайтед бяха без четирима от централни­те си защитници при победа­та с 2:0 над Уест Хем в събота. Това принуди Дейвид Мойс да използва Майкъл Карик като бранител, а Маруан Фелайни също помагаше при опазване­то на Анди Керъл. По-важното обаче бе, че единственият здрав играч на тази позиция, Фил Джоунс, се представи изк­лючително силно за втори по­реден мач, след като изпъкна и срещу Олимпиакос миналата седмица. Най-добрата позиция за него винаги е била предмет на дискусии след преминаване­то му на "Олд Трафорд" през 2011 г., но винаги изглеждаше сякаш най-подходящо е да иг­рае точно в центъра на отбраната. Сега, с отсъствието на мнозина и предстоящото напускане на Неманя Видич, Джоунс трябва да се утвърди като лидер. Затова от него се очаква да спре Алваро Негредо днес, а ако го стори, то Мойс може да започне да прави пла­нове да гради защитата тък­мо около него за следващата кампания.

Мата и празните пространства

Липсата на Робин ван Перси позволи на Хуан Мата да играе като плеймейкър на „Ъптън Парк" - неговата любима пози­ция. Уейн Рууни пък тормозеше отбраната на „чуковете” в предни позиции. Уаза грабна заглавията с феноменалното си воле от 50 метра, но Мойс не пропусна да похвали остана­лите си атакуващи футболис­ти, в частност Мата и Шинджи Кагава. Двамата комбини­раха непрекъснато през първо­то полувреме и демонстрираха завидна хармония и разбира­телство при първия си мач за­едно като титуляри. Ван Пер­си собственоръчно отстрани Олимпиакос с хеттрика си, ала отсъствието му може да по­могне на испанеца да покаже най-доброто, на което е спосо­бен. Яя Type и Фернандиньо заформиха впечатляващо партньорство, но нито един от тях не е от халфовете, ко­ито умеят да държат топка­та, а и често допускат много празни пространства около се­бе си. Мата може да се възполз­ва от това и да пуска хитри пасове зад защитата на Сити.

Бавната отбрана на „гражданите”

Мартин Демикелис и Венсан Компани получиха червени кар­тони в последните няколко седмици, след като спираха не­позволено противникови ата­ки. И двете изгонвания бяха в резултат на индивидуални грешки, но като цяло предпос­тавките за червен картон са много повече, когато даден отбор използва изнесена напред защитна линия - точно как­вато Мануел Пелегрини обича. Демикелис и Компани се чувстват много по-уютно, ко­гато са дръпнати по-назад. Много интересно в този ред на мисли ще е да следим и дви­жението на Уейн Рууни. В мина­лото, когато е бил единствен нападател в дербито, той се стараеше да стои по-далеч от вратата на Сити и да завлича белгиеца със себе си. Сега обаче би било по-полезно, ако той непрекъснато си сменя място­то на терена, опитвайки се да изскочи зад гърба на браните­лите на небесносините. Рууни е доста бърз, което ще създаде неприятности на съперника, а Мойс не бива да забравя за Чичарито и Дани Уелбек, чиято скорост може да е много важ­на срещу тромавата и бавна защита на гражданите.

Фланговите атаки на Сити

Когато Сити смачка Юнай­тед с 6:1 на "Олд Трафорд" през 2011/12, ключът към успеха бе представянето на Давид Силва и Джеймс Милнър по крилата. Двамата непрекъснато разменяха диагонални подавания, кои­то бяха непосилни за разгадава­не от страна на бековете на Юнайтед. В събота Пелегрини използва и двамата наред със Самир Насри, а хората му разбиха Фулъм с 5:0. Милнър като цяло стоеше вдясно, но Силва и Насри бяха получили повече сво­бода.

Бековете на червените дя­воли пък изглеждат неуверени напоследък, като Патрис Евра често е извън зоната си, а Рафа­ел имаше късмет, че не бе изго­нен срещу Ливърпул (0:3). Крила­та на Сити ще ги измъчат и до­като в стила на Пелегрини не влизат центриранията, то често някой влиза навътре от фланга и подава към Негредо, който умело нахлува в наказа­телното поле и от малки ъгли бележи

Неутрализирането на Яя Туре

Яя Type често е сред главни­те действащи лица в дербито, а най-сериозно изпъкна на полуфинала за ФА Къп (2010/11 г.), когато донесе победата на своите с 1:0. Като цяло опонентите му се стараят да спрат мощните му набези през центъра на терена, но този се­зон той се превърна в неверо­ятно ефективен халф, беле­жещ от статични положения и с удари от далечно разстоя­ние. И срещу Фулъм вкара с топовен шут, оформяйки първия хеттрик в кариерата си.
 

Юнайтед не умее да затва­ря любимите му позиции, като нито пресира противника интелигентно, нито се отбраня­ва компактно. Срещу Уест Хем Дарън Флетчър бе принуден да покрива огромен периметър, а Карик е много по-полезен като дефанзивен халф. Макар и да не е безгрешен при шпагатите, позиционирането му е перфе­ктно.

Майкъл Кокс, "Гардиън"

Манчестър Юнайтед – Манчестър Сити (21:45, „Олд Трафорд”)

Вероятни състави:

Манчестър Юнайтед: Де Хеа – Рафаел, Джоунс, Карик, Евра, Флетчър, Фелайни, Йънг, Мата, Кагава, Рууни
Мениджър: Дейвид Мойс

 

Манчестър Сити: Харт – Сабалета, Демикелис, Компани, Коларов, Фернандиньо, Туре, Милнър, Насри, Силва, Негредо
Мениджър: Мануел Пелегрини
Ювентус продаде нападател на Фиорентина

"Виолетовите" ще платят 13 милиона за Мойс Кийн

Десподов поднови тренировки с ПАОК

Националът ни получи по-дълга почивка

Какви са шансовете на Швейцария за подвиг срещу Италия

"Адзурите" живеят втори живот на Евро 2024

Ще свърши ли приказката за Грузия на осминафинала с Испания

Феновете в Тбилиси вече мечтаят за нови чудеса

В Сърбия: Искат оставката на Пикси, той – нов договор

Времето на Драган Стойкович изтича, твърдят в страната

Потвърдено: Далич остава селекционер на Хърватия

Въпреки отпадането в групите на Евро 2024, обяви президентът на федерацията

Саутгейт: Разбирам критиките

"Не съжалявам за нищо"

"Пълен напред" за Австрия на Евро 2024

Отборът може да стане приятната изненада на турнира

Конте: Трябва да обновим отбора, Наполи ще има стил

"Мога да обещая сериозност - дума, която е подценявана напоследък"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки