Треньорът на юношеските национали: 1000% съм чист пред съвестта за мача с Португалия

Боря се с рак на белите дробове, ще направя и невъзможното, за да го победя, каза Владимир Стоянов

Треньорът на юношеските национали: 1000% съм чист пред съвестта за мача с Португалия

УЕфА провежда разследване за загубата на юношеските национали с 0:7 от Португалия в елитния кръг от евроквалификациите на 4 юни 2013 година. Тогава са засечени непривични движения в залозите за мача. На същия ден в нашата група Дания громи Чехия с 5:0, но тази среща не е обект на разследване.


Съставът ни в този мач е Георги Китанов („Черно море"), Васил Попов (ЦСКА), Радослав Терзиев („Ботев", Пд), Петър Чобанов („Ботев", Пд), Борислав Цонев („Левски"), Милен Гамаков („Нефтохимик), Георг Илиев („Болтън"), Станислав Дрянов („Черноморец"), Милчо Ангелов („Черноморец") и Кристиян Петков („Аитекс"). Като резерви влизат Кирил Десподов („Аитекс"), Гоигор Долапчиев (ЦСКА) и Георг Василев („Лоно", Сф).


Треньор на юношеските национали тогава е бургазлията Владо Стоянов. На 27 септември той трябва да отпразнува 5-годишния си юбилей. През кариерата си централният нападател е играл за „Черноморец", „Локо" (Сф), „Ботев" (Пд), „Спартак" (Пд) и испанския „Ла Коруня". С бургазлии е два пъти голмайстор на „Б" група и финалист за купата през 1989 година. Бронзов медалист в първенството през 1994 година с пловдивския „Ботев". Записва и 14 срещи за националния отбор, като там няма отбелязано попадение. Той даде интервю пред "24 часа" относно съмненията за уговорената среща. 

 

- Г-н Стоянов, разбрахте ли,че агенти от УЕФА разследват националния ни отбор за юноши до 19 г., на който бяхте старши треньор?


- От вас научавам. За кой мач говорите?


- За европейската квалификация срещу Португалия през миналото лято заради разгромната загуба с 0:7.


- Не виждам за какво се налага разследване. Между двата отбора просто имаше огромна разлика в класите. Доста от техните футболисти сега играят в отбори от водещи първенства като германското, испанското, разбира се, португалското.


- Да, но се твърди, че е имало множество залагания на точен резултат или за доста отбелязани голове?


- На мен съвестта ми е кристално чиста, даже не на 100, а на 1000%. Не мога да се срамувам и от футболистите в моята селекция. Те дадоха най-доброто от себе си. Та в нашия отбор имаше и 10 момчета с година или две по-малки от границата на възрастта.


- Помните ли развоя на мача?


- Разбира се, и то много добре. От 7 удара португалците вкараха 7 гола. Отдавам го на невероятен късмет. На обратния полюс бяхме ние. Имахме 5 възможности за гол, но не вкарахме дори и веднъж. Абсолютен карък. Иначе резултатът можеше да бъде 7:5. Тогава сигурно пак щеше да се струва нереален и договорен. Аз се кълна, че няма нищо гнило в това 7:0 за Португалия.


- Готов ли сте да се подложите на детектор на лъжата?


- Категорично да. И като футболист за мен №1 беше феърплеят. Като треньор също. Всичко друго е пошло.


- Кои момчета от този отбор имат качества за големия футбол?


- Двама вече се доказват - Георги Китанов от „Черно море" и Боби Цонев от „Левски". Същото чакам и от Милен Гамаков и Станислав Дрянов от „Черноморец", а има и други. Но нека не товарят излишно тези млади таланти със слухове за уговорени мачове. Това е под тяхното и моето достойнство. Явявам се техен гарант.

 

- Защо в последните месеци не се чуваше нищо за вас?


- Не искам да се спекулира, но за първи път казвам в прав текст. През септември миналата година ми откриха рак на белите дробове. Оттогава водя битка с това коварно заболяване. Доскоро не можех и да говоря. Вече се оправям и съм сигурен, че ще направя и невъзможното да спечеля борбата. Тук е мястото да благодаря на семейството ми и на близките, които ме окрилят. Имам силен дух, кален от спорта, и се надявам в скоро време отново да практикувам любимата ми треньорска професия.


- Какво предстои като лечение?


- Още един месец продължавам с лъчетерапия в родния Бургас, след това влизам в ремисия и дано всичко е окей. Вярвам, че ще се случи.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки