Иван Иванов: Лудогорец е най-добрият отбор в България, пожелавам им да станат шампиони

„Представянето на ЦСКА е повече от добро, феновете трябва да бъдат доволни”

Иван Иванов: Лудогорец е най-добрият отбор в България, пожелавам им да станат шампиони

За момента се възстановявам перфектно.

Това заяви българският национал Иван Иванов, който е контузен и в момента е извън терена. Той сподели интересни неща за своя живот, рехабилитациите, предишното управление на ЦСКА и представянето на „червените”, както и това на шампиона Лудогорец:

"Кракът ми реагира изключително добре на натоварване, минах през първите два етапа на моето възстановяване. Мускулите ми бяха атрофирали, но в момента горе-долу нямам разлика в краката, може би някъде около 1 см. От понеделник сигурно ще започна с леки тичания. Това е най-приятната част.  Надявам се в близките два месеца да се върна в игра", каза Русия пред Канал 3.

Каква е прогнозата за връщането ти  в игра?

Възстановяването при тези контузии обикновено е между 6 и 8 месеца. С оглед на това, че на мен ми направиха операция, която е нов вид, прави се в 3-4 болници, явно не е толкова разпространена още. Аз се съгласих да ми направят този вид операция. Докторът ми гарантира, че след 6 месеца ще съм на 100% възстановен. За момента се възстановявам перфектно и е възможно да се върна на петия месец. Това зависи как ще ми реагира коляното на обръщанията. Бях в Швейцария преди 2-3 седмици и докторът каза, че коляното ми е много добре и това го е изненадало.

Почувства ли се оценен, твоите усилия на терена, трудът който си вложил, след избора ти за футболист № 1 за 2013 година? Защото по принцип защитниците и вратари оставят в сянка.

Да, разбира се. Изключително много се зарадвах, когато разбрах , че печеля тази награда. Почувствах се изключително горд и се сетих през какви периоди съм минал, и може би това е най-голямото удоволствие да изпиташ, че твоят труд се възнаграждава. Моят фаворит беше Ивелин Попов, лично аз ако можех да гласувам, щях да гласувам за него. Тази индивидуална награда е върха в България и аз се радвам, че съм сред хората, които са я печелили. Може би след време ще я показвам на децата си и ще им казвам „Вижте какви футболисти, като Стоичко и Любо Пенев са я печелили, и аз съм сред тях”.

Как се чувстваш в Базел,имаше ли проблеми с адаптацията предвид факта, че отиваш в отбор от западна Европа?

В началото ми беше много тежко, при положение, че отидох в движение. Там първенството започва около 20 юли, те бяха изиграли няколко мача, бяха играли мачове за квалификации за Шампионска лига. В началото ми беше много трудно, трябваше да си търся апартамент. Там апартаментите като цяло са необзаведени, трябваше да си търся мебели. Изключително много ми помогна Петър Александров, на който съм страшно благодарен. Може би след това като се установих, се почувствах по-сигурен. Най-важното беше да се адаптирам към начина на работа, защото, както казах, отидох в движение.

Да победиш такъв отбор, като Челси? Какво е чувството?

Невероятно е чувството, особено при положение, че на Челси в момента е един от най-добрите мениджъри. Усещането е доста приятно, знаете колко арогантен е той и как се държи. Успяхме да го изненадаме два пъти и мисля, че играхме перфектно и двата мача. Неописуемо е, аз точно тогава дебютира в мача с Челси на „Стамфорд Бридж”, пожелавам го на всеки футболист в България.

Изненада ли те представянето на Лудогорец?

Като цяло за мен отборът на Лудогорец е най-добрият отбор в България, който аз лично съм виждал, откакто съм израснал и следя футбола. Изненада ме начина, по който те играха. За мен те си бяха добър отбор, с изграден стил. Просто отборът си пасва идеално във всяка една линия. Просто ме изненада начина, по който те играха и се държаха срещу големите отбори. Бях сигурен, че ще се класират за групите на Лига Европа и там ще направят нещо. За тях това беше повратният момент, отстраняването на Партизан. Пожелавам им да станат шампиони тази година, заслужават го и се надявам следващата година да се видим с тях в Шампионска лига.

ЦСКА как ги виждаш? От там започна твоята футболна кариера…

Мога да похваля ЦСКА. Представянето им е стабилно, могат да се преборят за второто място. Също те ме изненадват, особено това, че клубът преди една година можеше да не съществува, направиха доста добра селекция, събраха опитни футболисти, лидери. Докараха и двама-трима класни чужденци, имат добър треньор, който успява да ги мотивира. Така, че представянето на ЦСКА е повече от добро, феновете трябва да бъдат доволни. Но като цяло ЦСКА трябва да мине през оздравителен период, политиката като цяло трябва да се смени, това е лично мое мнение. Клубът трябва да се стабилизира финансово и чак след това да се търсят резултатите.

Имаш ли доверие на тези ръководител, най-вече това, което се случва с ЦСКА?

Като цяло винаги съм гледал да бягам от тази страна на политиката на един клуб. За футболиста и треньорите клубът трябва да изглежда финансово стабилен. Мога да дам пример с Базел, президентът никога не излиза и не говори за футболни неща. Никога не прави разбор, не коментира съдията, не коментира какво е направил треньора или даден играч. Докато в България президентите изключително много си позволяват  да коментират  футболисти и треньори, и съдии. За мен това е абсолютно смешно и не им прави чест. 

С какви чувства се раздели със старите собственици, при които ти беше в ЦСКА. И колко те калиха като характер и всички трудности, които имаше там и със  скандали и побоища. Срещу тебе, Светльо Петров, Павел Виданов?

Ами май доста ме калиха. Май всичко най-тежко преживях при тях и мога така да кажа, че всичко беше заради тях. Неприятна ситуация, особено във времето, в което живеем. Като цяло тяхното управление беше катастрофално. Всяко едно тяхно решение беше плод на интрига да се направи нещо лошо дали на футболист, дали на целия отбор. Аз не мога да разбера, имахме страхотен период, имахме поредни победи, в Лига Европа направихме добър мач с Фулъм, отборът и колективът беше доста силен. Всичко беше перфектно. Бихме Левски с 2:0, направо мога да кажа, че ги размазахме  в този мач, това беше 6-ия кръг. И от тогава, това беше 5-ия кръг фактически, ние не бяхме взимали никакви пари, не бяхме взимали 3-4 месеца никакви заплати. Не знам на какво се дължи това. Футболистите много се изнервихме. Според мен всяко едно тяхно решение беше плод да се създаде някаква интрига. Не плащане, скандали, пускаха се в медиите най-различни писания, които не са верни. Те просто си ги измисляха и явно се обаждаха на журналисти и им казват „пуснете това, това и това”. Явно на журналистите им прави кеф, защото ако няма някаква новина, те я взимат за да може да се чете вестника или написаното в интернет. Нямам добри спомени от тяхното управление.

Любослав Пенев е начело на националите. Страхотно представяне, имайки предвид състоянието, в което беше националната селекция. Сега играем равностойно на „Скуадра адзура”, как се постига това, вътре в национала ти си един от лидерите в отбора?

Това се постига от треньора. Когато футболистите изпитват респект и им харесва начина на работа и общуване, как се държи с тях, тогава нещата се получават. Защото той дойде и ни обедини, а за да ни обедини - означава, че той е голяма личност, с характер, което допадна на нас футболистите и нещата се получават. Има ли тази сплав – разбиране между треньорското ръководство и футболистите, тогава един отбор наистина става една машина и лека полека започва да вдига нивото, да гази и т.н. Мисля, че го постигнахме плавно и всичко се дължи на него. Много хубаво е, че той е млад, амбициозен, държи изключително много на дисциплината, разбира съвременния футбол, учи ни да играем по този начин. Изключително радостен съм, че продължи договора си с националния отбор.

Що за треньор е Лотар Матеус?

В началото се държеше много добре, в интерес на истината, постигнахме даже добри резултати. После изведнъж не знам какво стана, започна да се държи с нас, сякаш ни следеше, във всяка една ситуация какво сме направили, държеше ни сметка, докато преди това ни беше оставил малко по-свободно и ние се чувствахме ОК и отборът вървеше. Не знам защо така му се промени държанието към нас. Логично нещата, като има едно взаимно недоверие, не се получават.

Жребият за Европейските квалификации, това че Любо Пенев ще води тима, как виждаш съперниците?

Групата има два изявени фаворита. Мисля, че след това сме ние. Отборът на Норвегия не го познавам, но не мисля, че е на по-високо ниво от нас. С променения регламент имаме доста големи шансове. Ако тръгнем добре, имаме шансове да бъдем сред първите два отбора. Като цяло целта е да се класираме за Европейското. Имаме опит от предишните  квалификации, което е много важно. Ние тогава нямахме опит и в някои моменти прегаряхме и си изкарвахме глупави картони.  Не трябва да допускаме такива моменти, трябва да се контролираме и за спорни ситуации, защото ние сме все пак малка държава и всяка една спорна ситуация се свири за „големите”. Имаме вече нужния опит и може би сега остава да поработим върху това, че имахме много положения във всеки мач, но реализирахме само едно две от тях. Трябва да наблегнем на този компонент. Другото е да внимаваме с картоните, да бъдем по-сдържани. Да бъдем по-умни, по-хитри.

Кой е човекът, който най-много ти е помогнал, като личност и професионалист?

Не мога да кажа само един. Като личност - това е майка ми, която ме е възпитавала, научила ме е за нещата от живота. След това съм изключително много благодарен на  Васил Петров, който ме прие в Благоевград , грижеше се за мен и ми помагаше. Както се казва бях му като син. Той е много добър специалист в работата с деца, знае как да се държи с тях. Той постигна много успехи с различни набори. Другият треньор, с който имам по-емоционална връзка, е Александър Йорданов. С него поддържам връзка, чуваме се. Мое лично мнение е, че в България в момента няма специалисти на нужното ниво за съвременния модерен футбол, които са подготвени да подготвят деца. Не знам каква е причината, дали те не искат да се развиват защото трябва минават най-различни курсове и лекции или клубовете не ги изпращат, защото всичко пак опира до финанси, да отидеш там пак трябват финанси. Това е най-големият проблем в България. Няма специалисти, които да подготвят децата.

Официално: Наш талант с трансфер във Вердер

Той е смел, написаха от германския клуб за Смъркалев

Неприятен удар за Мъри

Вижте подробности

Трансферен удар! Вратар на Ботев (Пловдив) с трансфер в Бундеслигата

Стефан Смъркалев ще продължи във Вердер

Десподов: Бяхме уморени, но успяхме да се справим

"Беше тежък мач", обяви капитанът на националите

Фиорентина ще предложи нов договор на Димо Кръстев

Българинът ще остане в тима от Флоренция

Официално: Полският вицешампион ще задържи Симеон Петров за постоянно

Бранителят ще остане в Шльонск

Това е един от най-успешните сезони на гръцкия елит

С рекордна посещаемост и домакинство на два европейски финала

Кремонезе и Антов са на крачка от Серия А

Българският национал с цял мач при разгром с 4:1

Стоилов обяви дали гледа за играчи от България

Треньорът гони високи цели в елита

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки