1. Novsport
  2. Европейски футбол
  3. Арсенал е на финал във ФА Къп, след като отстрани Уигън след дузпи, Фабиански се превърна в герой за "артилеристите" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Арсенал е на финал във ФА Къп, след като отстрани Уигън след дузпи, Фабиански се превърна в герой за "артилеристите" (ВИДЕО+СНИМКИ)

След 1:1 в редовното време, "артилеристите" взеха своето при рулетката на дузпите

Арсенал е на финал във ФА Къп, след като отстрани Уигън след дузпи, Фабиански се превърна в герой за "артилеристите" (ВИДЕО+СНИМКИ)
Арсенал победи Уигън на полуфинала за ФА Къп с 5:3 (1:1 в редовното и след продълженията) в изключително оспорван двубой, който трябваше да се реши след изпълнение на дузпи. "Артилеристите" стигнаха до успеха с перфектни изпълнения от бялата точка и благодарение на стража си Лукаш Фабиански, който спаси първите две дузпи на Уигън.

Редовното време завърши при резултат 1:1. След нулева първа част, Майкъл Оливър отсъди дузпа в полза на Уигън, която Жорди Гомес превърна в гол. Изравнителното попадение отбеляза Пер Мертезакер, който извърши нарушението при 11-метровия наказателен удар за "латикс".

След като в допълнителното време нито единият отбор не стигна до успеха, двата отбора достигнаха до рулетката на дузпите. При тях Лукаш Фабиански се превърна в герой за отбора си, като спаси първите два наказателни удара на Уигън. "Артилеристите" не допуснаха нито един пропуск от бялата точка, а победната дузпа отбеляза Санти Касорла.



В петата минута Окслейд-Чембърлейн центрира добре към Саного, който засече с глава, но Карсън изби с крак. Вермаален и Окследй-Чембърлейн пък пробваха късмета си с удари отдалече, но и двамата не успяха да намерят очертанията на вратата.

15 минути след началото на второто полувреме Уигън получи възможност да изпълнява дузпа. Пер Мертезакер фаулира Макманамън в наказателното поле и Майкъл Оливър посочи бялата точка.



Изпълнението на наказателния удар се забави поради контузия на Начо Монреал, който бе заменен от Киърън Гибс. Все пак, с три минути закъснение Жорди Гомес се засили и с точен удар намери десния ъгъл на Фабиански.

След гола, Арсенал започна да играе доста по-добре. "Артилеристите" създадоха няколко положения, а Саного дори удари гредата. След центриране на Окслейд-Чембърлейн, нападателят на "топчиите" скочи най-високо в наказателното поле, но ударът му с глава се отби в десния страничен стълб на Скот Карсън.



В 82-рата минута Арсенал все пак стигна до попадение. След центриране от корнер, последва разбъркване в наказателното поле на Уигън. Топката стигна до Окслейд-Чембърлейн, който центрира към далечната греда. Там непокрит бе оставен виновника за дузпата Пер Мертезакер, който необезпокояван отклони топката в мрежата.



Така, редовното време завърши при резултат 1:1 и двубоят влезе в продължения. Арсенал бе по-добрият отбор и в двете мини полувремена от по 15 минути.

В 97-ата "артилеристите" пропуснаха най-чистото си положение в първото продължение. Саного получи топката в наказателното поле, добре се обърна и стреля, но Карсън отрази удара му, който влизаше точно под напречната греда.

В 11-ата Алекс Окслейд-Чембърлейн си отвори място за изстрел и шутира от около 20 метра. Английският полузащитник търсеше горния десен ъгъл на Карсън, но за негово съжаление топката срещна сглобката на вратата.



И така, двубоят стигна и до рулетката на дузпите. Фабиански спаси още първата, изпълнена от Гари Колдуел. Артета застана първи зад топката за Арсенал и бе безкомпромисен. Фабиански спаси и втората дузпа на Уигън и даде сериозно предимство на "артилеристите", а Ким Калстрьом изведе "артилеристите" с два гола аванс пред Уигън в изпълненията от бялата точка.



Босежур би третата дузпа за Уигън и показан на съотборниците си как трябва да се изпълняват наказателни удари, пращайки топката в годния десен ъгъл. Голмайсторът на Арсенал Оливие Жиру обаче не се повлия и възстанови преднината от два гола на "артилеристите".

Макартър задържа Уигън в борбата с удар в центъра на вратата, но Санти Касорла отбеляза и четвъртата дузпа за Арсенал и прати тима на Арсен Венгер на финала.

 

Ливърпул оглави класирането в Англия (ВИДЕО)

След 2:1 над Уулвс

Фаворитите за титлата в Германия не се победиха (ВИДЕО)

Байерн и Байер с 1:1 в Мюнхен

Лийдс гази в Чемпиъншип, Груев с нов силен мач (ВИДЕО)

Българският титуляр с 90 минути при 3:0 над Ковънтри

В Италия: Юве на върха след класика и рекорд (ВИДЕО)

Влахович вкара 2 бързи гола пред празните трибуни в Генуа

Абърдийн и Димитър Митов с 6 от 6 в Шотландия

Българският вратар с цял мач при успех с 2:1, отборът му е на върха

ОБЗОР: Шешко поведе РБ Лайпциг към разгром (ВИДЕО)

Щутгарт взе точка с човек по-малко, резултати и класиране в Бундеслигата

Райо и Леганес взеха по точка

След равенство 1:1

Арсенал изравни Сити на върха с голове в 94-та и 99-та минута (ВИДЕО)

"Топчиите" стигнаха до успеха срещу Лестър в самия край

ОБЗОР: Исторически Палмър наниза четири гола на Брайтън (ВИДЕО)

Челси отнесе "чайките" с 4:2, вижте всички резултати от Висшата лига