1. Novsport
  2. Коментар
  3. 2011 - година на победи, но неуспехи за сините

2011 - година на победи, но неуспехи за сините

В последните 12 месеца Левски има 24 победи в А група, което е изравнен рекорд за този век

2011 - година на победи, но неуспехи за сините
2011 година си отива и е време за равносметки. "Тема Спорт" прегледа всички мачо­ве на Левски в българското първенство от 2000 г. насам. Въпреки че в последните 365 дни сините нямаха големи ус­пехи и отново се разминаха с всички трофеи, статистика­та показва добър баланс.

През 2011 година Левски има цели 24 победи в А група. Това е изравнен рекорд за то­зи век. Толкова пълни успехи сините са постигали само през 2004, 2002 и 2001 година. За сравнение през 2010 и 2009 трите точки са били спечел­вани само в 19 двубоя. В също­то време може би най-запомнящите се мачове са загубите от ЦСКА - с 1:3 на „Герена" и 0:1 на "Васил Левски", както и разочарованията във Варна, Разград и Бургас. Бяха постиг­нати две победи над Литекс в София, но те сякаш остават само минимално утешение за синята България. Отделен въпрос е, че доста от успехи­те дойдоха след мъки и тре­перене, което не е типично за клуб като Левски.

Най-силно впечатление пра­ви наличието на само едно ра­венство - 0:0 в Перник срещу Миньор през пролетта. За сравнение през последните 12 календарни години сините са имали минимум по 4 хикса в първенството. Това говори за крайностите, в които изпада клубът в последните 12 месе­ца. Все пак в доста срещи бяха взети трите пункта, въпре­ки че играта не беше убежда­ваща.

Точковият актив през 2011 г. е най-голям от 2006 насам, когато отборът имаше една победа по-малко, но равен­ствата бяха пет, а поражени­ето само едно. Наскоро бе пресметнато, че Левски има най-много събрани точки от всички отбори в България за последните 365 дни. Активът се равнява на 73 пункта. В това число влиза и служебната победа над Калиакра през про­летта. През 2010 година също имаше един успех, който дой­де по извън спортно-техни­чески причини. Той бе срещу Ботев Пд в първия кръг от пролетния дял.

През този век Левски има още две служебни победи в българския шампио­нат - през 2006 година над Черноморец Бургас-София в първия кръг от есенния полусезон, както и през 2001 годи­на, когато срещата с Миньор в Перник бе прекратена при резултат 1:0 за сините зара­ди безредици по трибуните. В сезон 2005/06 бяха анулира­ни двете срещи с Пирин, тъй като благоевградчани бяха из­карани от елита. Един двубой с Черноморец Бс пък бе отло­жен през 2007 и изигран през 2008 г.

Впечатление прави тен­денцията през последните четири календарни години, когато броят на загубите значително се е покачил. През този век до 2008 година Левс­ки не е натрупвал повече от три поражения в първенство­то в рамките на една година. През последните четири пе­риода от по 12 месеца сини­те напускат терена победе­ни поне по пет пъти. Такъв е случаят и през 2011 г. Също­то положение бе през 2010 г., когато бяха регистрирани две загуби от Литекс и по ед­на от Черноморец Бс, Локо­мотив Сф и Локомотив Пд. Прави впечатление, че и в двете години има по едно по­ражение на "Герена" - от ЦСКА с 1:3 този февруари и от Ло­комотив Пд с 1:2 през мина­лия октомври. Другите отри­цателни резултати все ид­ват в двубои, в които Левски гостува. Горди с постижение­то си могат да бъдат сто­личните железничари, които победиха сините при последното си домакинство на своя стадион в кв. "Надежда".

По­ложението откъм загуби през 2009 и 2008 е най-трагично. Тогава бяха допуснати по 6 поражения. Несъмнено най-огорчаващи са отрицателни­те резултати срещу Сливен (0:1) в последния кръг от есен­ния дял на сезон 2009/10, сре­щу Берое и Черноморец Бс ( и двата с 0:1) на "Герена" в съ­щия полусезон и срещу Вихрен в първия мач за 2008/09. Няма да пропуснем и поредицата от загуби от Локомотив Сф.

Железничарите спечелиха че­тири от четири срещу Левс­ки в тези две години - 2008 и 2009. Поглед към предните 12-месечия показва, че сините не са допускали повече от три поражения през този век. На "Герена" дори могат да се похвалят, че през 2006, 2004 и 2000 имат само по ед­на загуба в първенството.

Левски изпраща една го­дина, в която нямаше пово­ди за радост, но показате­лите са положителни. Сини­те могат да се стремят единствено към подобрение както в играта, така и в крайното класиране. Засега през този век не са постига­ни повече от 24 победи в първенството за една годи­на. Толкова бяха те и в последните 12 месеца, така че състоянието на тима не е толкова трагично, поне за нашите стандарти, колко­то някои хора го изкарват. Синята България има повод да изпрати 2011 година с надежда.

Явор РУСЧЕВ, "Тема Спорт"

Стоичков няма да прости на съдията, който ни закла срещу Италия

Мразя две неща в живота – крадците и лъжците, казва Камата пред "Франс футбол"

България отново застана зад Отбора си!

Илиан запали искрата само за 9 месеца

Георги Иванов удари по масата, разчиства съдийството

Президентът на БФС показа на цяла България, че може да действа решително в критични моменти

Изкуството на трансфера! Лудогорец знае как да купува и продава

Вижте подробности

Захари Сираков - смелото момче от Родопите

9 дни след краха срещу Карабах в Лудогорец нещата се нормализираха

И кой все пак ще поеме отговорност за скандала на "Лаута"

Как ще реагира БФС

Кой разрешава да има мачове в тъмницата на "Лаута"

Ето защо нямаше VAR линии при гола от засада на Локо (Пд)

Защо Левски мълча досега?

"Сините" шефове не взеха отношение по проблемите на българския футбол, а сега искат промяна

Стипич и ЦСКА - ловци на митове

Няма химия между треньора и играчите