1. Novsport
  2. Световен футбол
  3. Хаос: Прекъснат мач, сълзотворен газ, хеликоптер, но Гана е на финал след 3:0 (ВИДЕО+СНИМКИ)

Хаос: Прекъснат мач, сълзотворен газ, хеликоптер, но Гана е на финал след 3:0 (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Черните звезди" сразиха домакина Екваториална Гвинея с 3:0, но грозни инциденти в края помрачиха Купата на Африка

Хаос: Прекъснат мач, сълзотворен газ, хеликоптер, но Гана е на финал след 3:0 (ВИДЕО+СНИМКИ)
Гана категорично срази домакина Екваториална Гвинея с 3:0 във втория полуфинал в турнира за Купата на Африканските нации и ще играе в неделя срещу Кот д’Ивоар в големия финал. „Черните звезди” имаха пълно превъзходство срещу домакините на стадиона в Малабо и спечели след голове на Джордан Аю и Уакасо Мубарак в края на първата част и Андре Аю след почивката.

Мачът бе помрачен от грозни сцени в края, когато фенове на домакините започнаха да замерват тези на Гана с всевъзможни предмети, полицията свали привържениците на ганайците на терена зад едната врата и мачът бе прекратен в 83-ата минута. Неволите на органите на реда продължиха около 30 минути, в които целия сектор с най-агресивните фенове на домакините бе опразнен, а хеликоптер кръжеше над стадиона в опит да усмири страстите.

4-кратните шампиони на Африка от Гана бяха фаворити преди мача, а Екваториална Гвинея за първи път стигна полуфинал в турнира след скандалната дузпа на четвъртфинала срещу Тунис и успеха след продължения, а съдията от онзи мач бе наказан за 6 месеца.

Двете страни се срещнаха за първи път в историята и Екваториална Гвинея имаше огромна подкрепа от трибуните. В началото Екваториална Гвинея започна с много страст и Нсуе се размина с хубаво центриране на Кике, а при добавката акробатично воле на Балбоа мина над целта.
Съдията, както често се случва в този турнир, не бе особено адекватен и показа ненужен картон на Уакасо, а после Ибан Еду му открадна топката напълно по правилата и излизаше сам срещу вратаря, но реферът свири нарушение и вбеси домакините.

Отборът на Авраам Грант постепенно заигра по-спокойно и градеше атаките си търпеливо, което даде резултат. В 41-ата минута играещия под наем в Евертън от Челси Кристиян Ацу изведе отлично Квеси Апия през центъра, вратарят Овоно излезе да го пресреща, но го спъна и последва дузпа.

По-малкият от братята Аю – Джордан, не трепна и спокойно се разписа с удар в долния десен ъгъл за 1:0.

Турнирът отново показа своя колорит като веднага след гола домакините опитаха да изпълнят център, но на терена имаше едва петима играчи от Гана, докато останалите се радваха още и съдията накара домакините да изчакат, което доведе до минискандал.

Екваториална Гвинея изпълни корнер в първата добавена минута на първата част, но се получи контра за Гана, Ацу на спринт пробяга над 40 метра и пусна към свободния Мубарак в наказателното поле, а халфът на Селтик отблизо покачи на 2:0.

Гана продължи да диктува мача и след почивката. Андре Аю изпусна добро положение, но всичко бе решено четвърт час преди края.

Андре Аю пусна хубав пас за Квеси Апия, вратарят първоначално успя да избие топката, но Апия пак я овладя и умно пусна пред вратата за Андре Аю и той от няколко метра направи 3:0.

В 83-ата минута дойде и неприятен инцидент. Феновете на Екваториална Гвинея започнаха да хвърлят предмети по привържениците на Гана, които бяха изведени зад едната врата долу на терена, за да не пострадат.

Полицията използва сълзотворен газ, а след половин час прекъсване съдията незнайно как реши да поднови мача от 90-ата минута, даде 3 минути продължение и побърза да сложи край на мъките за двата отбора.

Финалът в неделя от 21:00 часа ще бъде едно голямо дерби на Западна Африка – Гана срещу Кот д’Ивоар, а в събота по програма трябва да се играе малкия финал Екваториална Гвинея – ДР Конго, ако домакините не бъдат наказани.