1. Novsport
  2. БГ Футбол
  3. Дисципа временно спря правата на допингираните "армейци" (видео)

Дисципа временно спря правата на допингираните "армейци" (видео)

"На основание известия на Антидопинговия център до БФС за установени състезатели на ПФК ЦСКА с неблагоприятни аналитични решения от допинг проби от допинг проби, на същите са спрени временно състезателните права"

Дисципа временно спря правата на допингираните "армейци" (видео)

Състезателните права на всички играчи на ЦСКА, които са били допингирани по погрешка от лекаря на тима Мирчо Крайнов, са спрени временно. Това обявиха от Дисциплинарната комисия към БФС със съобщение, което гласи:

"На основание известия на Антидопинговия център до БФС и Решение на ДК при БФС от 23.12.2011 година за установени състезатели на ПФК ЦСКА с неблагоприятни аналитични решения от допинг проби, на същите са спрени временно състезателните права до окончателно приключване на антидопинговите процедури".

Както е известно, допинг-пробата на Костадин Стоянов бе положителна, а от ръководството на „армейците” признаха, че има опасност и други играчи на ЦСКА да бъдат хванати с допинг, даван им по невнимание от клубния лекар на клуба Мирчо Крайнов.

След срещата с Литекс на допинг тест са подложени Борис Галчев и Мишел Платини, а след мача с Лудогорец - Тодор Янчев и Румен Трифонов.  

След вечното дерби с Левски, освен хванатия Стоянов, проба е дал и напусналият Иван Караджов, чиято проба обаче била отрицателна.  

Крайнов е давал на част от играчите с по-бавен метаболизъм хранителна добавка тип "фет-бърнър", тоест за изгаряне на мазнини, която съдържа съставка, забранена от УАДА.

Стоянов, който даде и "Б" положителна проба, не е знаел, че поглъща забранени вещества, но все пак може да бъде наказан да не играе до 6 месеца.

Има и прецеденти, при които уличени състезатели не са били наказвани, предвид неинформираността си от самия лекар, който им е предписвал забранените стимуланти.  

В Правилата за осъществяване на допинг контрол от юли 2011 г. е записано:

Чл. 19. (1) При неблагоприятен аналитичен резултат от изследването на проба "А" изпълнителният директор на Антидопинговия център или упълномощено от него длъжностно лице писмено известява футболиста чрез Българския футболен съюз.
(2) Българският футболен съюз незабавно уведомява писмено футболиста за известието.
(3) Известието се внася в Дисциплинарната комисия на БФС, която с решение спира състезателните права на футболиста до приключване на процедурите. Решението подлежи на обжалване по реда на чл. 25.
 
Чл. 20. (1) Футболистът има право, в срок до пет работни дни от получаването на известието по чл. 19, ал. 2, да подаде писмена молба до Антидопинговия център за извършването на контролен анализ на проба „Б".
(2) Футболистът и/или нотариално упълномощено от него лице, има право:
1. да присъства на отварянето на проба „Б";
2. да присъства по време на извършването на аналитичния анализ.
 
Чл. 21. (1) Резултатът от анализа на проба „Б" е окончателен.
(2) Когато анализът на проба „Б" не потвърждава резултата от анализа на проба „А", резултатът от допинг контрола се обявява за отрицателен.От датата на известието се възстановяват по право състезателните права на футболиста.
(3) Когато анализът на проба „Б" потвърждава резултата от анализа на проба „А", резултатът от допинг контрола се обявява за положителен. Документацията от проверката се изпраща на Дисциплинарната комисия пои БОК.


 

Удариха нова тесла на феновете на Черно море преди битката за Варна

Вижте подробности

Невиждана охрана за битката за Варна

Полицията ще е на щрек за евентуални сблъсъци между двете агитки

Славия все още не е взела решение за френски защитник

Загорчич ще решава по-късно дали да задържи Жордан Варела

Феновете на „соколите“ отиват при играчите преди битката за Варна

Привържениците ще се съберат на последната тренировка на "соколите" преди мача с Черно море

Линдсет: Вече имаме треньор, който диша ЦСКА

Халфът на "армейците" говори за обстановката в отбора след треньорската смяна

Томаш: Не гледам класирането в момента

Той разкри кога ще пусне в игра Лиъм Купър

Жребий за SESAME Купа на България - Втори предварителен кръг и Първи кръг финална фаза

Вижте каква е процедурата по тегленето на жребия

Сериозен интерес от елита към един от асовете на Добруджа

Лукас Кардосо е привлякъл интереса на някои елитни тимове

Илиан Илиев с договор в ЦСКА до 2026 г.

Вижте подробности