Във Варна: Левски ще спира кошмара срещу последния

Сините изживяха незабравима пролет и горещо лято, но сега са в тежка серия

Във Варна: Левски ще спира кошмара срещу последния

Последният в класирането Спартак Варна приема в неделя зациклилия сериозно напоследък Левски. Двубоят в морската столица започва в 14:45 часа и е чакан с огромно любопитство, защото ще даде някакви отговори на насъбрали се доста въпроси около двата съперника. Мачът на "Коритото" е първи от 13 години между тези съперници, защото точно толкова време Спартак не бе в елита.

Сините изживяха незабравима пролет, имаха и горещо лято, но през есента нещата не им се получават и се върнаха там, откъдето започнаха преди година със завръщането на Станимир Стоилов на „Герена“. Тогава Мъри стартира с 4 мача без победа, сега поредицата без успех набъбна до 5 двубоя! И възторжените възгласи „титлата е възможна“ в момента са „глас в пустиня“. Очевидно е, че те скоро няма да бъдат подхванати скоро.

За този Левски няма по-добър момент от този, в който да опита да позамие лицето си в „Коритото“. При това на пълен стадион пред агитки, почти забравили кога любимците им са печелили за последно. В предишните 5 срещи и двата състава нямат успех. Затова и соколите, въпреки че подобриха значително представянето си, остават на последно място в класирането. От подножието на върха пък сините вече са шести, на цели 12 точки от лидера ЦСКА, който е с мач повече.

Пред Левски няма място за повече извинения. „Играхме добре, но не можем да вкараме“, „Надиграхме противника, който действа много грубо“, „Явно и ние ще трябва да заложим на грозното, но ефективно“, „Ако ни бяха здрави нападателите, щяхме да бием“ вече не топлят никого. А за двубой срещу последния в класирането, съвсем. Напоследък на „Герена“ говорят по доста теми – финансови, съдийски, БФС. Не изглеждат концентрирани и футболното сякаш остава в страни. Това личи на терена. Представянето на отбора избледнява с всеки изминал двубой. Основни фигури, сред които Филип Кръстев и Уелтън, свалиха доста нивото. Други, на които се възлагаха големи надежди, засега не ги оправдават. В тази категория е Роналдо. А последното попълнение Шеху си остава загадка – бек, централен защитник, дефанзивен халф… Досега нищо. И индивидуално, и отборно, формата спадна, а критериите сякаш бяха занижени. Скорост, агресия, настроение, реализация – нищо не е на същото ниво. И това трябва да бъде отчетено и подобрено.

Днес е идеалният момент Левски да сложи край на една кошмарна серия и да постави началото на по-добра. Тимът бе в задънена улица и преди първия сблъсък със Спартак. Загуби от ФК ЦСКА 1948 Сф (0:1), въпреки че игра повече от едно полувреме с човек повече. След това обаче дойде срещата със соколите. Тя също бе стартирана неубедително, но през втората част тимът се събуди и вкара 4 гола на съперника, за да спечели с 5:0. Тази искра разпали добър огън. Защото след този двубой бяха незабравимите срещи с ПАОК (2:0, 1:1) в Лигата на конференциите. Сега Левски се нуждае от същото нещо – победа във Варна и вдигане на тонуса за решителните битки до края на есенния дял. Две от тях са за първенство срещу Славия и Лудогорец, а две за купата – срещу Вихрен, и след това евентуална нова визита в Разград на осминафинал. И точно тези двубои ще покажат може ли да се надява Левски на нещо през пролетта. Защото като нищо може след тях сините да са изхвърчели от битката за медалите и купата.

Ще бъде ли Спартак нужното хапче допинг за столичани? Или пореден отбор ще се похвали, че е спрял сините. Сините 28 години не познават вкуса на поражението от този съперник. И не искат да го опитват. Провал за тях ще означава край на сериозните амбиции в първенството. На точно обратното пък се надяват соколите. И за тях времето да се заявят е назряло. Тоест, налице има всички предпоставки в неделя отборите да си измият очите и поизлъскат имиджа.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки