Арестуваха национал на Иран

Вижте подробностите тук:

Арестуваха национал на Иран

Иранският национал Вория Гафури бе арестуван от властите за „обида на националния футболен отбор и пропаганда срещу правителнството“.
Гафури отпадна от списъка на футболисти, които заминаха на Световното първенство в Катар и бе открит критик на иранските власти. Той се противопостави на дългогодишната забрана жените да посещават мачове на мъжките отбори, както и на конфронтационната външна политика на Иран.
Съобщенията за ареста му се появиха преди мача от Световната купа между Иран и Уелс.
На откриването на Световното първенство футболистите на иранския национален отбор отказаха да пеят националния си химн и някои фенове изразиха подкрепата си за протестиращите.
Протестите бяха предизвикани от смъртта на 16 септември на Махса Амини, кюрдка, която беше арестувана от полицията за морал в столицата Техеран. Те бързо ескалираха в общонационални протести, призоваващи за свалянето на Ислямската република.
Не е ясно дали антиправителнствената активност на Гафури е бил решаващ фактор за неизбирането му за националния отбор. Той играе за отбора на Хузестан Фулад в югозападния град Ахваз. Президентът на клуба Хамидреза Гаршасби подаде оставка по-късно в четвъртък, съобщи полуофициалната новинарска агенция ILNA, без да дава подробности.
Протестите не показват признаци на отслабване и бележат едно от най-големите предизвикателства пред управляващите духовници в Иран след Ислямската революция от 1979 г., която ги доведе на власт. Групи за правата на човека казват, че силите за сигурност са използвали бойни патрони и са стреляли по протестиращите, както и са ги биели и задържали, като голяма част от насилието е заснето на видео. Миналата седмица Иран осъди един човек на смърт за участие в протестите.
Най-малко 442 протестиращи са били убити и повече от 18 000 са задържани от началото на безредиците, според мониторингова група на иранските активисти за човешки права.
Звездата на иранския национален отбор, нападателят Сардар Азмун, който се изказа шумно за протестите в интернет, беше на резервната скамейка в първия мач. Освен Гафури, други две бивши футболни звезди бяха арестувани за изразяване на подкрепа за протестите.
Иранската алпинистка Елназ Рекаби се състезава без задължителната забрадка на международно състезание в Южна Корея през октомври, което се разглежда като демонстрация на подкрепа за протестиращите. Тя беше посрещната като герой от протестиращите при завръщането си в Иран, въпреки че каза пред държавните медии, че този ход е бил „непреднамерен“ в интервю, което може да е дадено под натиск.

Сериозни критики по Де Йонг преди Евро 2024

"Лалето" може да пропусне първия мач от форума

Фернандо Сантош: Пак бих оставил Кристиано на пейката

Бившият селекционер на Португалия с коментар за решението си на Мондиала в Катар

Австралия пожела Мондиал 2034

Вижте подробности

Разгром! Левски разби Локо Сф с 6:0 (ВИДЕО)

Вижте подробности от успеха на "сините"

Неймар: Плаках пет поредни дни след отпадането от Мондиал 2022

"Не исках да се връщам в националния отбор след Световното"

Младежа: Благодаря ти, Раев, вече съм в орбитата

Лидерът на Сектор "Б" отново скочи срещу Сираков

Локо Сф ще търси реванш и финал срещу ЦСКА 1948

Двата отбора се срещат в полуфинал за Купата днес

Араби изкушават Меси с €350 милиона

Ал Хилал и Ал Итихад искат аржентинския магьосник

ИСТЕРИЯ! 2 милиона искат да гледат Роналдо срещу Меси

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки