България със страхотен старт на Европейското – 3:1 над Хърватия (ВИДЕО)

Вижте подробности

България със страхотен старт на Европейското – 3:1 над Хърватия (ВИДЕО)

България стартира блестящо Европейското първенство за жени. Нашите сразиха Хърватия с 3:1 (23:25, 25:23, 25:20, 25:18). Воденият от Лоренцо Мичели тим не остави съмнения кой е по-добър в „Арена ди Монца". Дори горчилката от загубения нещастно първи гейм по никакъв начин не наруши играта ни. Така за втори път поред победихме Хърватия след Лигата на нациите в Нагоя, което се оказа решително за бъдещото ни оставане в турнира.


Двубоят в Монца започна с две български точки, но никой не си правеше илюзии, че ще е лесно. Хърватките отвърнаха с четири поред – 2:4. В началото на мача началният удар на съперника повече вървеше и те направиха два аса. Така резултатът стана 8:5 за Хърватия. Сега беше наш ред. Първо Елена Бечева направи прекрасна атака, а след нея Мира Тодорова се отчете с ас – 7:8. Резултатът бе изравнен след блокаут на Бечева – 9:9.
 

Равенствата продължиха до 14:14. Тогава Хърватия поведе с две точки благодарение на ас и треньорът ни Лоренцо Мичели поиска прекъсване. Добра блокада на съперника доведе до 14:17. Изключително дълго инфарктно разиграване беше завършено отлично от Бечева и спряхме лошата серия. Топка в аут за съперника прати началния удар в ръцете на Тодорова при 16:17. А нашата звезда използва перфектно ситуацията – ас! Серията на Мира продължи, след като Хърватия извади топката в аут. Върнахме си водачеството 18:17. Радостина Маринова ни даде още по-голям аванс с отлична атака. Чак тогава хърватките спряха серията на Тодорова от начален удар.
 

Добра игра на Бечева накара хърватския лагер да вземе таймаут, а резултатът вече беше 21:18 за България. Две атаки в аут на нашите обаче отново свалиха разликата до точка. Дойде ред и на Борислава Съйкова да направи ключова атака за 22:20. Топка в аут на Хърватия и поведохме с 23:20.
 

В решителните моменти от гейма Мичели пусна капитана Мирослава Паскова, която още не е готова за цял мач след контузия. За съжаление обаче Хърватия върна и трите точки пасив, за да вкара частта в голяма драма – 23:23. Недостатъчна концентрация и първият геймбол беше на сметката на съперника. Мария Йорданова не успя да пребори хърватския блок и загубихме с 23:25.
Втората част също не започна по вкуса ни. Хърватия поведе с 2:0. Съперникът продължи да увеличава разликата и стигна до 8:4. Намалихме резултата с успешна блокада на Съйкова – 7:9. След нея и Паскова показа на хърватките, че топката няма да минава лесно – 8:9. Дълго разиграване и Маринова изравни с блокаут – 9:9. И отново Ради – 10:9 за България.

Хърватките отвърнаха с три точки пак излязоха напред. Отново беше ред на Маринова да спре лошата серия. А след това и изравнихме 12:12. Маринова пак беше над всички с прекрасна атака за 13:12. Твърде много грешки от наш начален удар помагаха на Хърватия. Изостанахме с 15:17. Ситуацията стана още по-тежка, когато Хърватия дръпна с 20:16. Две предни точки на Вангелия Рачковска ни върнаха в гейма. А Маринова „хвърли напрежението" в полето на съперника с успешна атака – 19:20. Рачковска направи отлична блокада и резултатът вече бе равен.


Отлично! Съйкова спря атаката на Хърватия с блокада и отново бяхме напред 21:20! Борислава отново показа огромна класа в този показател и резултатът стана 23:22. В този момент пропуснахме два златни шанса да стигнем до геймбол и дадохме отново надежди на хърватките. Тодорова обаче го предизвика с блокада -24:23. Паскова беше над всички и спечелихме гейма – 1:1.


Радостина Маринова се погрижи да се усмихнем в началото на третата част. Две точки и блокада доведоха до 4:2. Резултатът нарасна до 6:3 след още една точка на Маринова. Нашите продължиха да „натискат педала" и стигнаха до 9:4. Продължихме да браним актива с 11:6. Тогава чак хърватите обърнаха със седем поредни точки, а преди тях съдията даде спорна топка, при която настоявахме атаката да е за нас. Резултатът обаче вече бе 13:11 за Хърватия. Най-накрая съперничките сбъркаха и ужасяващата серия спря. Маринова направи блокада и резултатът вече бе 13:13. Топка в аут за Хърватия и отново си върнахме преднината макар и съвсем крехка.

Но драмата тепърва започваше. Два отлични начални удара на Съйкова ни помогнаха да дръпнем със 17:15. А Маринова отново бе над всички – 18:15. Задържахме преднината си при 20:17. Таймаутът на Хърватия не им свърши работа. Маринова направи ас и доказа, че е господарят на „Арена ди Монца". А Баракова използва грешка на съперника и вече водихме с 22:17. Като под индиго същото направи и Тодорова – 23:17. Нищо обаче не беше свършило. Хърватия върна три точки и авансът ни намаля до 23:20. Тодорова не позволи серията да стане по-дълга и гарантира четири геймбола. И отново Мира донесе успеха ни с единична фантастична блокада 25:20.


Четвъртият гейм започна много равностойно с размяна на точки. Така беше само до 3:3, когато ние поведохме с 8:3. Съпротивителните сили на Хърватия тотално паднаха и нашите започнаха да правят каквото си искат. Резултатът стана 12:4 – нашите се забавляваха на корта. На моменти Хърватия успяваше да скъси дистанцията, но оставаше доста далече. Почти през цялото време разликата варираше между 7 и 8 точки. Вече нямаше никакво съмнение кой ще спечели. Узаконихме победата с 25:18.


В другите два мача от група В домакинът Италия очаквано победи Румъния с 3:0, а Босна и Херцеговина се справи драматично с 3:2 над Швейцария. Утре от 19 ч ще изиграем втория си мач срещу босненките.

Любомир Ганев: Успех, спортисти! Днес е вашият ден

Президентът на волейбола с обръщение по повод празника

Волейболистките паднаха от Япония

Вижте подробности

Операцията на Алекс Николов се отлага

Волейболният ни национал страда от дискова херния

Министър Глушков бе гост на премиерата на филма за ВК Левски – „История на бъдещето“

Министърът на младежта и спорта уважи премиерата на документалната лента

Волейболистите загубиха от Естония в контрола

След седмица националите стартират в тазгодишния турнир Лига на нациите

Започнахме със загуба във волейболната Лига на нациите (ВИДЕО)

Нашите паднаха от Нидерландия в Анталия

Дея спорт привлече словашки национал

Това е трети чужденец, който привлича бургаският клуб

Левски двоен шампион на „А1 Звезди на бъдещето до 14 г.“

Светослав Гоцев награди талантите

Атанасов и Карягин напуснаха клуба на Пламен Константинов

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки