Обмислят революционно решение във футбола

Вижте подробности

Обмислят революционно решение във футбола

Футболните законодатели одобриха проби за ограничаване на поведението на играчите и подкрепиха временни наказания за изваждане от терена за определено време, които да бъдат тествани в професионалната игра.

Съветът на Международната футболна асоциация (IFAB) се събра в Лондон във вторник, като годишната му бизнес среща (ABM) беше насочена към подобряване на поведението на играчите и повишаване на уважението към длъжностните лица на мачовете, написа dsport.bg.

Експериментът за временно отстраняване от игра беше въведен на масово ниво в Англия през сезон 2019-20 г., но бившият съдия и член на IFAB Пиерлуджи Колина заяви, че сега те могат да бъдат въведени „на професионално ниво, дори на високо професионално ниво“, за да се наказват агресивно поведение и тактическите нарушения.

IFAB заяви, че ще работи по разработването на пробни протоколи и въпреки че не е определен срок, системата може да бъде въведена за сезон 2024-25 г., като Колина заяви, че надеждата е тя да бъде приложена „скоро“.


Въвеждането на подобен тип временно наказание може да бъде тестван във ФА Къп или женската Суперлига, като изпълнителният директор на Футболната асоциация Марк Бълингам, че все още се водят разговори.

„Това са все разговори, които трябва да се проведат. Трябва да разгледаме протокола, когато той излезе, и след това да преценим в коя лига е най-подходящо да го изпробваме“.

Приема се, че фалът на Джорджо Киелини срещу Букайо Сака във финала на Евро 2020 е бил един от инцидентите, използвани като пример за тактически нарушения, които в бъдеще биха могли да доведат до временно отстраняване от игра.

През сезон 2019-20 ФА подобен тип наказание във всички нива на масовия аматьорски футбол след пилотен проект в 31 лиги през предходните две кампании. Според данни на ФА тези опити са довели до намаляване на агресивното поведение на играчите с 38% във всички първенства, като 72% от футболистите, 77% от треньорите и 84% от съдиите са пожелали промяната да продължи.


Този тип наказание се обозначава с жълт картон, който съдията показва и след това с двете си ръце сочи към страничната линия. При 90-минутен мач играчите, които са се провинили, са наказани за 10 минути, а при по-кратки срещи – за 8.

Подобно на играч, който е напуснал терена, за получава лекарска помощ, съдията може да го върне на терена по време на игра. При второ временно отстраняване от игра по време на мач, провинилият се футболист се отстранява от игра за още 10 минути, след което не може да се включи отново в мача, но може да бъде заменен, ако отборът разполага с резерви.

Вратарите са обхванати от това правило и също могат да бъдат временно наказани. В ръководството се казва: „Както когато вратарят е изгонен, всеки друг играч трябва да застане на вратата, но отборът трябва да остане с 10 играчи. При завръщането си, ако е без топката да бъде изкарана от игра, стражът може да стане полеви играч, а след това да се върне на вратата по време на следващото спиране на играта.“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки