Англия се върна от ада, но отстрани Словакия (ВИДЕО)

Белингам спаси отбора с фамозен гол

Англия се върна от ада, но отстрани Словакия (ВИДЕО)

Англия се класира по изключително драматичен начин за четвъртфиналите на Европейското първенство по футбол в Германия.

Словакия бе на секунди от поднасянето на най-голямата сензация и до най-големия си успех в историята, след като имаше до 95-ата минута имаше аванс от 0:1.

Тогава обаче Джуд Белингам реализира истински шедьовър, за да вкара мача в продължения, а още в началото им Хари Кейн вкара с глава, за да донесе успеха с 2:1 на „трите лъва“.

Така те ще срещнат Швейцария в спор за място на полуфиналите, а без съмнение Белингам се превърна в любимец на феновете и то само ден, след като навърши 21 години.

Преди това Иван Шранц откри резултата в Гелзенкирхен още в 25-ата минута, а през второто полувреме гол на Фил Фодън бе отменен заради засада, Деклан Райс удари гредата, докато Кейн направи фрапантен пропуск.

На загрявката преди мача вратарят на "трите лъва" Джордан Пикфорд почувства болки в ръката и се прибра преждевременно в съблекалнята, но впоследствие стана ясно, че няма контузия и започна като титуляр.

Още в началните секунди той трябваше да види как топката преминава покрай гредата му, но няма кой да я засече, след едно прострелно центриране на Словакия.

След това Англия овладя инициативата и се настани в половината на съперника си, ала трудно достигаше до чисти голови положения.

Падане за дузпа на Фил Фодън, опит за хитър пас на Букайо Сака и атрактивно воле на Коби Мейну бе всичко по-интересно до 25-ата минута, когато Словакия нанесе своя удар.

След контраатака Давид Стрелец изведе Иван Шранц зад отбраната и той майсторски реализира по диагонала своя 3-ти гол на Евро 2024, за да открие резултата – 1:0.

Англия опита да отговори като Джуд Белингам бе най-деен, но Словакия се прибра в своята половина и спокойно изчакваше атаките на опонента. Той, от своя страна, изпълни няколко ъглови удара, но така и не можа да застраши сериозно вратата на Мартин Дубравка.

Малко след паузата британците вкараха гол чрез Фодън, ала след намеса на системата VAR стана ясно, че асът на Манчестър Сити е бил в засада.

Само 5 минути след това англичаните сгрешиха при изнасянето на топката, а последвалият шут от центъра на терена успя да прехвърли вратаря Пикфорд, но премина покрай гредата.

Впоследствие Словакия заигра още по-предпазливо като не оставяше никакви пространства на англичаните, чийто селекционер Саутгейт опита да промени развитието на мача с няколко смени.

Въпреки това обаче играта на възпитаниците му продължаваше да не върви, макар че в заключителните минути те да се настаниха около словашкото наказателно поле.

В 77-ата капитанът Хари Кейн направи фрапантен пропуск, след като с глава стреля покрай целта от границата на вратарското поле, а не след дълго Словакия имаше и доза късмет.

В 80-ата минута шут от дистанция на Деклан Райс срещна гредата, след което Кейн не успя с акробатична добавка от въздуха.

В края Англия заигра вабанк и бе на секунди от огромен срам, но в 95-ата минута на сцената се появи Белингам.

Халфът на Реал (Мадрид) изравни резултата със страхотно изпълнение на алапиола и спаси не само отбора си, но навярно и поста на селекционера Гарет Саутгейт, като вкара мача в продължения.

Веднага след началото на първото от тях Англия стигна до обрат. Резервата Айвън Тони подаде на непокрития капитан на тима Хари Кейн, който с удар отблизо направи 2:1.

Словаците имаха страхотна възможност да изравнят в 105-ата минута, когато Петер Пекарик не успя от няколко метра да засече центриране на Бенеш.

Във второто продължение футболистите на двата отбора се измориха и не успяха да създадат по-сериозни положения пред вратата на съперника.

На няколко пъти играчите на Словакия отправиха неточни удари към Пикфорд.

Така Англия спечели мача и продължава на четвъртфиналите на Евро 2024, където ще срещне Швейцария на 6 юли.

Англия – Словакия 2:1 (след продължения)
0:1 Иван Шранц (25)
1:1 Джуд Белингам (90+5)
2:1 Хари Кейн (91)

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

АНГЛИЯ: 1. Джордан Пикфорд, 2. Кайл Уокър, 5. Джон Стоунс, 6. Марк Гехи, 12. Киърън Трипиър, 26. Коби Мейну, 4. Деклан Райс, 7. Букайо Сака, 10. Джуд Белингам, 11. Фил Фодън, 9. Хари Кейн (к);

Селекционер: Гарет Саутгейт;

СЛОВАКИЯ: 1. Мартин Дубравка, 2. Петер Пекарик, 3. Денис Вавро, 14. Милан Шкриниар (к), 16. Давид Ханцко, 19. Юрай Куцка, 22. Станислав Лоботка, 8. Ондрей Дуда, 26. Иван Шранц, 18. Давид Стрелец, 17. Лукаш Хараслин;

Селекционер: Франческо Калцона.

Буфон напуска Скуадра Адзура след провала на Евро 2024

Легендарният вратар е част от треньорския щаб на Лучано Спалети

Френски национал напусна лагера на Евро 2024

Кингсли Коман се прибра, за да посрещне четвъртото си дете

Матияж Кек: Жал ми е за феновете

Селекционерът на Словения говори след отпадането от Португалия на Евро 2024

Коща: Това е най-добрият мач в живота ми

Героят на Португалия спаси три дузпи срещу Словения

Диого Коща счупи два рекорда след дузпите срещу Словения

Стражът на Португалия беше непробиваем от 11-те метра

Роберто Мартинес: Роналдо ни поведе към успеха

Треньорът на Португалия похвали голямата си звезда

Кристиано Роналдо обициално обяви важна новина

Португалецът играе последните си мачове на Европейски първенства

Дешан след успеха над Белгия: Нека се насладим на момента

Треньорът на Франция беше много щастлив от трудната победа на 1/8-финалите

Де Бройне след отпадането от Франция: Трябва да го приемем

Халфът на Манчестър Сити прие философски загубата срещу "петлите"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки