1. Novsport
  2. Тенис
  3. Страхотно: Българин е №1 в света на тенис при 15-годишните

Страхотно: Българин е №1 в света на тенис при 15-годишните

Иван Иванов постави рекорд с включването си в състава за Купа „Дейвис“

Страхотно: Българин е №1 в света на тенис при 15-годишните

15-годишният Иван Иванов привлече вниманието на тенис общността, след като миналия месец достигна до финала на фючърс турнира в София. Това беше първата му поява в основната схема на мъжки турнир, а представянето му бе впечатляващо.

Иван показа, че може да се мери с далеч по-опитни и физически силни съперници, а победата му над 354-ия в световната ранглиста Артур Геа беше забележителен успех. Иванов стана първият тенисист, роден през 2008 г., който може да се похвали с участие на професионален финал.

Това постижение му осигури покани за турнири от сериите Чаланджър в Майорка и Добрич, както и повиквателна за националния отбор на България за Купа "Дейвис". С този успех той постави рекорд като най-младия тенисист, включен в състава за Купа "Дейвис" в историята на българския тенис.

Според актуалната ранглиста, Иванов заема 1156-та позиция в света с актив от 8 точки, което го поставя на 13-то място сред играчите под 18 години. Той е и един от едва четиримата 15-годишни тенисисти в света със спечелени точки за световната ранглиста. Останалите са Джак Ченг от Хонг Конг, Никита Билозерцев от Украйна и Круз Хюит, син на легендата Лейтън Хюит. Въпреки това, Иванов е най-високоранкираният играч в света под 16-годишна възраст с най-голям актив от точки.