1. Novsport
  2. Баскетбол
  3. ОБЗОР: Академик и Спартак с победи в НБЛ

ОБЗОР: Академик и Спартак с победи в НБЛ

Черно море Тича и Миньор със загуби в трети кръг

ОБЗОР: Академик и Спартак с победи в НБЛ

Академик Бултекс 99 постигна втора победа от началото на новия сезон в Националната баскетболна лига (НБЛ) за мъже.

Възпитаниците на старши треньора Йордан Янков надделяха с 67:64 (18:23, 16:5, 20:17, 13:19) като домакини на Черно море Тича в среща от третия кръг на шампионата. Така пловдивските „студенти“ вече са с баланс от 2 успеха и 1 поражение, докато за варненския тим това бе втора поредна загуба от два изиграни мача.

Гостите започнаха срещата в зала „Сила“ по-концентрирано и бързо отвориха преднина от 17:9, която увеличиха до 23:13. Пловдивските „студенти“ обаче отговориха в последните 90 секунди от частта и след кош и тройка на Александър Матушев намалиха пасива си до 18:23 в края на първите десет минути.

Играчите на Йордан Янков пренесоха импулса в играта си и във втората четвърт, което им позволи да заличат напълно изоставането си и да излязат напред в резултата при 34:26 след серия от 13 безответни точки. Две точни изпълнения от наказателната линия на Венелин Христов помогнаха на Черно море Тича да прекъсне тази поредица на домакините и така почивката дойде при 34:28 в полза на Академик.

След паузата баскетболистите на Георги Давидов продължиха да не намират верните решения в нападение, а „студентите“ се възползваха от колебанието в противниковия отбор, за да натрупат солидна преднина от 15 точки при 48:33 в средата на третата четвърт. До края на частта гостите от Варна все пак успяха да отговорят и да свалят разликата отново под 10 точки - 54:45.

Последните десет минути стартираха равностойно и играта вървеше кош за кош. Тройка и два успешни изстрела от наказателната линия на Васил Бачев обаче отново върнаха двуцифрената преднина на Академик при 62:50 6:23 минути преди финалната сирена. До края на срещата отборът на Черно море Тича показа характер и свали разликата до само 3 точки при 67:64, но все пак домакините не допуснаха изненада и така записаха втори успех от началото на сезона.

Най-резултатен за победителите стана Васил Бачев с 13 точки, а Николай Титков добави 12.

За Черно море Тича Николай Стоянов реализира 12 точки, докато Джон Флорвиъс и Иван Спиров се отчетоха с по 11.

Отборът на Спартак Плевен пък се наложи над Миньор 2015 (Перник) с 89:75 (17:16, 22:20, 29:18, 21:21) като домакин в зала „Балканстрой“ в друг мач от третия кръг на НБЛ. Плевенчани постигнаха първата си победа през сезона пред близо 500 зрители, а гостите записаха втора загуба от три изиграни мача.

Спартак поведе в резултата още с първата атака. През началните минути двата отбора си разменяха водачеството, а Миньор поведе с 5:4. В петата минута резултатът вече беше 10:7 в полза на домакините. Перничани опитваха предимно стрелба от зоната за трите точки. Първата четвърт приключи с минимална преднина за Спартак от една точка – 17:16.

На старта на втората част баскетболистите на Миньор 2015 поведоха с една точка при 18:17. След размяна на точни стрелби и три изравнявания на резултата, плевенчани взеха инициативата и първото полувреме приключи при 39:36 в тяхна полза.

През второто полувреме Спартак Плевен не изпусна водачеството. Пет минути и 40 секунди преди края на третата четвърт домакините вече водеха с девет точки – 50:41. Последва прекъсване, поискано от старши треньора на Миньор Георги Младенов, а частта завърши при 68:54.

Последната четвърт беше сравнително равностойна. През първата половина състезателите на Миньор 2015 стопиха леко разликата, но към края плевенчани се активизираха и взеха победата с резултат 89:75. 

Най-голямата разлика в двубоя бе 20 точки при 88:68. Малко преди края на срещата Георги Младенов поиска видеоповторение за спорно, според него, отсъждане, но това не беше уважено.

Дерек Кълвър бе най-резултатен за Спартак с 21 точки, 8 борби и 5 асистенции, а Трей Холоуел добави 14 точки, 6 борби и 4 асистенции.

За Миньор 2015 Борислав Младенов бе най-полезен с 22 точки, 5 борби и 2 асистенции, докато Коди Шварц се отчете със 17 точки и 3 борби.

В следващия кръг Спартак Плевен ще гостува на Левски в София на 28 октомври, а Миньор 2015 почива. Преди това, на 22 октомври, за плевенчани предстои гостуване на Нюкасъл Ийгълс във Великобритания в Европейската северна баскетболна лига.

Везенков и Олимпиакос с втора загуба за сезона в Евролигата (ВИДЕО)

Анадолу Ефес спечели с 2 точки разлика

ОБЗОР: Академик и Спартак с победи в НБЛ

Черно море Тича и Миньор със загуби в трети кръг

Монтана 2003 нанесе първа загуба на шампиона Берое

В женското баскетболно първенство на България

Йордан Минчев поведе Шарлероа към победа

Националът Йордан Минчев изигра нов силен мач за белгийския си отбор

Тежка загуба за Балкан в Европа

Балкан допусна втора загуба в баскетболния турнир за Купата на ФИБА Европа

Рилски спортист с тежка загуба в Европа

Рилски спортист загуби от естонския Калев/Крамо в турнира за Купата на ФИБА Европа

Берое надигра Монтана 2003 в Адриатическата лига

Шампионът на България се наложи над вицешампиона

Везенков пак блести при нов успех на Олимпиакос (ВИДЕО)

Българинът записа 22 точки, 7 борби, 1 асистенция

Везенков поведе Олимпиакос към победа над Арис с 22 точки (ВИДЕО)

Българинът игра само 20 минути, но беше ключов за успеха на отбора си