1. Novsport
  2. Европейски футбол
  3. Бивш треньор на Крумовград спаси отбора си от изпадане в Казахстан

Бивш треньор на Крумовград спаси отбора си от изпадане в Казахстан

Бившият треньор на Крумовград Акис Вавалис се справи с почти невъзможна задача, след като четири кръга преди края успя да спаси от изпадане в казахстанското първенство Женис (Астана)

Бивш треньор на Крумовград спаси отбора си от изпадане в Казахстан

Бившият треньор на Крумовград Акис Вавалис се справи с почти невъзможна задача, след като четири кръга преди края успя да спаси от изпадане в казахстанското първенство Женис (Астана). Младият гръцки специалист, който е тясно свързан с България, беше назначен в последната седмица на месец май, когато Женис беше на последното 14-о място в местната лига и с един мач повече от останалите. Сега, четири кръга преди края, воденият от него отбор е 11-и с 20 точки и гарантирано място в елита на страната и за следващия сезон.

"От май насам един отбор загуби професионалния си лиценз, а ние успяхме да изпреварим други два и вече спокойно чакаме края на шампионата. В същото време правим планове и за новия сезон, но имаме и още едно предизвикателство, тъй като стигнахме в подножието на финала за Купата на Лигата на страната", започва Вавалис разказа си пред БТА.

Днес Женис, известен в епохата на комунизма с имената Динамо и Целинник, гостува на лидера и претендент за титлата Ордабасъ в Шимкент. И докато срещата срещу фаворита не е от особено значение за крайното класиране, Акис Вавалис и Женис чакат друг, специален мач. На 30 октомври ще трябва да играят втори полуфинал за Купата на Лигата срещу Кайрат (Алмати), но имат аванс от 2:0 от домакинството и много сериозни шансове да стигнат до мача за трофея на 23-и ноември.

"Отборът беше в тежка ситуация и с малко точки, но променихме състава през лятото. Взехме нови 4-5 чужденци, които аз лично гледах, подбрах и поисках да бъдат привлечени. Именно тези хора промениха лицето на отбора и вдигнаха класата ни, каза още Вавалис, който подчерта, че в казахстанското първенство могат да бъдат картотекирани не повече от 12 легионери и при нови попълнения отвън трябва да се освободят места за тях.

“Оцеляването ни е постижение и заради това, че имаме най-нисък бюджет в цялата група. Лошо стечение на обстоятелствата е, че играем мачовете си в Караганда, тъй като стадион "Астана Арена" е в ремонт вече цяла година. Постоянно сме на път, но няма как – това са условията, трябва да се съобразяваме с тях и да продължаваме да работим“, каза още 39-годишният бивш централен защитник.

Роден в Серес, Вавалис влиза в българския футбол като играч на Вихрен (Сандански). След това учи в Пловдив, а треньорската му кариера започва в местния Локомотив като помощник последователно на Александър Станков, Стефан Генов и Емил Велев. Преди да се върне у нас като наставник на Крумовград и да подготви влизането на тима в елита, трупа опит в доста сериозни гръцки тимове като Арис (Солун), Атромитос, Ираклис (Солун) и Астерас Триполис.

Манчестър Юнайтед вече преговаря със заместници на Ерик тен Хаг

Ръковоството на Манчестър Юнайтед вече провежда тайни разговори с няколко мениджъри относно възможността някой от тях да замени Ерик Тен Хаг

Треньорът на Байерн М вярва в успешния сезон

Байерн Мюнхен ще се поучи от загубата от Барселона с 1:4 в Шампионската лига, но вярата на германския отбор в успешния сезон остава, каза старши треньорът Венсан Компани преди неделния мач от Бундеслигата срещу Бохум

Бивш треньор на Крумовград спаси отбора си от изпадане в Казахстан

Бившият треньор на Крумовград Акис Вавалис се справи с почти невъзможна задача, след като четири кръга преди края успя да спаси от изпадане в казахстанското първенство Женис (Астана)

Ел Класико отново е тук! Реал Мадрид и Барселона гарантират спектакъл

Двубоят на "Бернабеу" е днес от 22:00 часа

Нотингам надви Лестър с 3:1 и се изкачи до петото място в Англия (ВИДЕО)

Форест продължава да впечатлява този сезон във Висшата лига

Удинезе пречупи 10 от Каляри (ВИДЕО)

"Фриуаните" победиха с 2:0 като домакин

Интер и Милан трябва да платят 200 милиона за Сан Сиро

Двата клуба имат опция да купят стадиона от общината

Шчесни още не може да свикне с младите си съотборници

Полският страж останал изненадан от толкова млади таланти в първия състав

Саша Илич: Руското първенство е по-силно от Сърбия и България

"Логично е лигата да е била по-силна преди", заяви той за Висшата лига