1. Novsport
  2. Европейски футбол
  3. Арсенал излиза с куп проблеми срещу вдъхновения Ливърпул

Арсенал излиза с куп проблеми срещу вдъхновения Ливърпул

Дербито на уикенда във Висшата лига е днес

Арсенал излиза с куп проблеми срещу вдъхновения Ливърпул

Почти във всеки кръг от Висшата лига има дерби, а този уикенд погледите на всички ще бъдат насочени към „Емирейтс“, където Арсенал приема Ливърпул. Това съперничество беше особено разгорещено през последните сезони, тъй като отборите често бяха намесени в битката за титлата, а тази среща не е по-различна – топчиите ще се стремят да намалят изоставането си от 4 точки спрямо мърсисайдци, които започнаха 9-ия кръг на върха.

До голяма степен тази разлика между тимовете се дължи на шокиращото поражение на артилеристите преди седмица, когато паднаха с 0:2 във визитата си на Борнемут. Така лондончани не съумяха да достигнат 2000 победи в английския футбол, но ще се стремят да го направят в предстоящия уикенд. В средата на седмицата те записаха неубедителна победа с 1:0 над Шахтьор в Шампионска лига, но са изправени пред перспективата да загубят поредни мачове във Висшата лига за първи път от декември 2023-а.

Иначе това бе едва второто поражение за Арсенал в първенството за календарната година, като хората на Микел Артета имат 21 успеха от 26 двубоя. Топчиите обаче ще трябва да излязат на куц крак в дербито с Ливърпул, защото имат огромен брой отсъстващи. Проблемите са най-големи в защита, където Уилям Салиба е наказан, а в средата на седмицата Рикардо Калафиори получи контузия. Аут в отбрана са още Такехиро Томиясу и Киърън Тиърни, а под въпрос е Юриен Тимбер. В предни позиции пък със сигурност срещата пропуска капитанът Мартин Йодегор, докато Букайо Сака най-вероятно ще бъде на линия, въпреки че той има проблеми.

Най-силно обаче ще се усети липсата на Салиба. Френският национал изигра всяка една минута във Висшата лига от началото на миналия сезон. Той е пропуснал само 11 шампионатни мача от дебюта си през 2022-а, като Арсенал печели 74% от двубоите си с него, докато при отсъствието му числото пада до само 45,5%. Едва ли имаше по-лош възможен момент Салиба да получи първия си червен картон като топчия, тъй като артилеристите нямат суха мрежа в предишните 17 мача с мърсисайдци във ВЛ. Това обаче не попречи на Микел Артета да изведе своите възпитаници до победи при последните 2 визити на Ливърпул на „Емирейтс“.

Армията на Слот ще се стреми да продължи силното си начало на кампанията, в която спечели 11 от първите си 12 срещи във всички турнири. Нидерландецът е първият мениджър с подобно постижение в историята на английското първенство, а формата на мърсисайдци при гостувания е просто брилянтна – 6 от 6, след като в сряда биха РБ Лайпциг с 1:0 в Германия.

През миналия уикенд Слот премина през първия истински тест във Висшата лига, след като подчини Челси с 2:1 на „Анфилд“. А ако Ливърпул победи тази неделя, това ще бъде вторият най-добър старт на червените на даден сезон в надпреварата след 9 мача. И докато Слот извлича максимума от своите атакуващи играчи, то най-впечатляваща изглежда защитата, която притежава най-добрия рекорд в шампионата. Мърсисайдци са допуснали по-малко голове (3) от всеки друг отбор във Висшата лига. Това трябва да им помогне да озаптят Габриел Мартинели, който е участвал в повече голове срещу Ливърпул, отколкото срещу който и да е друг съперник (5 гола и 2 асистенции).

Разбира се, гостите също ще трябва да се справят без няколко ключови играчи. Алисон е аут от терените за следващите няколко седмици, а Диого Жота също не е разположение, както и Харви Елиът, Федерико Киеза и Конър Брадли.

Ямал след поредното си постижение: Щастливи сме

„Мисля, че се справям с напрежението“

Още един ас на Лудогорец аут за Атлетик (Билбао)

Мачът е на 7 ноември

Станимир Стоилов: Гордея се с играчите, феновете, треньорите и служителите на Гьозтепе

"Победата показа колко високо ниво и потенциал имаме"

Ханзи Флик: Изиграхме фантастичен мач

Треньорът на Барселона хвали отбора след 4:0 над Реал в Мадрид

Анчелоти: Тежка загуба, но трябва да продължим

„Рано е да изхвърляме всичко на боклука“, смята треньорът на Реал (Мадрид)

Арсенал излиза с куп проблеми срещу вдъхновения Ливърпул

Дербито на уикенда във Висшата лига е днес

Официално: Балотели в Серия А от понеделник

Нападателят се завръща на Апенините

Георги Минчев пропусна дузпа в Турция

Тимът на българина бие

Абърдийн и Димитър Митов с нова победа (ВИДЕО)

Шотландският тим удари Дънди Юнайтед с 1:0, родният вратар титуляр