1. Novsport
  2. Волейбол
  3. Ивайло Константинов: Нямаме за цел да правим втора федерация, а да помагаме на настоящата (ВИДЕО)

Ивайло Константинов: Нямаме за цел да правим втора федерация, а да помагаме на настоящата (ВИДЕО)

Днес бе официално учредено Сдружение с нестопанска цел в частна полза - „Приятели на волейбола”, съобщи репортер на Novsport.com

Ивайло Константинов: Нямаме за цел да правим втора федерация, а да помагаме на настоящата (ВИДЕО)

Днес бе официално учредено ново Сдружение с нестопанска цел в частна полза - „Приятели на волейбола”, което ще помага за развитието на този спорт у нас и ще осигурява подкрепа на родните клубове за подобряване на материалната им база, съобщи репортер на Novsport.com.

Официални гости на събитието бяха Радостин Стойчев и Матей Казийски, които са сред учредителите на Сдружението, а така също Любо Ганев, Ивайло Константинов и още редица настоящи и бивши звезди на българския волейбол. Сдружението събира на едно място представители на волейболното движение у нас, представители на бизнеса и личности, които подкрепят каузата за развитие на любимия спорт, като негови учредители са общо 94 души.

Сред целите на „Приятели на волейбола” ще са да съдейства за подобряване на материалната база на членовете на Сдружението за подобряване на условията за развитие на волейбола, безвъзмездно да осигурява най-модерните уреди и софтуери за тренировъчния и спортно- състезателен процес, както и да организира обучения и консултации на треньори, състезатели и клубове по волейбол. Не на последно място Сдружението ще съдейства за активно търсене на спонсорство, набиране на дарения и за подобряване на условията за развитие на волейбола.

За председател на Сдружението бе избран Васил Симов, заместник председатели ще бъдат Ивайло Константинов и Радостин Стойчев, а изпълнителен директор - Христо Апостолов.

Процедурата по учредяването започна с богослов на Старозагорски митрополит Галактион, след което зад микрофона застанаха бившият член на Управителния съвет на Българската волейболна федерация и настоящ президент на волейболния "Марек Юнион Ивкони" Ивайло Константинов, както и бившият селекционер на българския мъжки национален отбор Радостин Стойчев.

Нямаме за цел да правим втора федерация. Напротив, правим едно сдружение, което да помага на настоящата Българска федерация там, където тя е слаба. А ние знаем, че тя е слаба в развитието на детско-юношеския спорт, в образуванието, в подобряване на материалната база. Тук има хора, които доскоро бяха спонсори на българския волейбол и сега ще продължат да му помагат. За съжаление, въпреки че днес с нас бяха двама членове на УС на БФВ и още редица представители на централата, по някакви странни обстоятелства бе забранено на част от националните ни състезатели да присъстват днес в залата, макар че ние в никакъв случай не сме се събрали, за да пречим на някого. Аз искам да благодаря на всички присъстващи, които повярваха, че тази идея ще се реализира. Аз лично съм убеден в това и знам, че много скоро ще имаме нагледни резултати”, каза собственикът на българския волейболен шампион при мъжете Ивайло Константинов.

Идеята да учредим това Сдружение с нестопанска цел, в което всеки, който иска да помогне, да го направи по един или друг начин, се роди спонтанно. Такива сдружения има много в Европа, но е важно ние да подкрепим това учредително събрание с дела. Клубовете в малките градове очевидно имат проблеми с материалната база, с кадрите и с още редица неща. Ние не можем да помогнем на всички, това би било утопия, но можем да се опитаме да помогнем възможно най-много. Първите ни цели са да закупим машини за начален удар, защото в момента има липса на добри посрещачи в България. Трябва да се обучат кадри и за анализ на играта, което също е важно в съвременния волейбол и ние ще работим върху това. Аз съм горд, че успяхме да съберем толкова много поддръжници на тази идея и затова искам да благодаря на всички тук присъстващи. Фактът, че аз и Матей (Казийски) сме ангажирани с нашите професионални задължения в чужбина, в никакъв случай няма да ни попречи да помагаме и да участваме активно в това Сдружение. Имаме няколко поставени цели, като първо трябва да съберем пари, после да решим ясно за какво ще се изразходват тези средства и трето да докажем, че те са похарчени честно и прозрачно, за целите, за които са били предвидени. В този смисъл няма как да ми попречи това, че аз съм в Италия, защото ако искам да даря някакви средства, мога да го направя по банков път. Не искам да си правя ПР и да казвам кой колко пари е дал. Отговорът на този въпрос ще дойде от само себе си, когато се видят реалните резултати от нашата работа. Трябва да съградим една здрава основа и после да надграждаме над нея”, заяви от своя страна най-успелият ни волейболен треньор Радостин Стойчев.