1. Novsport
  2. Европейски футбол
  3. На Ливърпул му тръгна по вода, Миньоле спаси дузпа в дебюта си на „Анфийлд” (ВИДЕО+СНИМКИ)

На Ливърпул му тръгна по вода, Миньоле спаси дузпа в дебюта си на „Анфийлд” (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мърсисайдци откриха новия сезон с лудо първо полувреме, 25 голови положения и 1:0 над Стоук с гол на Стъридж

На Ливърпул му тръгна по вода, Миньоле спаси дузпа в дебюта си на „Анфийлд” (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ливърпул откри победоносно новия сезон на английската Висша лига, след като спечели минимално домакинството си срещу Стоук Сити и така развали дебюта за новия мениджър на своите гости Марк Хюз.

Срещата на митичния „Анфийлд” започна с изключително динамичен футбол и традиционния за Острова дъжд.

Затова и донякъде логично бързите, но нестабилни Рахим Стърлинг и Джърмейн Пенант бяха оставени на пейката от двамата треньори, като Брендън Роджърс реши да заложи на 3 от летните си попълнения, а именно опитният Коло Туре, непознатия в Англия Яго Аспас и рекордната си покупка - вратаря Симон Миньоле, който му се отплати със спасена в края дузпа и така на практика донесе трите точки на своите.



Двубоят започна с греда, тъй като след корнер и центриране именно Миньоле излезе неразчетено и топката стигна до Роберт Худ, който изненадващо за всички я налеци от воле и разтресе горната греда на опразнената от стража врата. Това се случи малко преди мачът да навлезе в десетата минута, а точно когато тя изтичаше Стивън Джерард показа, че паса му срещу Шотландия може да се повтори и го стори, като сложи топката на главата на Стъридж, ала последният този път бе в засада и голът му бе отменен. 



В 12-ата минута пък Коло Туре надигра капитана на „грънчарите” Райън Шоукрос във въздуха и отправи неспасяем за Бегович удар, но той също спря в гредата, а точно 60 сек. по-късно Фелипе Коутиньо изведе Стъридж в коридор, но последният си затвори ъгъла, търсейки дузпа и сгреши. Сезонът започна за по-малко от четвърт час, а традицията за минимум 2 греди на мач от миналата кампания бе продължена.

В 20-ата минута Коутиньо игра индивидуално и закъсня с паса към Аспас, а последният успя само да отправи точен удар. Тук някъде се видя, че половината от подаванията на Ливърпул се правят в съперниковата половина, а пресата на „червените” е твърде висока за „грънчарите”. В 29-ата минута Хосе Енрике бе сам срещу вратаря след двойно с Хендерсън, но не успя да преодолее стража, а впоследствие атрактивно изпълнение от воле на Джерард премина над вратата.

80-те процента точни пасове на Ливърпул до изтичането на първия половин час игра доведе до страхотен пас на Коутиньо, но останалият сам срещу вратаря Хендресън показа, че позицията зад нападателя не му е най-силната. 

В 36:46 минута Стъридж избухна с удар след дъгата на наказателното поле, минал между краката на Роберт Худ, който неспасяемо се заби в долния ъгъл и въпреки плонжа на отличния до този момент Асмир Бегович, се спря в мрежата му.

Пет минути преди края и Симон Миньоле трябваше да оправдава похарчените за него 9 млн. и го стори със стабилно спасяване на удар на Джон Уолтърс. Ливърпул отвърна с шут от далеч на Коутиньо, последван от заслужен точно преди това жълт картон за Н’Зонзи, първи за сезона. В последната минута на първата част пък Стоук достигна до два корнера, а при един от тях топката бе избита с глава от голлинията.

Така първото полувреме приключи на един дъх с един зачетен и един отменен гол на Стъридж, две греди, редица пропуски и качествени спасявания.

До почивката бе ясно, че Миньоле е нервен от дебюта си и заради стила на Стоук с множество центрирания демонстрира слабости при излизанията. Двата тима атакуваха предимно отдясно, Аспас се нуждаеше от адаптация, а Хендерсън по-скоро е пряк конкурент на Лукас Лейва. Какво ли следваше? Не точно същото.

Втората част започна с натиска на Ливърпул, пропуски на Коутиньо и Хендерсън, а в 60-ата минута Марк Хюз тръгна да обръща мача с бившите мърсисайдци Чарли Адам и Джърмейн Пенант. Тяхното влизане в игра въодушеви в момента играещите в червено футболисти, гледани от Луис Суарес и неговата дъщеричка, а това доведе до добър пробив на Аспас и точен пас към Хендерсън, чийто удар срещна вътрешната час на гредата, за да може и системата „ястребово око” да покаже качествата си.



Последваха още силни минути за Ливърпул, но Фелипе Коутиньо се поумори, а Стърлинг  не можа да влезе силно в мача. В заключителните пък Чарли Адам опита да изненада Миньоле с удар от своята половина и шутът му бе избит в корнер, но в самия край Дани Агер игра с ръка и „Анфлийд” заглъхна, когато Мартин Аткинсън посочи бялата точка.

Зад топката обаче застана Джон Уолтърс, чийто изстрел бе спасен от Миньоле, но легендарната публика на Ливърпул скочи победоносно едва след второто спасяване на белгиеца в рамките на секунди, донесло и лидерската позиция на Ливърпул във ВЛ след първия мач за кампанията.





Ето и всички резултати от играните след това срещи:

Ливърпул – Стоук 1:0 (1:0)
1:0 Стъридж (’37)

Арсенал – Астън Вила 1:3 (1:1)
1:0 Жиру
1:1 Бентеке (’22)
1:2 Бентеке (’62, д.)
1:3 Луна (’85)

Норич – Евертън 2:2 (0:0)
1:0 Уитъкър (’51)
1:1 Баркли (’61)
1:2 Колмън (’65)
2:2 Волсвинкел (’71)

Съндърланд – Фулъм 0:1 (0:0)
0:1 Касами (’52)

Уест Бромич – Саутхемптън 0:1 (0:0)
0:1 Ламбърт (’90, д.)
Уест Хем – Кардиф 2:0 (1:0)
1:0 Джо Коул (’13)
2:0 Кевин Нолън (’76)